Bæredygtighedslab 4. marts kl. 17-20

Tilmeldingsfrist 25. februar kl. 12

I Rødovre står vi sammen, og vi løser udfordringerne i fællesskab. Derfor arbejder vi med bæredygtighed. Det handler dybest set om, at vi sammen tager ansvar for den verden, vi efterlader til de kommende generationer.

En af de største udfordringer i vores tid er kampen for bedre miljø og klima. Derfor skal Rødovre være grønnere. Men bæredygtighed handler om meget mere. Det handler også om demokrati, økonomi, kultur og det sociale område.

Det er nu, vi har brug for dine idéer og dit engagement. Kom til Bæredygtighedslab den 4. marts 2021. Her kan du udvikle din bæredygtige idé, som hele Rødovre måske kan få glæde af i fremtiden.

Tilmeld dig og din idé her på siden. Grundet Corona foregår det online. Der vil blandt andet være oplæg fra Anne Glad under titlen ”Kan det bære?”.


Indsendte idéer offentliggøres her - se dem længere nede på siden.

Indsendte Idéer til bæredygtighedslab

Fold alle ud

25-02-2021 - Lone

Vil gerne lave en data bank med tøj og legetøj jeg indsamle meget og giver til udsatte men kunne godt tænke mig at man lavet noget nemmer.

25-02-2021 - Lally

Kreative værksted
Hvor folk kan producere nye ting med kreativitet og genbruge.
Lokal fashion
Frem med talent og / eller lære at genbruge
Lære håndarbejde
Fællesskab
F.eks lav hår bøjler af gammel t-shirt
Puder af gammel nederdel / tørklæder

25-02-2021 - Thomas

Forsøg med doughnuts-økonomi og 3 bundlinjer i stedet for kun én dvs den sociale og grønne bundlinje på linje med den økonomiske.

25-02-2021 - Mathilde

Jeg synes at (næsten) alle græsplæner skal være vilde blomster i stedet. Lave kvashegn og insekthoteller. Klimakrisen på skemaet. Vegetarisk og vegansk i madkundskab. grønsagshaver byen borgere at bruge.

25-02-2021 - Familien Schneider

  • begræns offentlige græsplæner/vejrabatter -> vildtbede i stedet. Tårnvej, Slotsherrensvej .. 
  • flere vildt/græshegn og insekthoteller på RK områder
  • Lave vildt/grønne tage på RK bygninger. Det har en stor indvirkning på både biodiversiteten og miljøet generelt. (Eksempel: Institutionen Broparken har lavhældningstage )
  • RK stiller vidensbank til rådighed, så private kan etablere de rigtige blomster/planter i egen have så det matcher lokalområdet. Denne viden er svær at finde.
  • RK stiller vildtbede til rådighed for privates drift af bistader
  • Begræns samling af mange store træer. Det skygger for vækster andet end græns ( i bedste fald ) 

24-02-2021 - Klaus

Afdelingsbestyrelser, grundejerforeninger og andre arbejder med bæredygtighed socialt, biotopisk, økonomisk osv. Disse resultater m.m. Indsamles af RK og offentliggøres løbende for at inspirere og synliggøre hvordan bæredygtigheden har det i Rødovre.

22-02-2021 - Håkon

Rødovre folkekøkkens samarbejde med andre, for at undgå madspild, og introducere vore gæster til mad med mere grønt, og mindre kød, for at spare miljøet for det store aftryk kødproduktion giver, samtidigt med at det kan være med til at føre mennesker sammen.

22-02-2021 - Lars

Jeg har ikke en ide jeg kan indsende men jeg tænker det er en god ide at jeg er med som deltager. 

22-02-2021 - Tabassum

Tilmelder mig på vegne af integrationsrådet.

22-02-2021 - Lone

Deltager som repræsentant for Biblioteket.

21-02-2021 - Anne

Kan se der er mange gode forslag. Jeg tænker noget med indførelse af mere vegansk mad i det offentlige, da kød er noget af det allermest klimabelastende.

20-02-2021 - Henning

Så kom der lidt ideer:

  • Reduktion af antal (plastic)gaver. Skåner naturen
  • Optimer - gerne på positiv vis - opfordringer til at undgå cigaretskodder ved busstoppesteder og andre steder i det offentlige rum.
  • Fælles (mad)arrangementer, hvor deltagerne også kan underholde med (egne) sange, digte og andet om bæredygtighed. Kan evt. foregå på Frivilligcentret (hvor vi endnu ikke har haft lejlighed til at drøfte ideen)
  • Et (ugentligt?) " opråb" i Lokalnyt om bæredygtighed og initiativer (i positivt skær).

