Tungmetaller i maling

Tungmetaller

Tungmetaller er generelt miljø- og sundhedsskadelige. De optræder typisk i maling eller imprægnering. Det er vigtigt, at de ikke spredes i naturen og at tungmetalholdige materialer adskilles fra andet byggeaffald, da det ellers forurener affaldet og ødelægger muligheden for, at materialerne kan genbruges. 

Bygninger, som skal nedrives eller renoveres, skal screenes for tungmetaller, som især findes i maling fra før 2000. Maling er rensningsegnet affald, og skal derfor som udgangspunkt fjernes, hvis det er muligt at opnå en højere grad af genanvendelse.

Klassificering af affaldet

Indholdet af tungmetaller kan medføre, at noget byggeaffald skal klassificeres som farligt affald. Der er kommunen som klassificerer affaldet. 

Herudover gælder en række summeringsregler (jf. HP-14, økotokskriteriet), som skal anvendes, når affaldet indeholder en blanding af flere kemiske stoffer, der er klassificeret som akut eller kronisk farlige for vandmiljøet. Det enkelte stof skal kun medregnes, hvis dets koncentration er lig med eller overskrider en afskæringsværdi. Bly, kobber og zink er omfattet af summeringsreglerne jf. HP-14, økotokskriteriet. Hvis koncentrationen af bly, kobber og zink enkeltvis er mellem 1000 og 2500 mg/kg, men sammenlagt er 2500 mg/kg eller derover, skal affaldet klassificeres som farligt affald. 

Farligt affald

Farligt affald skal anmeldes til Rødovre Kommune, som anviser affaldet til SMOKA, U-Vej 7, 2300 København S.  

Forurenet affald 

Affaldet skal anmeldes til Rødovre Kommune, som anviser affaldet til forbrænding eller deponering. Kommunen kan kræve at tungmetalholdig maling afrenses fra overfladen inden det bortskaffes. 

Ikke forurenet

Kan genanvendes efter nærmere regler og ved anmeldelse til kommunen. 

Bly

Bly er et tungmetal, der er meget miljø- og sundhedsskadeligt. Stoffet nedbrydes ikke og ophobes i levende organismer. Kontakt med, indtagelse og indånding af stoffet kan give blyforgiftning og nedsætte stofskiftet, påvirke hjernefunktionen, give skader i mave-tarmsystemet, nedsætte nyrefunktionen og påvirke fertiliteten.

Ældre typer maling indeholder ofte bly. Du kan ofte se på malingen, om den er blyholdig, da der i krakeleringen vil være dannet et slangemønster. Man anvendte tidligere bly i maling på grund af den høje dækningsevne og algehæmmende virkning. I 2001 blev de fleste blyprodukter forbudt i Danmark. Bly i maling er først farligt, når det frigives fra støvet, som fremkommer, når malingen afskrabes. For at beton- og teglprodukter skal kunne genanvendes, skal blyholdig maling derfor først fjernes. Bly i malingen vil tit have spredt sig til materialet bagved. I mange tilfælde vil det derfor være nødvendigt at udtage prøver og bestemme indtrængningsdybden.

Bly er i dag forbudt i koncentrationer over 100 mg/kg.

Ved arbejde med blyholdigt affald skal der tages hensyn til arbejdstilsynets regler. Se At-vejledning om Metallisk bly og blyforbindelser.

Zink

Zink har gennem tiden været anvendt i forskellige materialer i byggeriet, delt i metallisk form (taginddækning, tagrender, nedløbsrør og som galvanisering af rør og blik), og dels som tilsætningsstof i f.eks. maling. Anvendelse af zink i byggeriet er fortsat tilladt.