Rødovre i stort forskningsprojekt om rygestop

07/09-2017

Kan man få flere til at stoppe med at ryge ved at give dem penge i hånden? Det er spørgsmålet, som et nyt forskningsprojekt støttet af TrygFonden forsøger at svare på. Mens tre kommuner giver rygerne en kontant belønning for at stoppe, fortsætter Rødovre Kommune og to andre kommuner med at oplyse borgerne om fordelen ved de gratis rygestoptilbud.

Den seneste sundhedsprofil viser, at tre ud af fire borgere i Rødovre ønsker at holde op med at ryge. Rødovre Kommune har i mange år tilbudt borgerne gratis rygestopkurser med god succes, men antallet af rygere falder ikke så stærkt mere. Samme udvikling ses i resten af landet og derfor deltager en række af landets kommuner i forskningsprojektet ”Rigere uden røg”, hvor det undersøges, om en økonomisk gulerod kan få flere borgere til at blive røgfri.

I projektet vil de tre kommuner; Helsingør, Halsnæs og Frederiksberg, give 1.200 kr. i form af gavekort til borgere, som holder sig fra nikotinen i mindst seks uger. Samtidig vil tre andre kommuner; Odense, Gladsaxe og Rødovre, fortsat oplyse om kommunernes gratis rygestopkurser, hvor deltagerne ikke opnår en økonomisk gevinst ved at blive røgfri.

Britt Jensen, formand for Social- og Sundhedsudvalget, glæder sig over, at Rødovre Kommune er blevet udvalgt til forskningsprojektet: ”Den sociale ulighed i sundhed er særlig tydelig på tobaksområdet og derfor ser vi frem til at kunne bidrage til forskningen. Selvom vi ikke giver borgerne en direkte økonomisk belønning, så vil borgerne efter et rygestop få råd til meget mere”, siger Britt Jensen, og tilføjer: ”Vi ved, at der er fem gange større chance for at blive røgfri med professionel rådgivning. Vi håber, at vores oplysningskampagne kan inspirere flere rygere til at benytte kommunens gratis rygestoptilbud.”

Det er første gang, at rygere i Danmark tilbydes en økonomisk belønning, hvis de dropper røgen. Forsk-ningsoverlæge Charlotta Pisinger, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, håber at motivere de rygere, som de traditionelle rygestopkurser har svært ved at nå: ”Vi ved, at rygning stadig er den største udfordring for folkesundheden. Derfor bliver vi nødt til at blive ved med at undersøge, hvordan vi hjælper med at nedbringe antallet af rygere, og især dem der har sværest ved at stoppe. Derfor er jeg glad for, at vi nu bevæger os ned af endnu en ny sti, som forhåbentlig kan få flere til at stoppe med at ryge.”

Kommunernes resultater sammenlignes efter et år og bruges til at vurdere, om den økonomiske belønning er vejen frem til et røgfrit liv. Og der er gode grunde til: Rygning slår hvert år knap 14.000 danskere ihjel, hvilket svarer til hvert fjerde dødsfald. Det er beregnet, at en kommune med 30.000 borgere vil have direkte årlige omkostninger på næsten 14 millioner kr. forårsaget af rygning.

Rødovre-borgere der gerne vil stoppe med at ryge, kan kontakte Rødovre Sundhedscenter på tlf. 36 37 81 90 eller tilmelde sig et rygestopforløb på rk.dk/sundhedscenter.

Om forskningsprojektet ”Rigere uden røg”:

  • Projektet er en undersøgelse af, hvorvidt en økonomisk belønning på højest 1.200 kr. kan få flere til at blive røgfri end ved brug af oplysning og kampagner.
  • Inspirationen til projektet stammer fra udlandet. Blandt andet har ansatte i amerikanske virksomheder fået, hvad der svarer til 10.000 kroner for at stoppe med at ryge.
  • Frederiksberg, Helsingør og Halsnæs Kommune afprøver at belønne borgere i form af gavekort, som kan gennemføre et rygestopkursus og være røgfri i seks uger, mens Rødovre, Odense og Gladsaxe fører oplysningskampagne.
  • TrygFonden sponsorerer projektet med 2.188.102 kr., som begynder i januar 2018. Projektet ledes af Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region Hovedstaden.

For mere information kontakt:

Vil du høre om Rødovres rygestopkurser, kan du kontakte forebyggelseskonsulent Marianne Hallberg i Rødovre Kommune tlf. 36 37 73 61.

For flere oplysninger om forskningsprojektet kan Charlotta Pisinger, projektleder og forskningsoverlæge ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region Hovedstaden, kontaktes på tlf. 38 63 31 30.