19-02-2021 - Janne

En hurtig udfasning af brug af brændeovne vil gøre en stor forskel for at sænke forureningen og forbedre luftkvaliteten.
For mange er brændeovnen en luksus, ikke en nødvendighed, og brænderøg forurener på linje med biler.
Se: httpss://braendefyringsportalen.dk/borger/fyr-din-gamle-braendeovn/skrot-din-gamle-braendeovn/fakta-om-braendeovne-og-forurening/

18-02-2021 - Julie

Del 1: Madpakkebørsen – bæredygtig førstehjælp til børnefamilierne.

Udgangspunktet for idéen: Alle børnefamilier oplever fra tid til anden, at det kan være svært at få hverdagen til art hænge sammen i større eller mindre omfang... Og madpakken, ja den kan til tider være på højde med ulvetimen eller ufrivilligt lange putteritualer, når vi taler om ”udfordrende”. Der kan være mange grunde til at madpakken er en udfordring – manglende inspiration til en sund og sjov madpakke, maden kommer urørt retur, minus tid og overskud eller penge til at lave madpakke. Det er ikke sjovt ikke at have madpakke med og være sulten i skole, eller få de samme slatne leverpostejsmadder med dag efter dag, eller opleve at ”madpakken” giver ondt i maven som barn – så er man ikke nødvendigvis super læringsparat, når ens mave rumler og man måske også er ked af det efter en hektisk morgen hjemme, hvor madpakken er problempakken.

Idé: Vi sætter en madpakkebørs op på en skole (afgrænset til fx indskolingen/eller én årgang) eller en børnehave. Madpakkebørsen består af et køleskab og en (digital) opslagstavle, hvor madpakker udbydes og efterspørges. Man kan krydse af/skrive hvis man fx har en fødevareallergi. Madpakken aflveres i køleskabet med barnets navn og klassetrin på. Alle familier på teststedet opfordres til at deltage i projektet – man er ikke en dårlig forældre eller udsat familie, fordi man er en del af madpakkebørsen. Tværtimod tager man del af et fællesskab for børnefamilier. 

For hvem: Alle børnefamilier der trænger til eller drømmer om en madpakkefridag eller ti og børnefamilier, der gerne vil smøre en ekstra (sund) madpakke eller to, når de alligevel er i gang. Man kan enten få en madpakke-byttebuddy, hvor man skiftes til at lave madpakke eller en mere fri madpakkebørs, hvor man kan udbyde og efterspørge madpakker. 

Hvor: skole/børnehave, der gerne vil prøve konceptet af 

Hvad sker der til: Køleskab + digital opslagstavle + forældre + 1 kontaktperson på skolen/i børnehaven

Og hvad så med madkassen? Skal vi til et bruge en masse engangsemballage also known as ”plastik” – nej. Det bringer mig til….

Del 2: Bivoks din madpakke – genanvendeligt bivoksmadpapir

Idé: For at undgå at bruge en masse engangsemballage på madpakkebørsen kunne man lave et samarbejde med fx Kærene (bistaderne) og en skoleklasse om at lave genanvendeligt og miljøvenligt madpakke-indpakning af bivoks og stofrester. Det kunne supleres af en diy-video for alle ”Rødovre bivokser sammen”, hvor man kunne få/købe sit eget diy-bivoks-kit og skifte plastposerne ud med et mere bæredygtigt alternativ. 

17-02-2021 - Marcus

Der er brug for mere oprydning af skrald (specielt plastik i form af flasker, emballage, poser, m.m.) som ligger hen i stortset alle afkroge af Rødovre/Hvidovre omegn, specielt ved S-tog stationerne, Damhussøen, Rebæk Søpark, m.m. Der er brug for flere indsamlingsevents i samarbejde med de lokale (på en coronavenlig måde).

17-02-2021 - Anne

Gennem de sidste år er der mange steder i landet skudt socialøkonomiske virksomheder, cafeer og madhuse op – steder, der har som erklæret mål at styrke sammenhængskræft og skaberkræft iblandt borgere i lokalområdet. Det bidrager til vækst i både økonomisk og i menneskelig forstand.

Vi er to borgere - Sille og Anne - som ønsker, at arbejde for at også vores lille by får et mødested, hvor vi kan være ’Sammen om Rødovre’!

