Filminstituttet har udgivet dokumentariske filmklip fra perioden 1940’erne til 1980’erne, som kan styrke samvær og samtale mellem mennesker med demens og pårørende, plejepersonale og frivillige.
Lyset i Viftens biograf dæmpes, og frem på lærredet troner en ung kronprinsesse Margrethe. Året er 1966, og hun skal forloves med den flotte franske grev Henri de Monpezat. Filmen er den første af tre korte dokumentarfilm om kronprinseparrets forlovelse, bryllup og rejse til Canada. I biografmørket sidder borgere fra Engskræntens Plejehjem og dagcenteret på Ørbygård, plejepersonale og tre frivillige fra Ældresagen. Efter en lille halv time er dagens filmforevisning færdig, og bagefter går snakken over de hjemmesmurte sandwich i Viftens Foyer.
"Når borgerne ser de her film, bliver deres egen historie levende for dem. Når vi så snakker sammen bagefter, kan det godt være, at de fortæller om nogle minder, de reelt ikke har oplevet. At de for eksempel tror, at de har boet et sted, vi lige har set i filmen. Men det er ikke så vigtigt, for det handler ikke om at fastholde fakta. Det vigtige er at fastholde den rare følelse i kroppen af at se film og have en god stund sammen," fortæller Jette Larsen, der er demenskoordinator i Rødovre Kommune.