Kultur- og Fritidsudvalget

11-08-2015

Medlemmer

Jan Kongebro (A)
Pia Hess Larsen(A)
Flemming Lunde Østergaard Hansen (A)
Niels Spittau (O)
Chris Lassen Jensen(C)

Sager 31 - 36

Fold alle ud

Meddelelser
Sag nr. 31

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Oversigt over indkomne love og bekendtgørelser.

Indstilling

Meddelelsespunktet forelægges til orientering.

Beslutning

Taget til efterretning.

Bilag

Bilag 1: Nyhedsliste for perioden 29.05.15 - 09.07.15.

Anmodning om ændring af afregningsperioden - Rødovre Aftenskolers Samråd
Sag nr. 32

Beslutningskompetence: KB

Sagens kerne

Rødovre Aftenskolers Samråd anmoder om ændring af afregningsperioden for bevilgede tilskud til undervisning af særlige grupper og lokaletilskud.

Indstilling

Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,

at ansøgningen godkendes.

Folkeoplysningsudvalget 09-06-2015
Anbefales.
(Til Kultur- og Fritidsudvalget).

Beslutning

Anbefales.
(Til Økonomiudvalget).

Sagsfremstilling

Rødovre Aftenskolers Samråd har anmodet om at få ændret afregningsperioden for det bevilgede tilskud til undervisning, tilskud af særlige grupper og tilskud til lokaletilskud.

Det foreslås, at den nugældende regnskabsperiode 1. august til 31. juli ændres til, at regnskabsperioden skal følge kalenderåret. Ændringen ønskes at træde i kraft i forbindelse med kalenderåret 2016.

Som en overgangsperiode foreslås det, at regnskabsaflæggelse for sæson 2014/2015 forlænges til perioden 1. august 2014 til 31. december 2015.

I henhold til § 11 i retningslinjerne for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Rødovre Kommune fremgår det bl.a., at aftenskolerne senest den 1. oktober, skal indsende den enkelte forenings regnskabsoplysninger for den seneste afsluttede sæson - 1. august til 31. juli.

De foreslåede ændringer forventes at skabe bedre administrative forhold for begge parter, og forventes ikke at skabe uhensigtsmæssige økonomiske konsekvenser for aftenskolerne eller Rødovre Kommune.

I følge aftenskolerne er den nugældende afregningsperiode en ekstraordinær økonomiske belastning for dem, idet afregningen sker over to forskellige budgetår. De påpeger, at det er nødvendigt for dem, at honorere deres revisorer to gange årligt, da de også skal aflægge regnskab som følger kalenderåret.

Lov- og plangrundlag

Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Rødovre Kommune i henhold til folkeoplysningsloven.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Tidsplan

Forslaget er gældende fra 1. januar 2016.

Bilag

Bilag 1: Anmodning om ændring af afregningsperiode.
Bilag 2: Forslag til ændring af retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Rødovre Kommune i henhold til Folkeoplysningsloven
Bilag 3: Retningslinjer for tilskud til folkeoplysende voksenundervisning i Rødovre Kommune i henhold til folkeoplysningsloven.

Status på Musik Unik
Sag nr. 33

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

I en treårig projektperiode 2010-2012 samarbejdede Rødovre Musikskole med hjælpeorganisationen YoungCare og Rødovre Concert Band om et større orkesterprojekt. Hjælpeorganisationen YoungCare gik imidlertid konkurs i november 2012.

I foråret 2013 besluttede Kommunalbestyrelsen at videreføre YoungCare-projektet i Rødovreregi i et nyt treårigt projekt under navnet Musik Unik. Denne projektperiode udløber den 31. juli 2016.

Det overordnede formål med projektet er at give børn med særlige udfordringer et fast holdepunkt i samværet om musikudfoldelse. Formålet er desuden - med musikken som omdrejningspunkt - at styrke børnenes selvværd og sociale og faglige kompetencer.

På baggrund af en netop foretaget midtvejsrapport er det Børne- og Kulturforvaltningens opfattelse, at Musik Unik projektet har udmøntet sig i konkrete forbedringer for børnene i den forløbne periode uagtet, at evalueringsperioden har været kort.

Indstilling

Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,

at evalueringen og rapporten tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

På Kommunalbestyrelsens møde den 19. marts 2013 blev det besluttet at videreføre YoungCare-projektet i Rødovreregi i en ny treårig projektperiode, under navnet Musik Unik. Projektperioden udløber den 31. juli 2016.

