Vejledning til mindre nedrivninger

Skriv personfølsom/fortrolig post

Fold alle ud

Miljø - Affald og Genbrug

For at sende personfølsom/fortroligt post til Rødovre Kommune skal du benytte dit MitID

Skriv Digital Post

Når du selv skal renovere eller rive et hus ned

Denne vejledning gennemgår de forskellige bygningsdele i et hus, og fortæller om de materialer du skal være opmærksom på, at bortskaffe korrekt. Vejledningen er ment som en hjælp til mindre renoveringer eller nedrivninger, og i disse tilfælde kan langt det meste byggeaffald køres på genbrugsstationen. Man må dog køre byggeaffald i en mængde der svarer til en almindelig trailer på genbrugsstationen. 

Er det et helt hus som skal rives ned, kan du kontakte en entreprenør eller transportør, som kan bortskaffe affaldet. Vær opmærksom på, at byggeaffald skal anmeldes til Rødovre Kommune, hvis det vejer mere end 1 ton tilsammen. Hvis der blandt affaldet er ikke genanvendeligt og farligt affald, skal kommunen anvise hvor det skal bortskaffes.

En række af de materialer som tidligere har været anvendt i byggebranchen, indeholder problematiske og miljøfarlige stoffer, som gør at man skal være ekstra opmærksom på, hvordan byggeaffaldet sorteres og bortskaffes. Dette er nødvendigt for at sikre, at de skadelige stoffer ikke bliver spredt til vores omgivelser, hvis byggeaffaldet f.eks. bliver genanvendt (selvom det er forurenet) i stedet for at blive deponeret eller behandlet. 

Her på siderne finder du en vejledning, som kan hjælpe dig gennem en renovering eller nedrivning af et hus. Vejledningen fortæller bl.a. om de miljøfarlige stoffer som: PCB, bly, og asbest og fortæller hvilke bygningsdele du skal være ekstra opmærksom på.

Du kan også finde hjælp og vejledning på følgende sider:

  • Renover-sikkert.dk Her kan du finde information om hvor i bygninger der findes materialer med problematiske stoffer som f.eks. PCB, Klorparaffiner, PAH’er, asbest og tungmetaller.
  • Videncenter for Cirkulær økonomi i Byggeriet (VCØB). Her kan du finde information om håndtering og genanvendelse af byggeaffald. VCØB kan vejlede husejere og entreprenører om håndtering af byggeaffald, og om hvor man skal være opmærksom på miljøfarlige stoffer ved ombygning, renovering og nedrivning. VCØB har også fokus på muligheder for genbrug og genanvendelse af bygge- og anlægsaffald og har udarbejdet en flyer om emnet. Den kan downloades fra deres hjemmeside. 
  • PCB-guiden.dk, Bly-vejledningen og Asbest-vejledningen kan du finde vejledning om håndtering af de konkrete miljøfarlige stoffer.

Husk, at det er dig som grundejer og bygherre der er ansvarlig, hvis der sker en forurening af din egen eller naboens grund under arbejdet. Det er derfor en god ide at sætte sig ind i hvilken type renovering/nedrivning, du står overfor, da der kan spares tid og penge, hvis arbejdet gøres rigtigt første gang. Det er en god idé, at kontakte en professionel nedriver, hvis der er tale om større projekter.

Det kan være svært at gennemskue, hvornår byggematerialer er rene eller er forurenede og indeholder miljøfarlige stoffer. Den eneste måde man kan være helt sikker, er ved at tage materialeprøver, som analyseres på et laboratorium. 

Har du mindre mængder, har du mulighed for at opklassificere affaldet til enten deponi (godkendt losseplads) eller farligt affald. Så er du sikker på, at du ikke sender forurenet affald til genanvendelse og direkte ud i miljøet.

Tag

Har huset et eternittag fra før 1988, er der sandsynligvis asbest i pladerne. Bølgeeternit og skifer eternittage fra 1950érne og helt op til 1988 indeholder med stor sandsynlighed asbest. Asbestholdigt affald kan ikke genanvendes og skal bortskaffes på deponi (godkendt losseplads)

Vælger du selv at nedtage et eternittag, skal det gøres meget nænsomt og i hele plader, for at sikre at asbestfibre ikke frigøres fra tagpladerne. Hvis en plade knækker, drysser asbestfibrene ud og pladerne betegnes som støvende asbest (farligt affald).

