Afsluttede høringer

Hvis du vil vide mere

Planerne udarbejdes i overensstemmelse med Planloven. Du kan læse planloven på www.retsinfo.dk. For yderligere information om det danske plansystem for fysisk planlægning kan du med fordel se på borger.dk eller Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Statslige planer

Alle planer udarbejdes endvidere i henhold til statslige og regionale planer som for eksempel Fingerplanen 2013, som omhandler Landsplandirektivet om hovedstadsområdets planlægning af byudvikling, byomdannelse, grønne kiler, trafikanlæg med mere. Fingerplanen udstikker retningslinjerne for placering af arealer til byformål og for anvendelsen af arealer i det åbne land.

Høringssvar fra Finn Nygaard

Forslag til Lokalplan 156 - Boligkvarteret ved Korsdalsparken

Sagsnummer: 01.02.05-K04-2-24 SvarID: 399
Indsendt af Finn Nygaard
Dato 03.09.24
Efter flere møder med administrationen under lokalplansforslagets offentlighedsfase, er det efter aftale, at der indsendes en ret omfattende række bemærkninger til lokalplanen.

Generelt indeholder planen mange bestemmelser, som typisk benyttes i en projektlokalplan – det vil sige hvor ansøger har et detaljeret projektmateriale, som lokalplanen skal sikre realiseringen af. Denne lokalplan rummer over 51.000 etagemeter, der vil blive udviklet hen over en længere årrække af forskellige bygherrer. Derfor foreligger der ikke et detaljeret grundlag for lokalplanudarbejdelsen. Derfor er det vigtigt, at denne lokalplan, der jo er en udviklingslokalplan, indeholder en balanceret regulering, der gør lokalplanen robust og operationel – det vil sige sikre at området kan udvikles i etaper og sikre en tolerance for byggeriets realisering. (byggeretter, etageantal, bygningshøjde mv) uden at dette kompromitterer planens overordnede ide. Endelig er der bestemmelser, som er udformet så detaljeret, at vi savner den planmæssige begrundelse herfor.

Formålsbestemmelsen er formuleret så bredt, at den i princippet sikrer alle detailbestemmelser. Det vil forhindre en nødvendig dialog om tilpasninger og afvigelser fra bestemmelserne, som er helt afgørende for at finde løsninger - bla i en etapevis udbygning og ved erfaringer ved de første etaper. I givet fald vil det nødvendiggøre en ny lokalplanproces.

Vi er overordnet bekymrede for § 9 vedr. ubebyggede arealer, da afsnittet virker meget tungt og omfattende med rigtig mange krav og bindinger, og man kan tvivle på, dels om det er hensigtsmæssigt med så mange så omfattende bindinger, dels om det overhovedet kan lade sig gøre at opfylde de mange krav. Det ville være hensigtsmæssigt at løsne grebet lidt om denne del.

Vores mere specifikke bemærkninger kan inddeles i tre kategier, der handler om:

• Entydighed (dvs. der bør sikres bestemmelser, der i mindst mulig grad efterlader tvivl og eller bliver genstand for fortolkning)
• Det operationelle (dvs. at der bør sikres den nødvendige manøvrefrihed for et byggeris realisering inden for de overordnede rammer)
• Robusthed (dvs. det bør sikres, at planen også kan fungere ved en etapevis udbygning, som med stor sandsynlighed vil finde sted)

Der vedhæftes et skema med bemærkninger til lokalplanforslaget opdelt i disse kategorier.

Som drøftet har i øvrigt bedt det anerkendte planlægningsrådgivningsfirma LE34 om at gennemgå lokalplanens bestemmelser for at sikre, at disse lever op til lovgivningens rammer for entydighed, at undgå kompetencenormer og uhjemlede bestemmelser samt at der skal være planlægningsmæssig relevans – særligt for meget detaljerede bestemmelser. Denne gennemgang er fremsendt tidligere og er desuden vedlagt denne mail særligt med henblik på at sikre en bearbejdning af de uhjemlede - samt kompetencebestemmelser.

Det er fortsat vores ambition at bidrage til, at lokalplanen lander godt, så der sikres det bedst mulige grundlag for udbygning af området uden at gå på kompromis med Rødovre Kommunes overordnede visioner og ønsker. Vi fortsætter derfor gerne den gode dialog om, hvordan vi kommer i mål med tilpasningen af lokalplanen.