Kultur- og Fritidsudvalget

30-11-2021

Medlemmer

Formand Lene Due (A)
Pia Hess Larsen (A)
Birgitte Glifberg (A)
Kim Drejer Nielsen (C)
Kim Hammer (O)

Sager 53 - 56

Fold alle ud

Meddelelser
Sag nr. 53

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Meddelelsespunkterne fremlægges til orientering.

  1. Oversigt over indkomne love og bekendtgørelser.
  2. Status på "Fælles forår".

Indstilling

Meddelelsespunkterne forelægges til orientering.

Beslutning

Taget til efterretning.

Bilag

Bilag 1: Nyhedsliste - Schultz Lovguide
Bilag 2: Færdig status på Fælles Forår 2021

Kunst i byens rum - ambitioner fremover
Sag nr. 54

Beslutningskompetence: ØU

Sagens kerne

Ambitionerne for etablering af kunst i byens rum i de kommende år er store. Derfor er der brug for en politisk prioritering og rækkefølge for kunstprojekterne, ligesom det også er nødvendigt at afsætte arbejdstid til, at Rødovre Kunstråds sekretær og tovholder i praksis kan fungere som bindeled mellem projekternes mange eksterne og interne parter, så vi sikrer en god proces og realisering af de store ambitioner på området.

Indstilling

Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,

  1. at rækkefølgen af projekterne for ’Kunst i byens rum’ godkendes,
  2. at de vedlagte justerede retningslinjer for Rødovre Kunstråd, hvori det præciseres, at kunst i det offentlige rum i Rødovre både kan være kunst, der etableres udendørs såvel som indendørs i bygninger, der har en offentlig funktion og på arealer, som alle borgere har fri adgang til, godkendes samt  
  3. at der fra 1. januar 2022 afsættes arbejdstid i Rødovre Kunstråd til at eksekvere på midlerne fra ’Kunst i byens rum’. Der foreslås at bruge op til maksimalt 100.000 kr. pr. år af de samlede puljemidler på ekstra medarbejderressourcer til driften på Heerup Museum.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Rækkefølge i kunstprioriteringen
Rødovre vokser og byudvikles i rivende hast. Det stiller ikke kun krav til gode lokalplaner og flotte bygninger, men også til gode byrum, gode fælles bygninger til borgerne, og dermed også til kunsten i byens rum.

Ambitionerne er store, og Økonomiudvalget har på udvalgsmødet den 9. december 2020 truffet beslutning om, at der i de kommende år prioriteres kunst i Rødovres nye musikskoles foyer, ved indkørslen til Espehus Restaurant, samt på Islev Torv.

Siden da er det tillige blevet besluttet, hvordan Rødovre Kommunes nye administrationsbygning skal bygges og bruges - med fokus på, at det bliver et "borgernes hus". Bygningen skal være et hus, der er udstrakt offentlig adgang til, og skal bl.a. kunne anvendes af foreninger og andre brugergrupper. Erfaringer viser, at kunst med fordel kan indtænkes tidligt i arbejdet med nye store byggerier, hvorfor Børne- og Kulturforvaltningen foreslår, at der allerede nu opstartes drøftelser af, hvordan der kan arbejdes med offentlig kunst i den nye administrationsbygning.

Børne- og Kulturforvaltningen foreslår som følge heraf, at Kunstrådet igangsætter følgende kunstprojekter i nævnte rækkefølge:

  1. Administrationsbygning
    En af de centrale visioner for den nye administrationsbygning er, at borgerne i højere grad skal inviteres indenfor. Kunst vil i denne sammenhæng kunne bidrage til, at den nye administrationsbygning opleves som en markant visuel identitet, der rammer noget centralt og fælles for Rødovres borgere samt medarbejdere i huset.
  2. Indkørsel til Espehus Restaurant
    I 2003 forsvandt bronzeskulpturen ”To drenge ved en vandstråle” af kunstner Poul Hansen fra arealet ved indkørslen til Espehus Restaurant. Et kunstværk med et nyt skulpturelt udtryk kan være med til at tilgodese de mange børn og børnefamilier i området og skabe mere liv på stedet.
  3. Islev Torv
    På Islev Torv blev der i 2004 opsat et stenværk af Stig Andersen. Dette blev fjernet, da man genåbnede torvet for trafik og en del af kunstværket ”Bænken” blev indviet ved Islev Skole i 2019, mens de resterende to granitsøjler er planlagt opsat ved ID linjen tæt ved den kommende letbanestation.
    I forbindelse med ønsket om igen at lukke Islev Torv for gennemkørsel og genetablere muligheder for ophold og samvær, vil der med fordel gennem en borgernær proces kunne skabes kunst, der i særlig grad er egnet til dette sted og spiller aktivt med i forhold til borgernes ønsker for stedet.

