Referat 27-05-2021

Referat Udsatterådsmøde den 27. maj 2021 kl. 16.00 - 18.00

Sted:

Café Biblioteket, Nørrekær 8.

Deltagere:

Lars Ahlstrand, Bente Frederiksen, Susanne Mikkelsen, Kevin Lund, Nima Abaneh, Jannie Lund, Malene Haun, Josephine Aagaard, Mark Høyer, Mathilde Ravnborg, Jon Henriksen, Liv Martinsen.

Afbud:

Gurpaul Rehal, Daniel Rasmussen, Claus Sigesmundsen.


1. Velkommen til nye medlemmer Mathilde og Jon

Vi præsenterede os, og de nye medlemmer fik en gave - bybihonning af Sus/Café Biblioteket.


2. Godkendelse af referat fra møde den 18. marts 2021

Godkendt.


3. Nyt fra formanden v. Lars

Lars har været til møde med kommunen om særlige indsatser for at øge valgdeltagelsen til kommunalvalg blandt unge, etniske grupper og udsatte. Det er vigtigt, at budskabet om hvorfor man bør stemme, er kort, klart og præcist.

Der er forslag om:

  • at inddrage boligselskaberne mere aktivt i indsatser, som bliver taget op med boligselskaberne og bydelsmødrene.
  • speaks til sportsarrangementer fx ishockeykampe.
  • ambassadører/rødovreprofiler i lokale fællesskaber fx spejdere, sportsforeninger, prærien osv. med indhold på elektroniske platforme, som skal gøre det vedkommende for borgerne. 
  • stemmeboks i Jobcenter og Café Biblioteket igen.

Forslagene bliver præsenteret for kommunalbestyrelsen i august. 

Udsatterådet siger, at der er også brug for vælgermøder, hvor borgerne kan møde partierne og høre, hvad deres holdninger er, så man bedre kan forstå, fx hvad forskellene er på de forskellige partier.

Lars er blevet interviewet af Rødovre Lokal Nyt om henholdsvis tandprojektet og givet en status på det. Overtandlægen i Rødovre Kommune er også interviewet og har bekræftet den store værdi, projektet har. Omkring 50 borgere har været hos tandlægen, og der er pt. venteliste til det. Det andet interview handler om ungeboligerne, hvor borgmesteren også er interviewet. Læs artiklen her: https://www.rnn.dk/2021/05/unge-i-nyt-bofaellesskab-skal-hjaelpe-hinanden/ 

Årets ildsjæl er blevet kåret – prisen blev delt mellem Stop Madspild og Gurli Møller fra Senioruniversitetets Aktive Seniorer.

Der er en ny sundhedspolitik på vej i Rødovre. Sundhedsprofilen for Rødovres borgere er ikke god. Kommunen søger input til, hvad man skal gøre for at forbedre sundheden blandt borgerne. Forslag er blandt andet en besked fra hospital til kommune, når en borger er indlagt, så kommunen kan kontakte borgeren om at hjælpe med livsstilssygdomme. Der er forslag om at sætte fokus på følgeskab til både borger og personale/støttekontaktperson i forbindelse med træning.

Lars har været på en ’walk and talk’ med borgmesteren. Det var en god snak, og borgmesteren er meget optaget af Udsatterådets boligforslag med ungeboligerne. Lars bragte selvmordsproblematik frem om, at der mangler fokus og opfølgning på det. Lars har kontaktet Center for Selvmordsforskning, og har fået data for i årene 2015-2018 – se bilag. Der har været næsten 40 selvmordsforsøg i 2015 og 12 i 2018. I løbet af årene har der været 2-5 selvmord om året. Det er vigtigt at få de konkrete tal og baggrunden bag. Måske er der flere efter corona? Vi skal gøre noget i forhold til sundhedsaftalerne mellem kommune og region, f.eks. forslag om kommunalt tilbud i samarbejde med region med opfølgning via telefonen til borgere, der bliver udskrevet efter selvmordsforsøg. Der er gode erfaringer fra Norge med sundhedsplejersker, der ringer op til borgeren. Vi kan også sætte fokus på dem, der har selvmordstanker med det forebyggende. Det er ikke kun dem, der går med selvmordstanker/forsøg, det går ud over – det går også ud over familie, venner osv.


4. Tilbagemelding fra medlemmer, der har deltaget i arrangementer v. alle

Bente, Nima, Sus, Kevin, Josephine har været til Psykiatrifondens temadage ”angstens mange ansigter”. Det var meget relevant og gjorde os meget klogere. De personlige beretninger var interessante. Man kan få 25 % på de næste arrangementer, det er der interesse for blandt rådsmedlemmerne.

Jon har deltaget i kommunens forløb kaldet ’Kulturvitaminer’ – et forløb med forskellige aktiviteter fx guidet fælleslæsning, træning, besøg på Heerup Museum, musikskole osv. Det forandrede mennesker på en rigtig god måde, som manglede energi før, og mange fik rigtig meget ud af det. Deltagerne er psykisk sårbare og/eller har psykiske diagnoser. Det var hyggeligt og frivilligt – ikke et ”skal-tilbud.” Jon vil gerne slå et slag for, at flere prøver det. Det er en god mulighed for at snuse til kultur og blive inspireret – det giver noget at tale om og en forbedret livskvalitet blandt borgerne.