Hele eternitplader kan afleveres, i speciel container på genbrugsstationen.

Støvende asbest modtages ikke på genbrugsstationen. Det skal transporteres af en godkendt transportør til et godkendt modtageanlæg. Det støvende asbestaffald skal anmeldes til kommunen via Bygningsaffald.dk

Skal eternittaget kun renses skal det gøres med vand og kun ved almindeligt tryk og blød børste. Du må ikke højtryksspule taget. Det vil frigive asbestfibre, som vil forurene din og muligvis naboernes grund.

Hvis du har et tag med tegl uden glasering kan disse afleveres som teglsten (mursten) på genbrugsstationen. Er teglen glaseret, kan det afleveres som deponiaffald på genbrugsstationen, da glaseringen har et højt indhold af bly og derfor ikke kan genanvendes.

Skorsten

Hvis huset har en skorsten, skal materialet fra skorstenen sorteres fra. Sten/isokern fra en skorsten indeholder sod og tjærestoffer (PAHér), som er sundhedsskadelige og uønsket i miljøet. De skal bortskaffes til deponi som farligt affald.

Ydervægge

Malet udvendigt træværk har ofte et højt indhold af bly fra malingen. Hvis en træfacade har været malet i 1970-80'erne, skal træværket afleveres som udendørs træ på genbrugsstationen. Også selvom det er malet efterfølgende.

Er ydervæggene bygget af mursten eller gasbeton, uden maling, kan disse, i mindre mængder, køres på genbrugsstationen. Hvis murstenene er malet i perioden 1950-1977, er der med stor sandsynlighed bly eller PCB i malingen, og du skal enten rense malingen af stenene, ved at slibe/sandblæse malingen af, eller køre murstenene til deponi.

Kontakt Rødovre Kommune via Digital Post for yderligere information, hvis du overvejer at fjerne malingen fra murstenene, da malingen sandsynligvis er farligt affald og kræver særlige forhold ved håndteringen.
 
Hvis der er tale om mange tons mursten, vil det være en fordel at tage en materialeprøve til analyse for farlige stoffer på et laboratorium. Så er du sikker på at du ikke sender forurenede mursten til genanvendelse eller rene mursten på deponi.

Puds fra mursten kan afleveres i container med affald til deponi på genbrugsstationen (container nr. 60).

Vinduer og yderdøre

Vinduer fra perioden mellem 1950 og 1977 indeholder PCB i den lim, som er anvendt til forsegling af ruderne. Man kan se produktionsmåned og -år i kanten på ruden. Fugen (blød fuge) omkring vinduet kan også indeholde PCB i meget høje koncentrationer. Med mindre det med sikkerhed vides, at vinduet er fuget efter 1977, skal fugen tages ud og afleveres som farligt affald. Det samme gælder materialerne 10 cm rundt om vinduer og døre på begge sider af fugen (sten eller træværk). Det skal afleveres som deponiaffald, da dette materiale også indeholder PCB. Er fugen af mørtel, skal du ikke forholde dig til PCB i fugen.

Malingen på udendørs vinduer og døre indeholder ofte et højt indehold af bly. Træværket, som malingen
sidder på, skal afleveres som udendørs træ (hvis det ikke indeholder PCB fra fuge)

Fundamenter

Hvis fundamentet er lavet af beton, kan det køres til genanvendelse som beton. Er det lavet af lecablokke, kan de bortskaffes til genanvendelse, ligesom mursten/tegl. Hvis fundamenter er smurt med tjære, skal dette afleveres som deponiaffald.

Underliggende isolering og kapillarbrydende lag af eksempelvis flamingo og udlagt dampspærre, skal bortskaffes som forbrændingsegnet affald.

