Referat 27-08-2020

Referat af 2. møde i Udsatterådet torsdag den 27. august 2020 kl. 16-18 på Rødovre Rådhus, lokale: Lørenskog 2.

Deltagere:

Lars Ahlstrand, Bente Frederiksen, Claus Sigesmundsen, Jannie Lund, Jane Rønde, Josephine Aagaard, Liv Martinsen.

Afbud:

Susanne Mikkelsen, Kenneth Malmberg, Kevin Lund, Gurpaul Rehal, Daniel Rasmussen, Malene Haun, Nima Abaneh.


Punkt 1: Godkendelse af referat

Referat fra 14. maj 2020 – godkendt.


Punkt 2: Velkommen til nye medlemmer + præsentationsrunde

Vi sprang dette punkt over, da der var mange afbud også fra de nye medlemmer.


Punkt 3: Formandens beretning v. Lars

Der er stadig plads til tre nye medlemmer i rådet. Jane ser efter to nye medlemmer fra beskæftigelses- og integrationsområdet. Jannie leder efter 1 fra socialområdet.

Henvendelse fra Rådet for Socialt Udsatte (RFSU) om lighed i sundhed. Den er sendt ud til Udsatterådet via mail og på vores Facebook-side. Vi tilslutter os de vigtige temaer. 

Stop madspild i Rødovre har kontaktet Lars ang. frivillige, og Daniel har hjulpet til. Opfordring til at besøge deres nye sted ”Terminalen” i Irmabyen. Jobcentrets ungegruppe Springet samarbejder med dem.

Lars orienterer løbende borgmester Britt Jensen og giver tilbagemelding på fx Helhedsplanen for psykisk sårbare og lign. Lars har også haft møde med formand for Social- og Sundhedsudvalget Annie Arnoldsen, som han har fortalt om Udsatterådets arbejde.


Punkt 4: Status på boliger til udsatte unge

Der er turbo på rådets forslag og en arbejdsgruppe er nedsat i kommunen bestående af repræsentanter fra Social- og Sundhedsforvaltningen, Teknisk Forvaltning og Juridisk Afdeling. Det vil være et boligselskab, som skal stå for boligerne, mens kommunen visiterer borgere til boligerne. Huslejen bliver lav på ca. 3.500 kr., så de unge kan betale boglierne. Det er fokus på at bygge boliger af høj kvalitet. Udsatterådet bliver inviteret med til kvalificere indsatsen løbende og vil også blive inviteret med til workshops med beboerne inden indflytning.


Punkt 5: Status på socialtandpleje

Folketingets lovgivning er på plads, men der mangler vejledninger i kommunen. Der er en arbejdsgruppe i kommunen, som afventer vejledningen. Tandplejen henvender sig til hjemløse, men der er en ”kattelem” i lovgivningen til at tilbyde tandpleje til socialt udsatte bredt set. Der er en begrænsning i behandlingen, så den primært gælder smertelindring. Alt er på plads fra kommunens side, også med ordning med støttekontaktperson til borgerne, der kan hjælpe dem til tandlæge og eventuelt bagefter at søge om mere hjælp til behandling. Vi venter spændt. I Udsatterådet vil vi følge op på, om hjælpen gør en forskel for udsatte borgere.


Punkt 6: Status på helhedsplanen for psykisk sårbare

Det er en spændende proces, som rådet er inddraget i. Lars og Josephine har holdt møde med social- og borgerservicechefen Stine Høegh og Handicaprådet. Vigtige punkter: Borgere skal have en kontaktperson, når de bliver udskrevet fra psykiatrien. Der skal være en styrket indsats til selvmordstruede unge. Vi har givet en indsigelse mod ”sindslidelse” som en kronisk sygdom. Høringssvar blev sendt til kommunen og vi er blevet hørt. Helhedsplanen er godkendt og trykt. Lars har sendt bemærkning til kommunen og politikere om vigtigheden af at evaluere på indsatsen og forslag om, at det bliver en del af et forskningsprojekt.


Punkt 7: Status på Café Mødestedet

Det kører godt igen. Vi har været underdrejet grundet corona og lukket ned. Da vi åbnede op igen, var der i lang tid kun 5 brugere, men så begyndte de at komme tilbage igen, så vi er de sædvanlige 10-20 brugere. De har været ensomme og savnet socialt samvær. Snakken går og de har savnet mødestedet. Der er også kommet nye brugere, som er tilflyttet til Kærene. Der er stadig brugere, der ikke tør at komme pga. corona.

Vi har holdt caféen udenfor og ændret åbningstiden til kl. 15-18, det ville brugerne også gerne have, så det fastholder vi. Vi må ikke lave mad selv, så vi har brugt lidt flere penge på mad, som vi laver hjemmefra og varmer op på stedet. Der må kun være 2 faste i køkkenet. Det giver lidt mere arbejde. Brugerne vil gerne gå til hånden. Læring: det handler om tillid i en presset situation. 


Punkt 8: Opfølgning på Udsatterådets indsatser i 2020 (jf. handleplan)

Se opdateret bilag: Udsatterådets aktiviteter i Udsattepolitikkens handleplan.


Punkt 9: Deltagelse i arrangementer 

31/8: Landspanelet – Rådet for Socialt Udsatte (Kevin og Sus)3/9: Psykiatridagene (Claus, Sus og Kevin)5/9: Rødovredagen – deltager rådet ikke i pga. aflysning af boder på dagen.

10/9: Workshop om Vores Sunde Hverdag (Lars, Daniel og Claus) – fokus på psykisk sårbare kvinder.


Punkt 10: Dato for 3. møde i Udsatterådet

Vi mangler egentlig at planlægge ét møde i 2020, da det den 19. marts blev aflyst. Vi drøftede, hvad vi skal mødes om – vi mangler punkter pga. corona, så meget sker der ikke. Claus: Kan vi gøre noget for de udsatte? Fx de psykisk sårbare, ledige osv. Hvad kan vi gøre som råd? Kan vi sætte et ekstra møde på 2021 i stedet? 

Vi aftalte, at næste møde stadig er den 19. november kl. 16-18 enten hos Kevin, Ruskær 8 eller Café Biblioteket. OBS. på Nima ift. mad. Lars inviterer Annie Arnoldsen. Husk præsentationsrunde.


Punkt 11: Eventuelt 

Claus: Henvendelse fra Blå Kors ift. tøjindsamling. Vi drøftede henvendelsen, men går ikke ind i indsatsen pt