Sus og Kevin har besøgt Pension Skejby i Aarhus, der er en del af kriminalforsorgens boliger med borgere på udslusning. Her er ca. 3 ud af 4 beboere fængslede, mens den sidste tredjedel er studerende fx sygeplejersker. Det er således kriminelle, der bor sammen med ikke-kriminelle. Her hørte de erfaringerne med, at forskellige slags beboere bor sammen. De fik også indsigt i, hvordan kan man nudge til fællesskab. Fx med at tilbyde den store tv-pakke og popkornmaskine i fællesrum – ”de fede ting er dér, hvor fællesskabet er”. De havde ikke en buddyordning. Når man bor i fællesskab, kan man lære noget af hinanden. De vidste, hvordan man får fællesskaber til at lykkes.


5. Status på Café Mødestedet v. Bente, Claus og Sus

Café Mødestedet er for sårbare og ensomme, men alle kan komme og få et billigt måltid mad hver tirsdag kl. 17-20 og være sammen med andre – det er et mødested for området og Rødovre. Pga. corona er det lige nu hver tirsdag kl. 14-14.45 og 15-15.45 til franskbrødsmadder.

Der mangler frivillige til at være der og lave mad – maden er vigtig at være sammen om. Kevin vil gerne tage en tirsdag om måneden. Josephine vil gerne hjælpe som frivillig. Bente vil gerne hjælpe til med maden, men ikke handle ind. Bente er også kassemester. Forslag om at bestille mad via Føtex til 30 kr. pr. kuvert, som bare skal varmes op. Sus vil gerne hjælpe med at lave planen for frivillige og madlavning. Det er vigtigt med stabilitet – både for brugerne og for de frivillige. Sus, Kevin, Bente og Josephine laver en plan sammen.

Nyt om Ungeboligerne v. Kevin, Sus og Lars

Ungeboligerne er et forslag fra Udsatterådet til kommunen, som nu bliver til virkelighed, så unge har et fast sted at bo og ikke sofasurfer hos venner og familie. Idéen er, at der vil blive oprettet et makkerskab mellem beboerne, både de sårbare, studerende og sportsudøvere – der skal være ligeværdighed mellem beboerne. Boligerne skal stå klar i 2022.

Sus, Kevin og Lars har holdt møde med Teknisk Forvaltning og Socialforvaltningen, hvor de blev oplyst om, at boligerne i stedet vil være solistboliger, da der er gode erfaringer med at bygge dem i stedet for deleboligerne. Vi har været bekymrede for deleboligerne og er derfor meget glade for den nye løsning.

22. april var der et borger- og høringsmøde virtuelt. Der var få deltagere, og en god og rolig tone omkring boligerne. Repræsentanter fra Skovmoseskolen, som ligger tæt på de kommende ungeboliger, havde flest bemærkninger i forhold til veje til og fra ungeboligerne. 


6. Status på tandprojektet v. Lars og Jannie

For at blive omfattet af tandbehandlingsordningen, skal man være hjemløs eller få en social indsats i kommunen efter servicelovens voksenparagraffer – eller hvis man ikke selv kan benytte tandplejen. Det er typisk borgere i misbrugsbehandling, eller borgere der har en støttekontaktpersonsordning. I kommunens socialteam vurderer man borgerne ret bredt til tilbuddet. Der skal være personale med til tandbesøget. 28 borgere har været igennem pt. Tandplejen er søde og imødekommende, de læser de beskrivelser, de får af borgeren inden, så de kan tage hensyn til dem. Følgeskabet og værtskabet er vigtigt. 

Vi er den kommune, der bruger tilbuddet mest på vestegnen. Tandplejen har fået tildelt en halv million igen. Der er lagt en halv million fast på kommunens budget fremadrettet. Vi bliver i Udsatterådet ved med at holde fokus på det, for alle skal have ret til et smil.


7. Hvordan kan vi fremme, at flere udsatte stemmer til kommunalvalget i november? v. Lars

Se under nyt fra formanden – alle forslag og idéer er meget velkomne, kontakt Lars. 


8. Eventuelt

Rødovredagen er i år lørdag den 4. september (uge 35). Rådet er inviteret til at have en bod igen i år. Vi tager en bod og stiller med et hold fra rådet. Bod fra kl. 10-16 på dagen. Det er både kommunale og frivillige organisationer, som er repræsenteret med madboder, debattelte, musik osv. Tidligere har vi haft en quiz med præmier osv. Vi kan også slå et slag for valg til Udsatterådet. Vi sørger for at have muleposer, lakridser/bolsjer osv. klar. Liv tjekker op på, hvad vi har og får bestilt noget nyt.

Sus vil slå et slag for den socialøkonomiske virksomhed ”Voks” – som giver støtte til andre i at vokse. Man kan få et abonnement. 

Jannie: ’Mød mig’ – nyt tilbud på Egegårdsvej 48 står nu klar. Der vil være værter til at tale med borgere i sårbare situationer. Vi skal se det på næste udsatterådsmøde. Der er også fokus på det i Det Nationale Råd for Udsatte gennem Landspanelet m.m.

Vi har også oprettet en private Facebook-gruppe til rådsmedlemmerne (borgerrepræsentanter).

Næste møde er 26. august kl. 16-18 på Egegårdsvej 48, hvor vi får en rundvisning og ser ’Mød mig’.