Musik Unik er et gratis musikalsk tilbud til 15 udvalgte elever pr. årgang fra kommunens folkeskoler med Hendriksholm Skole som det centrale omdrejningspunkt. Såfremt Musik Unik videreføres, er ønsket på sigt, at kunne mønstre et orkester på ca. 90-100 børn og unge mennesker fra alle kommunens folkeskoler.

Det overordnede formål med projektet er ikke det musikalske resultat – men gennem intens beskæftigelse med musik at give børn med særlige udfordringer et fast holdepunkt i samværet om musikudfoldelse i en ellers forvirrende og til tider kaotisk og udfordrende hverdag.

Formålet med projektet er med musik som udgangspunkt, at styrke børnenes selvværd, løfte deres sprog, udvikle deres motorik og styrke dem socialt.

Rødovre Concert Band og mentorer

En vigtig del af de pædagogiske tanker bag Musik Unik er inddragelse af voksne rollemodeller/mentorer, som kan indgå i de dele af den pædagogiske udvikling, hvor det er relevant, og hvor de voksne både udfylder rollerne som erfarne og empatiske mennesker, men ikke mindst også som instrumentkolleger, som kan vejlede børnene i det at spille og vise, hvor vigtig man som enkeltperson og musiker er i et stort musikalsk fællesskab.

Rødovre Concert Band har haft en central rolle i projektet. Orkesteret har et højt ambitionsniveau og et højt musikalsk niveau, og fra starten har de med dirigent Jørgen ”Misser” Jensen i spidsen indgået som en væsentlig samarbejdspartner.

Aktiviteter

Kompagnonundervisning
På Hendriksholm Skole modtager alle elever i 0. og 1. klasse kompagnonundervisning en time pr. uge. På de andre folkeskoler foregår denne kompagnonundervisning i 1. og 2. klasse med en time pr. uge. Denne undervisning varetages af musikskolens lærere.

Instrumentalundervisning
For at give børnene de bedste redskaber til at indgå i orkestersammenspillet til prøver og koncerter modtager børnene soloundervisning i 2. og 3. klasse. Fra 4. klasse foregår undervisningen som holdundervisning.

Fra 2. klasse får alle udvalgte elever tildelt et blæseinstrument på lånebasis. Der undervises i messinginstrumenter (trompet, althorn, tuba), saxofon, klarinet og fløjte.

Orkesterprøver og koncerter
2. og 3. klasses eleverne har orkesterprøver i skolen to gange om ugen, mens 4. klasse og ældre elever har mandagsprøver sammen med mentorer fra Rødovre Concert Band.

Det er ved orkesterprøverne og ved koncerterne, at hele tanken bag Musik Unik folder sig ud. Det er her formålet med den instrumentale øvning viser sig, når børnene skal indordne sig den disciplin, som kræves for at opnå et musikalsk resultat. Det er her, børnene koncentrerer sig om og fokuserer på deres egen stemme og rolle og finder ud af, hvor vigtig netop deres stemme er i det store musikalske fællesskab.

De ældre elever påtager sig frivilligt og uden opfordring rollerne som mentorer og hjælper de yngre med både musikalske udfordringer og udfordringer af mere praktisk art.

Udover at være centrum for udøvelse af musik er deltagelsen i orkesterspil inkluderende for alle. Børnene deltager med det, de nu en gang kan, og ingen er vigtigere end andre. En følge af de mange timer børnene er sammen er, at der dannes venskaber på kryds og tværs af klasser, alder, instrument og køn. Ifølge evalueringen betyder disse nye venskaber utroligt meget for børnene.

Aktivitetsniveauet i Musik Unik er højt. Ud over undervisningen og orkesterprøver har børnene afholdt en lang række koncerter, været på ture til Skovly og besøgt Copenhagen Phil/Sjællands Symfoni Orkester m.m.

Forældreopbakning

Forældreopbakningen til Musik Unik er stor. Til fællesarrangementerne og koncerter deltager de fleste forældre, og de er åbenlyst stolte og begejstrede over deres børns indsats og fremgang. Mange af forældrene har ikke selv haft en musikalsk baggrund, så de har ikke haft nogen anelse om eller forventninger til, hvilken virkning det at beskæftige sig med musik ville få på deres børn.

Evaluering

Musik Unik er i sæsonen 2014-2015 blevet evalueret ved hjælp af en spørgeskemaundersøgelse blandt klasselærere, musiklærere, forældre og børn. Klasselærerne har med udgangspunkt i børnenes standpunkt fagligt, socialt o.l. i august 2014 defineret et mål med deltagelsen i Musik Unik. Der er efterfølgende blevet evalueret i november 2014 samt i foråret 2015.

