Flere borgere giver robust økonomi

12/10-2016

Rødovre Kommune er i massiv vækst og vælger derfor nu at stole på eget skøn for de forventede skatteindtægter i de kommende år. Det giver en økonomisk gevinst på over 30 mio.kr.

Når kommuner lægger budget og skal beregne skatteindtægterne, kan de vælge mellem to modeller: Én model, hvor staten garanterer indtægterne, og én model hvor kommunen selv beregner skatteindtægterne – såkaldt selvbudgettering. Fremgangen i Rødovre er nu så stor, at Kommunalbestyrelsen for første gang i mange år har valgt selvbudgettering.

”Det er kompliceret teknik, men det har stor betydning for vores økonomi. Vi er traditionelt meget påpasselige med at vælge selvbudgettering, fordi der er en risiko ved det. Men med de tal, vi har nu, er der så store økonomiske fordele, at vi bør gøre det. Forventningen er, at Rødovre Kommune over de næste fire år får en gevinst på over 30 mio. kr.”, siger borgmester Erik Nielsen.

Det er den store byudvikling med forventning om mange nye borgere, der har gjort forskellen i beregningerne.

”Rødovre er inde i en fantastisk udvikling. Der bliver investeret i vores by, og i forhold til størrelse er vi en af de kommuner, der vækster mest i Danmark. I løbet af sommeren fik vi en økonomisk dukkert af Social- og Indenrigsministeriet, og vi skulle ekstraordinært ud og finde 22 mio.kr., fordi vi ikke længere er så socialt udfordret sammenlignet med andre kommuner. Med det her træk bruger vi den positive udvikling i vores by til at styrke økonomien”, siger Erik Nielsen.

Fakta

  • Ifølge de seneste beregninger kan Rødovre Kommune se frem til en merindtægt på 31,1 mio.kr. over de næste fire år ved valg af selvbudgettering.
     
  • Hvordan det reelt går, afhænger af størrelsen på det faktiske udskrivningsgrundlag og afhænger både af skatteindtægterne på landsplan og i Rødovre. Hvis det er lavere end det, man budgetterer med, vil kommunen få en efterbetaling tre år senere.
     
  • Det er en enig kommunalbestyrelse, der står bag valget om selvbudgettering.