Tænk, hvis vi i Rødovre kunne slå dørene op for et socialøkonomisk drevet forsamlings- og spisehus, hvor du som borger og menneske kunne møde op ’som du er’, få en kop kaffe eller et billigt måltid mad. Et sted, hvor du kunne opdage og købe lækre lokalt producerede fødevarer eller anskaffe brugsgenstande og kunst skabt i lokale virksomheder eller af lokale fritidskunstnere. 

Et sted, hvor du ville opleve at være en del af et fællesskab og et foretagsomt lokalsamfund. Et sted, hvor også du - med din ide eller evner -ville have mulighed for at byde ind og bidrage til fællesskabet. Vi tror på at et sådant hus kan styrke sammenhængskræften og fungere som en base for borgerdrevne og bæredygtige initiativer og iværksætteri. Skulder ved skulder kan vi sammen bidrage til at løse problemer i vores by. I første omgang ønsker vi at etablere en arbejdsgruppe bestående af folk - borgere som os selv, politikere, kommunale aktører eller private virksomheder, som kunne have interesse i at byde ind på konceptudviklingen – eller kunne tænke sig at søge ind under samme tag med din eller jeres ide eller koncept. Måske er det dig? Eller jer?

16-02-2021 - Jørgen

Partnerskab skal styrke de grønne forbindelser og give ideer til forbedring og etablering af naturområder. RK lover en række indsatser i kommuneplanen, og viser et fint vejbillede som inspiration ('Forestil dig dette vejforløb..'). Ja-tak flere blomstrende vejtræer - de kunne etableres via 'adoptionsordning', blot én af mange indsatser, hvor borgere kan bidrage, så der virkelig sker noget.

16-02-2021 - Mette

En by i byen "Grønovre"..... Hvis der er muligt, synes jeg det vil være en god idé at samle alle de tiltag der kommer ud af dette bæredygtighedslab et sted. Dette for at øge synligheden på den bæredygtige tankegang. På den måde ved folk hvor de skal gå hen hvis de gerne vil være med.

14-02-2021 - Dorthe

Har ingen konkret ide lige nu, men er gået i tænkeboks med mig selv...

14-02-2021 - Iver

Opret et 'bibliotek' eller byttested, hvor folk fra ca. 1. maj til 1. september kan bytte aflagte planter - eller bare tage en brugt plante gratis.
Et sådan sted f.eks. på græsplænen foran rådhuset vil ikke kræve nogen bemanding - kun at nogle frivillige/ildsjæle vil holde lidt øje med det.
Jeg har set det fungere og sprede meget glæde i Lübeck, hvor det oven i købet var en turistattraktion.

14-02-2021 - Vagn

Skybrudsikring/ biodiversitet :Kanaler eller vandhuller til opsamling af regnvand beplantet med insektvenlige blomster langs kanterne . På kommunens arealer evt. mellem boligblokke. Regnvand kan evt. tages fra 1-2 nedløbsrør alt efter størrelse!

13-02-2021 - Jesper

Hvert år bliver mange tusinde cykler enten efterladt eller skrottet. Used Bikes - Second lifes vil være med til at komme de cykler til undsætning. Jeg indsamler gamle, efterladte eller skrottede cykler og sætter dem i stand med dele der kan genbruges og nye dele til det der er gået i stykker. Min drøm er at lave et sted hvor man i Rødovre kommune kan købe en kvalitetscykel, men som hovedsageligt er lavet af genbrugsmaterialer. Der kunne også lavet en aftale med kommunen om at de opkøbte cykler af mig og gav dem videre til udsatte der kunne have glæde af dem.

12-02-2021 - Anders

Jeg er medstifter af Facebook-gruppen 'Rødovre Grønne Nabofællesskaber' (der er igangsat grønne nabofællesskaber i indtil videre 32 kommuner i hele landet af organisationen Omstilling Nu).
 'Rødovre Grønne Nabofællesskaber' er tænkt som et netværk eller en platform for alle "grønne" kræfter i Rødovre, fordi det er meget nemmere og sjovere at bevæge sig selv og samfundet i en mere bæredygtig retning, hvis man gør det i et fællesskab der, hvor man bor - uanset om man brænder for f.eks. biodiversitet eller genbrug.
Jeg vil gerne arbejde for, at ’Rødovre Grønne Nabofællesskaber’ (post-corona) også kan blive et samlingspunkt i den fysiske verden, hvor man kan finde sammen om bæredygtige projekter og arrangementer som f.eks. vilde giftfrie haver, fællesspisning, foredrag/workshops, bytte-markeder, delebilsordninger, Repair Caféer og genbrug/upcycling, fødevarefællesskaber, alternativer til plastik/emballage; dvs. mange af de gode ideer, der også kommer op her i Rødovre Bæredygtighedslab. :)

12-02-2021 - Johnny

Vi har brug for flere bier og insekter i Rødovre = større bioversitet. Med "Bybierne" som inspiration og praktisk hjælper kan kommunen gå efter et samskabelsesprojekt. Vi kanforsøge at skabe flere biavler-laug i f.eks. grundejerforeninger og på Trekantsgrunden.
Derudover kan grundejere og boligforeninger tilbydes et eller flere typer af insekthoteller De kan produceres af genbrugsmaterialer og af en social-økonomisk virksomhed.

