Fantastiske frivillige i folkekøkkenet

Hver anden tirsdag er der fællesspisning i Rødovre Folkekøkken, hvor maden bliver rost til skyerne. En kuvert koster kun 50 kr., og det gør den takket være de seje frivillige, der heldigvis synes, at fællesskabet er alt pukleriet værd.

Kaffen står på bordet, og den hjemmebagte mazarinkage bliver fordelt på små servietter. De frivillige fra Rødovre Folkekøkken skal lige straks i gang med at marinere og snitte, så aftenens menu kan stå klar kl. 18. Først skal de lige have en tår kaffe at styrke sig på, for foran dem ligger flere timers hårdt arbejde. 

”Nogle gange spørger jeg mig selv, hvorfor jeg er frivillig her. Først laver vi en masse mad, og når vores gæster går hjem, skal vi rydde af, vaske op og tørre borde af. Vi knokler på, og jeg er så træt, når jeg kommer hjem. Men det, der lokker mig, er fællesskabet. Vi kan lave sjov med hinanden, og vi kan vrisse lidt. Vi kender hinanden, og vi får det til at gå og får gjort tingene færdige. Det er en stor tilfredsstillelse,” fortæller Lone Madsen, der har været frivillig i knap et år. Hun har shanghajet Linda og Judy, der også sidder ved kaffebordet sammen med Lolita, Annette, Berta, Esther og Jette. Senere kommer Esme, der bager fantastiske brød, og et par andre frivillige, som også giver en hånd med. I øjeblikket kører det fint med antallet af frivillige hænder, men der er altid plads til flere.

”Som frivillig hjælper man til i det omfang, man kan. I dag er der et par stykker, der kommer lidt senere, og det er også helt fint,” fortæller Jette Jensen, der er næstformand i folkekøkkenets bestyrelse.

Berta Andersen (tv) har hjulpet til i Folkekøkkenet i to år. ”Jeg faldt over en annonce i Rødovre Lokal Nyt, hvor der blev søgt efter frivillige. Det var i starten af vinteren, hvor jeg tænkte, hvad skal jeg dog bruge hele vinteren til? Jeg kan godt lide at lave mad, og så meldte jeg mig bare. Jeg er ikke så høj, så jeg er ikke den, der rører i de store gryder," fortæller hun.

Tilfreds gæst: Jane Sørensen

Annette Skinhøj: Så er der serveret

Jane Sørensen har været gæst i Folkekøkkenet, siden det startede for seks år siden. Hun påpeger, at ordet 'folkekøkken' måske kan have en klang af udkogte kartofler og fed sovs, men i Rødovre Folkekøkken får man varieret og lækker mad.

Annette Skinhøj (tv) kom i Folkekøkkenet som gæst nogle gange, inden hun selv blev frivillig. "Det var fantastisk hyggeligt at sætte sig ved et bord og komme i snak med nogle mennesker, man aldrig havde mødt før," siger hun.

Lækker mad for en flad 50’er

I dag står menuen på citronmarineret kylling, nye kartofler, ærtepuré, grøn salat med mormordressing og friskbagt brød med persillesmør. Da klokken nærmer sig 18, er stort set alle 80-90 pladser i Ungecenter 2610’s kantine optaget. Snakken går livligt rundt omkring, indtil der bliver budt velkommen, og det lokale KOL-kor synger for til to fællessange. Så åbner buffeten. Ægteparret Anna og Leif Svane er nogle af de mange Rødovreborgere, der har fundet vej til Rødovre Folkekøkken i dag.

”Jeg har kendt til folkekøkkenet i flere år, men aldrig tænkt, at det var noget for os. En dag foreslog jeg alligevel Leif at tage afsted og se, hvad det var. Nu har vi været her nogle gange, og det er rigtig hyggeligt. Vi sætter os gerne ved folk, vi ikke kender, men jeg har også mødt forældre til mine børns skolekammerater, som jeg måske ikke har set i 30-35 år. Det, synes jeg, er sjovt" fortæller Anna Svane.

Hendes mand Leif Svane er begejstret for traditionen med at synge inden maden, og så er han både imponeret over maden og priserne.

”Det er jo et non profit-arrangement, hvor vi betaler 50 kr. hver for et måltid. Et glas vin koster 15 kr. og en sodavand koster 10, så alle kan være med. Og så er det jo rigtig god mad,” synes han.

Det er Søren Meyer og Jane Sørensen for enden af langbordet rørende enige i. De er jævnligt kommet i folkekøkkenet, siden det startede op i 2018.

”Nogle har det nok sådan, de ikke rigtig kan identificere sig med ordet 'folkekøkken'. Det har måske også lidt en klang af udkogte kartofler og fed sovs, men sådan er det jo slet ikke. Det er varieret og lækker mad,” siger Jane Sørensen.

I dag har parret inviteret nogle venner med, men ligesom Anna og Leif Svane synes de også, at det er hyggeligt at møde nye mennesker.

"Vi sætter os forskellige steder hver gang. Så spiser vi med nogle fremmede mennesker og starter en samtale, og det er rigtig fint,” mener Søren Meyer, der gerne giver sin anbefaling af stedet videre: ”Hvis man gerne vil have god mad til en billig penge og ikke er bange for at møde nye mennesker, så er det bare med at komme afsted”.

Esme bager fantastisk brød

Dagens menu

KOL-kor synger

Om Rødovre folkekøkken

Hvornår: Tirsdage i ulige uger kl. 18.

Hvor: Kantinen på Ungecenter 2610, Nørrekær 8.

Pris: 50 kr. for voksne – børn (0-17 år) gratis.

Billetter: Billetter kan købes i indgangen fra kl. 17.30 og sælges ef ter først-til mølle-princippet.

Maden: Menuen er forskellig fra gang til gang og bliver præsenteret på Rødovre Folkekøkkens Facebookside nogle dage forinden.

Drikkevarer: Øl, vin og sodavand kan købes til yderst rimelige priser.

Lone Madsen er træt efter en tjans i folkekøkkenet, men vi har det sjovt undervejs, fortæller hun

Leif Svane har spist i Rødovre Folkekøkken et par gange og er meget tilfreds med maden