Rødovres butikker får besøg af LED-konsulenter

09/03-2017

Der er penge og tid at spare ved at udskifte de klassiske elpærer med LED-belysning. Det skal over 40 butikker i Rødovre Kommune se med egne øjne, når de i uge 11 får besøg af Energistyrelsens LED-konsulenter.

Lang levetid og en besparelse på elregningen. Det er svaret fra langt de fleste butiksejere, når man spørger dem, hvad, der er vigtigt, når de vælger lyskilder til deres butikker. Alligevel er der mange butiksejere, der endnu ikke har udskiftet deres belysning til LED. I en travl hverdag er udskiftning af lyskilder nemlig ikke altid førsteprioritet. Rødovre Kommune har derfor inviteret Energistyrelsens LED-konsulenter på butiksbesøg. LED-konsulenterne skal hjælpe butiksejerne med at tælle lyskilder og med et enkelt beregningsværktøj vise dem, hvor mange penge der potentielt er at spare ved at skifte til LED-pærer.

”Vi har et ansvar for at være med til at vælge de grønne løsninger, der gavner naturen og vores børn og børnebørns sundhed. Fra kommunens side har vi normalt først og fremmest fokus på vores egen virksomhed. Rødovre er en såkaldt klimakommune, og vi arbejder hele tiden på at nedbringe CO2-udledningen – i forhold til belysning, men også i større skala, f.eks. med udskiftning af kommunens biler til elbiler, hvor det er muligt. Nu går vi så skridtet videre og er med til at hjælpe de mindre, lokale butikker til at se de grønne muligheder. Det vil da være fantastisk, hvis butikkerne tilmed kan få en økonomisk gevinst ud af det," siger borgmester Erik Nielsen.

Stort besparelsespotentiale
Energistyrelsens LED-konsulenter besøgte allerede i efteråret 2016 mere end 1.200 butikker i tyve kommuner i forbindelse med kampagnen Mindre strøm – mere bundlinje.  Her viste det sig, at butikkerne i gennemsnit kunne spare 31.000 kroner over en periode på syv år, hvis de udskiftede deres almindelige lyskilder med LED. LED-pærerne er nemlig langt mere energieffektive end almindelige pærer og har en levetid på mellem 10 og 25 år. Det har den sidegevinst, at pærerne skal skiftes langt sjældnere end almindelige elpærer og sparerpærer. Samtidig afgiver de mindre varme og giver dermed et bedre indeklima.

Butiksejere positive overfor LED-pærer
En efterfølgende undersøgelse viser, at 30 procent af de butiksejere, der fik besøg, allerede har kontaktet en installatør eller lignende for at få rådgivning om at skifte til LED-pærer.

Vicedirektør i Energistyrelsen, Stig Uffe Pedersen, sætter stor pris på den gode respons fra butiksejerne:
”De mange butiksbesøg i efteråret viste, at der er stor interesse for LED-pærernes økonomiske og miljømæssige fordele. Derfor er det meget positivt, at flere kommuner er interesseret i, at butikkerne får besøg af vores LED-konsulenter, så endnu flere butiksejere forhåbentlig bliver motiveret til at skifte til LED-pærer,” siger Stig Uffe Pedersen.

De virksomheder, der ikke får besøg af LED-konsulenter, har selv mulighed for at udregne deres potentielle besparelse ved at skifte til LED. Find beregningsværktøjet på sparenergi.dk.

Fakta
Fordele ved LED-belysning:

  • Længere levetid: LED-pærer har en levetid på 15.000-30.000 timer. Til sammenligning har en sparepære en levetid på ca. 10.000 timer og en halogenpære en levetid på 2.000-3.000 timer
  • LED-pærer tænder med det samme
  • LED-pærer bliver mindre varme og er dermed gode for indeklimaet
  • LED-pærer er fri for kviksølv.

Så meget kan du spare med LED-belysning
Er du en mindre butik med 18 halogenspots, 12 lysstofrør og to almindelige elpærer, kan du spare ca. 15.000 kroner over fem år.

Besparelsen er baseret på en totaløkonomisk beregning, der både inkluderer energibesparelsen og løbende investeringer i lyskilder samt montering. Over 10 år vil den pågældende butik kunne spare ca. 38.000 kr.

Om kampagnen
I efteråret 2016 fik mere end 1.000 små- og mellemstore, uafhængige butikker besøg af Energistyrelsens LED-konsulenter. Under besøget talte LED-konsulenterne butikkernes lyskilder og udregnede den potentielle besparelse ved at skifte til LED-pærer. Besøgene var en del af Energistyrelsens kampagne Mindre Strøm – Mere bundlinje, som skulle få flere virksomheder til at skifte til LED-belysning.

Energistyrelsens undersøgelser viser, at belysning udgør 50 procent af branchens energiforbrug, og at en konvertering til LED vil reducere forbruget betydeligt.

60 % af danske virksomheder har en eller flere LED installationer, og 84 % er tilfredse med kvaliteten af deres belysning.

Disse byer får besøg af LED-konsulenter i foråret 2017:
Ballerup, Vordingborg, Gladsaxe, Holstebro, Fredensborg, Lyngby-Taarbæk, Hørsholm, Rødovre, Brønderslev, Glostrup, Faaborg-Midtfyn, Guldborgsund, Lolland, Kalundborg, Odsherred, Middelfart, Rudersdal og Furesø.