11-02-2021 - Bent

Bæredygtighed for mig er, at spare penge og gøre noget godt for natur og miljø på samme tid. Ideen er, at der etableres en nonprofit reparationscafe i Rødovre. Et sted hvor man  i fællesskab bestræber sig for, at reparere hvad man kan have med under armen. Altså, at finde interesse for etablering  eksempelvis ved koblingen med en erhvervsdrivende, nogle frivillige med en faglig og håndværksmæssig baggrund. Interesserede kan skrive til baeredygtighedslab@remove-this.rk.dk

11-02-2021 - Karen

Måske lidt ukonkret: men skabe mindre lokale netværk, hvor genbrug, lån og bytte er en mulighed. Rødovre er stor og der skal ikke være for langt til den bæredygtige løsning.
Måske nabo-kampagner: del din xx med din nabo, har du byttet med din nabo idag osv. kampagner om bæredygtig beplantning i din have osv.

11-02-2021 - Kira

Mit navn er Kira Dinesen, jeg bor i Rødovre sammen med mine to store drenge. Jeg er fotograf og har sammen med forfatter Persille Ingerslev, her i 2020/2021, lavet bogen “Gendyrk - flere porrer til folket”, det er en fotobog der viser hvad og hvordan man kan gendyrke alverdens grøntsagsrester og lave dem om til gratis mad.
Det er grøn omstilling, stop spild af mad, flere grønne vindueskarme, altaner, glade bestøvere og meget mere.

10-02-2021 - Jann

Lad os indtænke bæredygtighed og biodivesiteten i alle aktiveteter og projekter - både de private og de offentlige - lige fra den kommende kommuneplan 2022 til at afvikle brugen af gifte i private haver og boligselskaber. Lad os så og plante urter, blomster og buske af dansk proveniens.

10-02-2021 - Annita

Information til borgere, om hvordan indhentning og sortering af affald bliver håndteret. Mange borgere er af den opfattelse at det ikke bliver sorteret, derved sorterer borgere ikke deres affald da de mener det er unødvendig.

10-02-2021 - Vicki

Hej, Jeg arbejder med at sælge møbler / læringsmiljøer til skoler. 

Mange skoler har de samme møbler. Når en skole skal skifte møbler, smider de som regel de gamle ud. Der er for 100.000 vis af kr. i reservedele i de møbler. Reservedele andre skoler kunne bruge. Det samme gælder møbler generelt. Jeg kender kommuner som har møbeldepoter. Det er naturligvis kun funktionsdygtige møbler som er der. Håber det kan bruges.

10-02-2021 - Anne

Der burde reduceres i antal af egne affaldscontainere ved parcelhuse. Det skal være obligatorisk at dele bio/rest affald samt glas/metal containere med sin nabo. Derved fyldes de bedre op, og skraldemænd skal kun tømme ved hveranden bolig.

10-02-2021 - Mozhgan

Jeg gå altid og tanker på at det kunne være dejlig At have en Stykke jord til de blomster løg Som vi smider ud i skrald, speciale i den tid op til påske. Så børnene kan også være med at plante dem i jord, og kan kommer næste år og kan se Resultanten. Det kan være også hjælp til at have mindre skrald. Vi kan også aftale med det netto eller fakta ....at hvis deres blomster ikke duer mere, kan vi plant dem i det have eller den jord vi få.

09-02-2021 - Bjarke

Schweizerdalsparken skal være vild. Led regnvand ned i den snart udtørrede sø brug en del af græsplæner nr. til eng og måske bærbuske til glæde for dyr og mennesker. Lad de vilde blomster stå langs søen.

09-02-2021 - Maria

Min ide går ude på, at jeg gerne vil drive en Urbanfarm, hvor der bliver dyrket grøntsager og frugt som kan sælges i lokalområdet. Det skal samtidig være et videncenter med skolehaver hvor, folkeskolebørn og børnehavebørn kan komme og dyrke et lille bed og lære om natur, planter, bæredygtighed og klima i samarbejde med skolerne, lærerne. Stedet vil også skulle være et bæredygtigt videnscenter for borgere og besøgende. 

