Kerneopgave

Vores kerneopgave 

Dagcentrets kerneopgave er, sammen med borgerne, at skabe et hus, hvor målet er, at bevare et værdigt liv med fokus på egne ressourcer i livgivende relationer.

Det overordnede værdigrundlag er:

  • At levere en ydelse af høj faglig kvalitet, således at borgerne får dækket deres behov ud fra den enkeltes målsætning.
  • At videreudvikle arbejdspladsen, så den afspejler mål og værdier for samarbejdet og opgaveløsningen

Værdifuldt for os er:

  • at vi udviser fysisk og psykisk omsorg over for borgeren samt stimulerer borgerens egenomsorg
  • at vi udviser respekt ved at være lyttende og imødekommende og respekterer borgerens ret til at bestemme over sit eget liv
  • at vi udviser ligeværdighed ved at være i øjenhøjde og samtidigt agere som professionelle
  • at vi bidrager til at skabe tryghed ved at sikre genkendelighed og ro omkring borgeren og ved at gøre brug af vores kendskab til borgeren og dennes behov
  • at vi arbejder for medindflydelse ved at medinddrage borgeren i idéskabelse og beslutninger
  • at Dagcentret er at sted, hvor borgeren ser frem til at komme
  • at der udbydes aktiviteter med meningsfuldt og relevant indhold
  • at vi giver den fornødne hjælp og støtte, derved sikrer vi borgerens mulighed for at deltage i Dag-centrets aktiviteter
  • at vi understøtter borgerens mulighed for at kunne indgå i sociale netværk

Efter borgeren er visiteret til Dagcentret, kontaktes borgeren, når der er en ledig plads. Sammen afdækkes hvilke ønsker og muligheder for b.la. aktiviteter, der kan være relevante for den enkelte at deltage i. Tilbuddet tilpasses og koordineres ved behov med familie og resten af de omsorgstilbud borgeren modtager fra kommunen. 

Vi opretter grupper i dagcentret med forskellige antal brugere, så vi kan tilgodese de individuelle behov.
Dagcentrets menneskesyn er baseret på Tom Kitwoods nøglebegreber omkring tilknytning, identitet, meningsfuld beskæftigelse, inklusion og trøst. Forstået på den måde, at Dagcentret giver den enkelte mulighed for, at opleve at blive anderkendt for den man er og deltage i en social relation og aktiviteter, hvor borgeren oplever anerkendelse, omsorg og glæde sammen med andre.

Demens strategi / Livshistorie

Vi har gennem de sidste år arbejdet målrettet på at implementerer Tom Kitwoods teorier om personcentreret omsorg og hans demensstrategi.

Vi anskuer mennesket som "en" person med sit unikke livsforløb, helbred, personlighed, ressourcer og udfordringer. Vi indhenter så megen livshistorie som muligt fra de visiterede borgere og deres pårørende inden start i dagcentret, for at finde det helt rette tilbud.

Mange der kommer i dagcentret, er ikke længere i stand til, at huske eller fortælle deres egen historie. Derfor er det vigtigt for dem og os, at vi i samarbejde får fortalt historien igennem dialog.

Med demensstrategien forsøger vi, at få mennesker med demens i livets efterår og vinter til at blomstre. Det er meget vigtigt for os alle, at få vore fysiske, sociale og psykologiske behov dækket. Derfor har vi fokus på at finde den enkeltes særkende.

Borgerne mødes i øjenhøjde, med nærvær og livgivende oplevelser, det må aldrig blive en fabrik, hvor alle skæres over en kam. Vi medvirke til at kalde livslysten frem, når de ikke selv kan.

Når en demenssygdom yderligere stiller sig i vejen for den gensidige forståelse imellem demenspatienter og nærtstående eller professionelle, ville det være rart at have indsigt i demenspatientens tanker og følelser. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil være en god hjælp at vide lidt mere, end det er muligt.

Viden om den enkelte demenspatients livshistorie, hverdagsliv, vaner og personlige præferencer sammen med solid viden om demenssygdommene er de midler, vi har til rådighed. Med den viden kan vi hjælpe og støtte bedst muligt til et aktivt og meningsfuldt hverdagsliv.

Vi ved med sikkerhed, at det gør en kæmpe forskel. Vi ved, at denne nødvendige viden hjælper til at undgå mange misforståelser og dermed kan vi kommunikere, hjælpe og støtte sådan, at hverdagen leves bedst muligt med demenssygdom.

Fysisk aktivitet

Da vi i Rødovre Kommunen har som mål, at være aktiverende frem for tidligere kompenserende, er det vigtigt at vi i Dagcentret medvirker til den aktiverende del med at vedligeholde borgerens funktioner.
Motion/bevægelse/gymnastik er et tilbud dagligt, under hensyntagen til den enkeltes funktionsevne.
Det foregår både individuelt og i grupper…se under Træning/gymnastik.
Der er også mulighed for cykling, gåture og spil i haven.

Socialt samvær/forebygge ensomhed

Der er flere undersøgelser der sammenkæder social isolation og ensomhed med øget risiko for hjertekar- sygdomme og depression. Dagcentrets tilbud kan være med til, at forbygge uønsket social isolation og give støtte til ønsket aktivitet.

Konkret forebygges ensomhed i samværsgrupper, hvor man taler om hinandens liv, interesser og familie. Det kan også være at tale om, hvad der foregår i verden, avislæsning/tv m.m.

Socialt samvær og ansvar for at vælge, er det at købe mad i cafeen en fast aktivitet, når man kommer i dagcentret. Endvidere holdes der kvartalsmøder i hver gruppe med en fast dagsorden, hvor den enkelte bliver orienteret om kommende arrangementer og har indflydelse på indholdet i arrangementerne og hverdagen i Dagcentret. Disse tilbud er også med til, at fastholde de færdigheder, der skal til for at begå sig i det daglige liv udenfor ens egen bolig.

I samværet med andre borgere i Dagcentret, skabes der mulighed for at opbygge/udvikle socialt netværk for den enkelte borger. I den forbindelse arrangeres der bankospil, udflugter og arrangementer i forhold til traditioner og højtider

Mental stimulation

Identitet er også et nøgleord i Tom Kitwoods teori. Det at få mulighed for at tænke over, hvem er jeg i relation til andre, er en vigtig faktor til bevarelse og udvikling af ens personlighed.
Konkret styrker Dagcentret den enkelte identitet, gennem samtaler og temauger, hvor vi taler om et emne og inspirerer og motiverer borgerne til at komme med input. Derigennem styrker vi refleksions- evnen og det sproglige udtryk. Foredrag med et visuelt input kan også medvirke til en efterfølgende samtale. Det samme gælder for film/TV serie omhandlende et relevant emne.
Vi opfordrer til deltagelse i daglige praktiske gøremål som kaffebrygning, borddækning og afrydning ol., for at vedligeholde funktionsniveauet hos den enkelte.

Der er også mulighed for at udtrykke sig gennem kreativ aktivitet, f.eks. maling, smykker og håndarbejde. Derigennem oplever borgeren, at gøre brug af sine færdigheder/evner og der tillige få anerkendelse fra andre.