Kunstrådet og Børne- og Kulturforvaltningen vil desuden gøre opmærksom på, at kunst med fordel kan tænkes ind så hurtigt som muligt i processen omkring Bykernen/Karrebyen og hovedstrøget fra Kulturhuset Viften/Musikskolen og ud. Derudover ønsker Elf Development på vegne af Irmabyen også at indgå et samarbejde med Rødovre Kommune om kunst og udearealer i den nye bydel, som kan være med til at forskønne området. Børne- og Kulturforvaltningen arbejder videre med de to ovennævnte temaer og vender tilbage med beslutningsoplæg herpå ved en senere lejlighed.

Præcisering af retningslinjer for Rødovre Kunstråd

Kunstrådet anbefaler, at kunst i Rødovre placeres, hvor den opleves af mange borgere, og at der lægges vægt på områder, der i forvejen er udlagt til renovering, genetablering og nybebyggelse. Det er gjort ud fra den tanke, at det skaber god synergi at tænke kunsten ind i disse sammenhænge og er til glæde for mange borgere.

Med byudviklingen følger muligheden for at få skabt nogle helt særlige byrum for alle borgere i Rødovre. Det er hele byens kunst, og omfatter dermed også kunst i bygninger, som har en offentlig funktion, og hvor mange har deres daglige gang.

Udover at komme i gang og tænke kunst ind tidligt i fx nye byområder, foreslår Børne- og Kulturforvaltningen endvidere, at retningslinjerne for Rødovre Kunstråd præciseres, så det tydeliggøres, at kunst i det offentlige rum i Rødovre både kan være kunst, der etableres udendørs såvel som indendørs i bygninger, der har en offentlig funktion og på arealer, som alle borgere har fri adgang til. Se justeringerne markeret med rødt i bilaget vedr. retningslinjer for Rødovre Kunstråd.

Timer til kunstrådsarbejdet

Ved beslutning om at etablere en pulje på 1,5 mio. kr. til kunst i byens rum i 2016 besluttede Kommunalbestyrelsen også, at arbejdet med at indhente tilbud til etablering af ny kunst til bl.a. Nyager Skole, Ørbygård Plejehjem og Damhustorvet skulle ske via et nyetableret kunstråd bestående af formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, stadsarkitekten, børne- og kulturdirektøren og tre kunstnere fra det professionelt arbejdende kunstmiljø og/eller kunstfaglige personer.
Det blev endvidere besluttet, at Kunstrådet skulle sekretariatsbetjenes af en person med kunstfaglig viden under Børne- og Kulturforvaltningen, Heerup Museums leder. Der blev dog ikke afsat ressourcer til sekretariatsbetjeningen af Kunstrådet.

Erfaringer viser, at for at skabe en demokratisk og god proces omkring udpegning af kunst/kunstnere, bruger Kunstrådets sekretær mange ressourcer på hhv. at skrive og udsende opgaven som Open Call, samle de mange indkomne forslag, forberede fremlæggelser og styre processen. Ligeledes skal der under etableringsfasen afholdes møder, udarbejdes kontrakter og korrespondance m.v. i op til et år pr. værk mellem kunstnere, håndværkere, Teknisk Forvaltning og brugerne på stedet. Afslutningsvis bidrager sekretæren også til indvielse, afrapportering og overleveringen af kunstværkerne.

På baggrund af de hidtidige erfaringer og med udgangspunkt i at de kommende ambitiøse kunstprojekter løftes på højt niveau samtidig med, at der sikres en god drift af Heerup Museum, er det nødvendigt at afsætte midler til det forberedende arbejde samt samarbejdet mellem kunstnere, byggeri og andre involverede.

Børne- og Kulturforvaltningen foreslår derfor, at der afsættes maksimalt 100.000 kr. af puljemidlerne fra ’Kunst i byens rum’ årligt fra 1. januar 2022 til eksekvering af ambitionerne og det fortsatte gode samarbejde mellem kunstnere og Rødovre Kommune. Det medfører muligheden for at sikre den nødvendige tid til, at Heerup Museums leder fortsat kan arbejde med opgaver i relation til Kunstrådet samt giver mulighed for ekstra medarbejderressourcer på Heerup Museum til driftsopgaverne.

Lov- og plangrundlag

Retningslinjer for Rødovre Kunstråd.

Økonomiske konsekvenser

Kommunalbestyrelsen har årligt afsat 1,5 mio. kr. til etablering af kunst i byens rum.

Bilag

Bilag 1: Retningslinjer for Rødovre Kunstråd 2016 - justeringer

Forventet regnskab pr. ultimo september 2021 for Kultur- og Fritidsudvalget
Sag nr. 55

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Forventet regnskab pr. ultimo september 2021 omfatter en opfølgning på forbruget af nettodriftsmidler i 2021 for Kultur- og Fritidsudvalget med udgangspunkt i status pr. ultimo september 2021.

Indstilling

Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,

at forventet regnskab pr. ultimo september tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Der henvises til bilaget "Forventet regnskab pr. ultimo september for Kultur- og Fritidsudvalget".

Lov- og plangrundlag

Principper for Økonomistyring i Rødovre Kommune.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Tidsplan

Ingen.

Bilag

Bilag 1: Forventet regnskab pr. ultimo september 2021 for Kultur- og Fritidsudvalget

Diverse
Sag nr. 56

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Beslutning

Taget til efterretning.