Papir

Hvordan afleveres papiraffald

Papiraffaldet skal i beholderen til papir ved din husstand eller i en af de kuber til papir, som er opstillet rundt omkring i Rødovre Kommune. Der må ikke smides pap og karton i beholderen, da det mindsker mulighederne for at genanvende papiret. Dette skyldes at fibrene i pap og karton er kortere end fibrene i rent papir. 

Papir med fortrolige oplysninger bør makuleres, da vi ikke kan garantere fortrolighed i hele behandlingskæden. 

Eksempler på papiraffald

Papiraffald er rent papir fra reklamer, blade, aviser og kontorhold. Papiraffald må ikke indeholde madrester, malingrester eller lignende. Eksempler på papiraffald er:

  • Aviser
  • Magasiner
  • Brochurer
  • Kurverter med eller uden rude 
  • Blade
  • Kontorpapir
  • Tegnepapir
  • Reklamer
  • Poser i papir

Vådt og beskidt papir kan ikke genanvendes og skal derfor i restaffald. Det samme er gælder fx havregrynsposer, gavepapir og bagepapir. Bøger sorteres ikke som papir, de kan afleveres i genbrugshuset eller på genbrugsstationen.

Nogle typer papiraffald er ikke egnet til genanvendelse. Det gælder eksempelvis gavepapir, indbundne eller limede bøger, og mælkekartoner. Mælkekartoner skal i beholderen til plast, mad- og drikkekartoner, mens gavepapir og æggebakker skal i beholderen til restaffald. Indbundne/limede bøger kan du hive ryggen og omslaget af, sådan at du kan smide siderne i papirspanden og ryggen og omslaget til restaffald. 

Papir kan genanvendes op til syv gange, så der er god grund til at sortere det til genanvendelse

Det koster meget energi, og råstoffer i form af nyt træ og vand, at producere nyt papir. Så når du afleverer papir til genanvendelse, er du med til at spare råstoffer og energi, og dermed mindske udledning af CO2.

Hvad sker der med papiret

Papiret laves til nyt papir på papirfabrikker, hvor det brugte papir opslemmes i vand til en grødagtig masse. Opslemningen gennemløber en række mekaniske renseprocesser som bl.a. fjerner tryksværte og lim, og massen bleges. Massen kan derefter laves om til genbrugspapir. Ved oparbejdningen kan fibrene let blive beskadigede. Genbrugspapir er derfor ikke så stærkt som papir lavet af nyt træ/fibre. Efter ca. 7 ganges genbrug, er fibrene blevet så korte, at de ikke kan genanvendes til papir længere.