09-02-2021 - Mette

Hele Rødovres Byttecentral

Jeg har i over 1 år haft en byttecentral i Carlsro. Den har stor succes! Faktisk så stor succes, at jeg får flere henvendelser fra Rødovre borgere, som gerne vil benytte sig af den.
Som det er nu, er det desværre kun for carlsro-beboere. Derfor vil jeg gerne åbne en byttecentral for hele Rødovre! Gerne med en genbrugscentral oveni! Dvs. alt hvad man kan aftage fra Rødovre Genbrugsstation, hos lokale håndværkere og private borgere af brædder, rør, vinduer, døre, møbler osv. kan videresælges til en fair pris. Derudover vil jeg gerne lave workshops målrettet børnefamilier, hvor vi bruger genbrugsmaterialer og laver noget nyt ud af dem. Det har stor succes i Sydhavnen, og det kan vi bringe til Rødovre og gøre endnu federe! 
I byttecentralen kunne der også være plads til at fx unge psykisk sårbare i ressourceforløb og på den måde er min idé også social bæredygtig. 

07-02-2021 - Henning

Ingen konkrete ideer lige nu, men der tænkes ...!
Er der en frist? 

06-02-2021 - Peter

Grøn omstilling.
Grøn beskæftigelse. 

05-02-2021 - Sharon

Jeg kunne godt tænke mig, at nu hvor vi henter så mange pakker hos både lokal købmand og lignende steder, at det samtidig var et krav til butikken om en form for container til pap, da rigtig mange pakker op på stedet og efterlader papkasser mv. på gaden eller ved siden af en lille affaldsspand. Som om pappet selv finder ud af at finde en container. Jo mere der bliver rigtig sorteret jo mere kan genanvendes. 

05-02-2021 - Jytte

Der bygges for tæt, så grønne områder indskrænkes og befolkningen stiger. Dermed flere biler, støj, snavs osv. 

05-02-2021 - Maibritt

Min ide er ikke ny - man ser den igen og igen bl.a. hos Sydhavn Genbrugscenter, men ikke mindst hos www.godtgjort.dk/ i Hjørring.

Det drejer sig om upcycling og genbrug af "affald" og storskrald til glæde for miljøet.
Der er også et stort socialt aspekt i det og det kan skabe arbejdspladser. Det er bare en god ide, men den er ikke ny længere.

03-02-2021 - Reda

Flere ladestandere til elbiler. Jeg syntes at der mange ret mange ladestandere i Rødovre. Hvis man finder er kort frem over ladestandere i Kbh er Rødovre er stort hul. Der findes ik mange andre end dem der er sat op i Rødovre centrum.

03-02-2021 - Gorm

Hvorfor skal diabetikere stikke sig selv flere gange om dagen. Når man kan få en sensor som kan aflæses fra en mobil telefon istedet. Det er en gammeldags behandlingsform som ikke giver den samme værdi i forhold til at løbende at måle og regulere sit blodsukker med færre komplikationer. ? Så skal man ikke smide nåle ud hver gang man som diabetiker skal måle sit blodsukker. www.facebook.com 

Kontaktinfo

Hvis du har spørgsmål til arrangementet så ring til Bæredygtighedslab’s hotline på telefonnr.: 30 76 72 15

Mere om Bæredygtighedslab

Vi har brug for alle gode kræfter i Rødovre – så uanset om du er ung, ældre, arbejdsløs eller direktør, så har vi brug for dig og dine idéer.

Bæredygtighedslab er et laboratorium, hvor du får mulighed for at afprøve og udvikle din idé i fællesskab med andre og med sparring fra eksperter. De gode idéer kan udvikle sig til lokale partnerskaber og samarbejder, hvor borgere, virksomheder, foreninger og kommunen i fællesskab arbejder sammen på nye måder. 

Vi er stærkest, når vi udvikler vores fællesskab sammen. I Rødovre har vi mange ildsjæle, der bruger tid og energi på andre end sig selv, f.eks. i vores mange foreninger. Det er uvurderligt for vores lokalsamfund.

Lad os stå sammen om at gøre Rødovre bæredygtig.

Kontaktinformation

Rødovre Kommune
Teknisk Forvaltning
Tæbyvej 77
2610 Rødovre

Telefon
36 37 70 00

Send sikker Digital Post til Rødovre Kommune

Kontakt og åbningstider