Indervægge

Indervægge kan være bygget af mange forskellige materialer, som skal bortskaffes hver for sig:

  • Gipsvægge og gipsplader kan genanvendes, gerne med maling og tapet, men uden isolering, lægter eller stålskinner. De kan afleveres på genbrugsstationen
  • Rene hele mursten (uden maling) kan genbruges direkte. De kan afleveres som hele mursten på genbrugsstationen
  • Knækkede mursten kan afleveres til genanvendelse som mursten/tegl på genbrugsstationen
  • Mursten malet i perioden 1950-1977, kan enten afrenses for maling og afleveres som mursten/tegl ellers afleveres malet som deponi affald. Den afrensede maling skal afleveres som farligt affald
  • Puds fra vægge skal afleveres, som deponiaffald på genbrugsstationen
  • Ubehandlet træ (lægter) afleveres som rent træ på genbrugsstationen
  • Gasbeton afleveres til genanvendelse som mursten/tegl på genbrugsstationen

Gulve

  • Ubehandlede og oliebehandlede trægulve samt trægulve, som IKKE er malet eller lakeret i perioden 1950-1977 kan afleveres som Indendørs træ på genbrugsstationen
  • Trægulve, som er malet eller lakeret i perioden 1950-1977 skal afleveres som forbrændingsegnet- eller farligt affald (afhænger af indhold af skadelige stoffer i maling/lak)
  • Linoleumsgulve kan afleveres som forbrændingsegnet affald på genbrugsstationen
  • Vinylgulve kan afleveres som blød PVC på genbrugsstationen
  • Terrazzogulve kan afleveres som betonbrokker på genbrugsstationen
  • Ældre glaserede klinkegulve indeholder som regel et højt indhold af bly. Farverne: hvid, grøn, brun og blå har især et højt indhold af bly i glaseringen, og skal derfor afleveres som deponiaffald eller farligt affald

Træ fra paneler og trapper

Malede træpaneler/trapper/gerigter kan indeholde PCB eller bly i meget høj koncentration, især hvis malingen er over 20 år gammel Træværket kan være malet mange gange, så man skal kradse i
malingen for at se, hvor mange lag maling træet er malet med. Under alle omstændigheder må træet ikke genanvendes, men skal bortskaffes som udendørs træ eller farligt affald.

Ikke malet træ eller ubehandlet træ, herunder træplanker, spånplader, lægter og andet bygningstømmer kan genanvendes, og kan derfor afleveres som indendørs træ på genbrugsstationen. Vær opmærksom på, at træet godt må være olieret, men ikke lakeret/malet i perioden 1950-1977.

Badeværelser /køkken

Porcelæn fra toiletter og håndvaske kan afleveres som sanitet på genbrugsstationen. Ældre fliser fra væggene skal afleveres som deponi affald på genbrugsstationen. Den klæber som fliserne er sat i, kan indeholde asbest, så klæberen skal afleveres som deponiaffald. Hvis fliserne er sat i mørtel, kan mørtelen afleveres sammen med fliserne til deponi.

Isolering

Brugt mineraluld (betegnelse for stenuld og glasuld) som er produceret før 1997 er farligt affald, mens mineraluld produceret efter 1997 ikke er klassificeret som farligt affald. Det er ikke muligt at se forskel, medmindre herkomsten kan dokumenteres. Det meste mineraluld, som pt ender som byggeaffald, er fra før 1997, og derfor skal det bortskaffes til deponi. Det kan afleveres på genbrugsstationen.

PVC

Ting af PVC deler man op i hård PVC og blød PVC. Det kan være svært at se hvilke materialer der er lavet af PVC. Den hårde PVC, eksempelvis tagrender, rør og bølgede tagplader (klare) kan genanvendes, og kan derfor afleveres som hård PVC på genbrugsstationen. Den bløde PVC, eksempelvis presenninger, kan ikke genanvendes og kan afleveres til deponi på genbrugsstationen.

Metal

Alle typer af metal (malet og ikke malet) kan genanvendes og kan afleveres på genbrugsstationen.

Er der tale om gamle isolerede rør, skal du være opmærksom på at isoleringen kan indeholde asbest (brunt pulver).