Rødovre Kommune opfordrer til rygestop i fællesskab

05/01-2018

Tre ud af fire rygere i Rødovre ønsker at stoppe med at ryge. Rødovre Kommune vil med ny kampagne hjælpe rygere med nytårsforsæt om at kvitte cigaretterne i 2018.

Rødovre Kommune har netop lanceret den nye kampagne 'Rygestop – Fyld livet op', der opfordrer rygere, som ønsker at kvitte cigaretter til at melde sig på kommunens gratis rygestophold. Her har de fem gange så stor chance for at stoppe med at ryge ved at få professionel rådgivning. Et rygestop er ofte lettere sammen med andre på et rygestophold, hvor man i fællesskab aftaler en stopdato og bakker hinanden op i at holde fast i rygestoppet. Målet med kampagnen er, at flere rygere benytter kommunens rygestoptilbud og bliver røgfri i 2018.

En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen om danskernes rygevaner viser, at hver femte dansker stadig ryger. Undersøgelsen viser også, at 72 procent af de nuværende og tidligere rygere ikke ville ryge, hvis de skulle leve deres liv om. Det er derfor vigtigt, at de, der ønsker at stoppe, får tilbud om hjælp til rygestop, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget, Britt Jensen:

”Der er stadig er alt for mange, som ryger – også i Rødovre. De nye nationale tal viser, at den gode udvikling med et faldende antal rygere desværre er stagneret. Derfor er der brug for, at vi hele tiden har fokus på de rigtige tilbud, som måske kan være det kærlige puf den enkelte har brug for. Rygestophold er højt prioriteret i Rødovre Kommune, især på grund af den sociale ulighed i sundhed, der er særlig tydelig på tobaksområdet.”

En der har deltaget på kommunens rygestophold med stor succes, er Maria Ronnenberg. Ved at få den professionelle rådgivning er hun stoppet med at ryge:

”Rygestoprådgiverne har givet mig en masse ny viden, som jeg kan bruge i mit rygestop. Samtidig er det motiverende at mødes med andre og få en snak om ens udfordringer. Det giver noget helt specielt”, fortæller Maria Ronnenberg, der har deltaget på rygestopholdet sammen med et nært familiemedlem.

Det har givet dem begge ny viden, og de har kunnet hjælpe hinanden gennem rygestoppet: ”For nemt er det ikke, men det virker! På rygestopholdet sad vi i små grupper med hver vores rygestoprådgiver, hvilket var trygt og godt. Jeg vil gerne anbefale det til andre rygere, der ønsker at stoppe”, siger Maria Ronnenberg.

Det næste rygestophold starter den 29. januar i Rødovre Sundhedscenter. Du tilmelder dig via Sundhedscenterets hjemmeside. Du kan også ringe på tlf. 80 31 31 31 eller sende en sms med teksten RYGESTOP til 1231, og du vil blive ringet op af en rygestoprådgiver.

Fakta:

  • Ca. 70 procent rygere var røgfri efter at have deltaget på rygestopholdet 'Rødovre kvitter smøgerne'.
  • Kampagnen er en del af forskningsprojektet ”Rigere uden røg”, der undersøger, om en kontant belønning kan få flere til at kvitte smøgerne. I Helsingør, Frederiksberg og Halsnæs Kommune får rygestopperne et gavekort, hvis de bliver røgfri, mens Rødovre sammen med Gladsaxe og Odense Kommune er kontrolkommuner, som ikke giver en økonomisk gevinst, men i stedet fører kampagne med opfordringen om at melde sig på et gratis rygestophold.
  • Rødovre Kommune har i mange år tilbudt borgerne rygestopkurser med god succes, men antallet af rygere falder ikke så stærkt mere. Samme udvikling ses i resten af landet og derfor deltager kommunerne i forskningsprojektet.
  • Kommunernes resultater sammenlignes efter et år og bruges til at vurdere, om den økonomiske belønning kan være vejen frem til et røgfrit liv.