Kultur- og Fritidsudvalget

13-01-2015

Medlemmer

Jan Kongebro (A)
Niels Spittau (O)
Chris Lassen Jensen(C)
Pia Hess Larsen(A)
Flemming Lunde Østergaard Hansen (A)

Øvrige oplysninger

Test

Sager 1 - 3

Fold alle ud

Meddelelser
Sag nr. 1

Sagens kerne

  • Oversigt over indkomne love og bekendtgørelser
  • Præsentation af det kulturelle årshjul med fokus på året der er gået, og de kommende større kultur- og fritidsaktiviteter i 2015

Indstilling

Meddelelsespunkterne forelægges til orientering

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

På mødet vil repræsentanter fra kultur- og fritidsledergruppen præsentere det kulturelle årshjul, med fokus på året der er gået og de kommende større kultur- og fritidsaktiviteter i 2015.

Bilag

Bilag 1: Nyhedsliste for Kultur- og Fritid for perioden 19.11.14 - 23.12.14

Kulturaftale KulturMetropolØresund - Hensigtserklæring om deltagelse i den kommende kulturaftale
Sag nr. 2

Sagens kerne

Kulturaftalen mellem 26 kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet går nu ind i sit sidste år, og arbejdet med at udvikle en ny aftale: Kulturmetropol Copenhagen 2016-2019 er påbegyndt. Derfor ønsker partnerne i den nuværende aftale en tilbagemelding fra de enkelte kommuner, hvori man tilkendegiver sin hensigterklæring om deltagelse i den kommende kulturaftale.

Indstilling

Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,

at Rødovre Kommune tilkendegiver, at kommunen har til hensigt at deltage i den kommende kulturaftale.

Beslutning

Anbefales.
(Til Økonomiudvalget).

Sagsfremstilling

I perioden 2012-2015 er der indgået en kulturaftale mellem 26 kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet kaldet KulturMetropolØresund (KMØ).

Hovedindholdet i KMØ har været 11 projekter under følgende 6 indsatsområder:

  • Festivaler og events
  • Institutioner på tværs
  • Unge og kultur
  • Børn og kultur
  • Kultur og fritid i det offentlige rum
  • Kreativ vækst

De 11 projekter løber til udgangen af 2015, men der er allerede nu nået en række resultater.
I Rødovre har vi med succes været med i Golden Days festival. Temaer i perioden fra 2012 og frem til 2014 har været:

  • I 2012 var temaet "Festival om 1950`erne", hvor der var sat fokus på forstaden, der voksede op i netop 50`erne.
  • I 2013 var temaet "Philosophy Now", hvor vi i Rødovre valgte at sætte fokus på "mad-filosofi" med aktiv deltagelse fra Heerup Museum, Biblioteket og Viften.
  • I 2014 var temaet "Første Verdenskrig, som det store vendepunkt i Verdenshistorien". Der var sat fokus på betydningen af krigen i Danmark, hvilket var et oplagt emne for Rødovre.

For de øvrige projekter er der på nuværende tidspunkt opnået følgende resultater:

I projektet Projektspace er uddannet første generation af unge kulturentreprenører i uddannelsen projektpionererne. Uddannelsens formål er at styrke de unge i deres arbejde med at skabe selvorganiserede kulturprojekter. Projektet er dermed på forkant med ministerens nye ungestrategi, og er blevet ”best practice” for, hvordan kommuner i fællesskab og rundt om i landet kan styrke de unges udfoldelsesmuligheder.

I projektet Kreative Børn har mere end 12.000 børn lært at fortælle deres historier via filmmediet, at danse matematik og fået styrket deres sociale kompetencer blandt andet ved at udfolde sig kreativt i et møde med kunst og kultur ved forskellige workshops på deres skoler.

Festivaler som Golden Days og CPH:DOX udvikler sig gennem projektet Festival+ til regionale festivaler i lokation og historie og opdyrker dermed et helt nyt publikum.

I projektet Idrætsevents er der arbejdet med, hvordan der skabes outreach-aktiviteter ved store idrætsbegivenheder – f.eks. under VM i badminton, hvor 15 kommuner i regionen og 164 skoleklasser foldede begivenheden ud.