Musik Unik har fra starten været omgivet af positiv opbakning og positive tilkendegivelser fra alle involverede parter. Det har været vigtigt for musikskolen at kunne dokumentere, at børnenes deltagelse i Musik Unik har udmøntet sig i konkrete forbedringer for børnene i den forløbne periode uagtet, at den har været kort.

Med udgangspunkt i evalueringssvarene, som bedømmer perioden august 2014 til maj 2015, kan følgende konstateres:

  • Børnenes selvværd er generelt blevet styrket
  • Børnenes sociale kompetencer er generelt blevet styrket
  • Børnenes koncentrationsevne er generelt blevet styrket
  • Det faglige niveau hos nogle børn er blevet styrket 
  • Børnene er glade for projektet
  • Forældrene er glade for børnenes deltagelse i projektet 
  • Klasselærerne er glade for projektet

Til trods for det korte evalueringsforløb har det været glædeligt at konstatere, at børnene er blevet styrket på en række væsentlige sociale områder.

Det kan supplerende oplyses, at projektet har vakt interesse flere steder. Eksempelvis har musikskolen fået henvendelser fra både Københavns Universitet og Danmarks Pædagogiske Universitet, som gerne vil høre nærmere om Musik Unik, de pædagogiske tanker der ligger bag, og hvordan projektet i praksis gribes an.

Musik Unik har også haft besøg af lærerstuderende fra University College Syddanmark.

Der er udarbejdet en rapport om Musik Unik samt en evalueringsrapport, som er vedlagt dagsordenen.

Lov- og plangrundlag

Ingen.

Økonomiske konsekvenser

Såfremt Musik Unik skal fortsætte efter den 31. juli 2016, er det årlige driftsbudget beregnet til 816.000 kr.
Budgettet for 2016 er dog beregnet til 340.000 kr., svarende til 5/12 af det årlige driftsbudget (august - december 2016).

Tidsplan

Projektperioden udløber den 31. juli 2016.

Bilag

Bilag 1: Evalueringsrapport Musik Unik for perioden 1. august 2014 til 31. juli 2015
Bilag 2: Rapport om Musik Unik for perioden 1. august 2013 til 31. juli 2015

Budgetforslag 2016-2019, Kultur- og Fritidsudvalget
Sag nr. 34

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Orientering om budgetforslag 2016-2019, som det er fremsendt til Økonomiudvalgets 1. behandling den 19. august 2015.

Indstilling

Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

I henhold til tidsplanen for budgetprocessen er Budgetforslaget lagt til Kommunalbestyrelsens medlemmer på kb-net. Budgetforslaget lægges endvidere på rk.dk til alle interesserede. Uddybende beskrivelser af de såkaldte "grå bokse" er ligeledes lagt på kb-net.

Budgetforslaget indledes med generelle bemærkninger, som beskriver regler og budgetlægningsproces samt de hovedforudsætninger, der ligger til grund for budgettet.

Herefter vises budgettet opdelt på de enkelte udvalg i Rødovre Kommune. Bagerst i publikationen vises en oversigt over bevillingerne til de enkelte udvalg, takstoversigt og en række øvrige overblikstabeller over budgettet.

I vedlagte bilag fremgår de ændringer vedrørende Kultur- og Fritidsudvalgets ansvarsområde, som i budgetforslaget er fremstillet som henholdsvis "grå bokse" (effektiviseringer og ændringer i serviceniveau) og "hvide bokse" (større tilpasninger i budgetoplægget).

Lov- og plangrundlag

Styrelsesloven §§ 37-40.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Tidsplan

Ingen.

Bilag

Bilag 1: Større ændringer i budgetforslag 2016-2019

Forventet regnskab pr. ultimo juni 2015 - Kultur- og Fritidsudvalget
Sag nr. 35

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Forventet regnskab pr. ultimo juni 2015 omfatter en opfølgning på forbruget af nettodriftsmidler og anlægsbevillinger i 2015 for Kultur- og Fritidsudvalgets rammer med udgangspunkt i status ultimo juni 2015.

Indstilling

Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,

at forventet regnskab pr. ultimo juni 2015 tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Der henvises til bilaget "Forventet regnskab pr. ultimo juni 2015 – Kultur- og Fritidsudvalget".

Lov- og plangrundlag

Principper for Økonomistyring i Rødovre Kommune.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Tidsplan

Ingen.

Bilag

Bilag 1: Forventet regnskab pr. ultimo juni 2015 - Kultur- og Fritidsudvalget

Diverse
Sag nr. 36

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Beslutning

Taget til efterretning.

Protokollen oplæst og godkendt. Mødet afsluttet kl.: 19:00.