Samtidig er der med KMØ skabt et netværk for samarbejde og erfaringsudveksling mellem kommunerne på politisk og administrativt niveau. Derudover er projekterne basis for, at der skabes nye kontakter og netværk mellem f.eks. kommunale forvaltninger og kulturelle aktører – også på tværs af kommunegrænserne. Det sker eksempelvis i projektet Sæt Kulturen I Spil, hvor samarbejdet mellem kulturkonsulenter, boligsociale områder og kulturinstitutioner er blevet styrket, så aktørerne nu i fællesskab udvikler nye former for borgerinddragende kulturtilbud til borgere, der normalt ikke opsøger kulturinstitutionerne, og i projektet Jagten, hvor KMØ sammen med Dansk Orienteringsforbund og lokale foreninger sender børnefamilier ud at dyrke motion på kulturinstitutionerne.

KMØ er finansieret gennem midler fra de deltagende partnere og Kulturstyrelsen. Hertil kommer midler fra forskellige fonde. For hver kommunal krone i KMØs projekter genereres der cirka tre kroner yderligere.

En ny aftale – "Kulturmetropol Copenhagen 2016- 2019"
Med den baggrund har den politiske styregruppe for KMØ besluttet at undersøge, hvordan samarbejdet skal videreudvikles, når aftalen om KulturMetropolØresund udløber ved udgangen af 2015. Det er fortsat planen at arbejde hen imod kulturaftalens 10-årige vision, og den administrative gruppe af kulturchefer foreslår, at næste skridt i udviklingen mod den sammenhængende kulturmetropol er en ny kulturaftale fra 2016 til 2019: "Kulturmetropol Copenhagen".

I ”Kulturmetropol Copenhagen” bygges der videre på de resultater, der er nået i KMØ, og der skal skabes nye samarbejder, der knytter parterne i aftalen endnu tættere sammen i et regionalt kulturfællesskab. ”Kulturmetropol Copenhagen” skal styrke det regionale fællesskab yderligere i en kulturmetropol, der arbejder på tværs af kommunegrænserne.

Formålet med "Kulturmetropol Copenhagen" er at give metropolens borgere flere, bedre og mere sammenhængende kulturtilbud og samtidig styrke den fælles kulturelle identitet. Dette skal – som i KMØ – ske gennem en række tværkommunale projekter. Projekterne skal spille en vigtig rolle i udviklingen af, demokratiske og aktive medborgere i fremtidens samfund – og samtidig forbedre vilkår og øge fokus på de muligheder, der ligger i de kreative erhverv og i de muligheder der ligger i at koble kultur- og fritidsområdet til andre områder, som eksempelvis folkesundhed og byudvikling.

Den kommende kulturaftale vil blive et forpligtende samarbejde mellem kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet i perioden 2016-2019. Den administrative følgegruppe drøfter i øjeblikket den fremtidige kommunale finansieringsmodel, som skal forelægges til behandling og godkendelse i den politiske styregruppe. Dette sker i første halvår af 2015.

Den endelige ”individuelle” udgift for deltagelse i den nye aftale er således endnu ikke fastlagt. For at kunne kvalificere det videre arbejde hermed, er der behov for, at hver enkelt partner tilkendegiver, hvorvidt kommunen/regionen - med baggrund i det eksisterende arbejde, de resultater samarbejdet har resulteret i og udkast til den ny aftale - ønsker at indgå i en ny aftale for perioden 2016-19. Den administrative følgegruppe drøfter i øjeblikket den fremtidige kommunale finansieringsmodel, som skal forelægges til behandling og godkendelse i den politiske styregruppe. Dette sker i første halvår af 2015. Den endelige ”individuelle” udgift for deltagelse i den nye aftale er således endnu ikke fastlagt.

Lov- og plangrundlag

Ingen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Tidsplan

I Oktober 2015 skal kommunalbestyrelsen tage endelig stilling til, om Rødovre Kommune ønsker at deltage i kulturaftalen for perioden 2016- 2019.

Bilag

Bilag 1: KMØ - Kulturaftalens betydning for borgerne og kulturindsatsen
Bilag 2: Kulturmetropol Copenhagen - forslag til kommende kulturaftale

Diverse
Sag nr. 3

Sagens kerne

Taget til efterretning.

Protokollen oplæst og godkendt. Mødet afsluttet kl.; 18.45.