Afsluttede høringer

Hvis du vil vide mere

Planerne udarbejdes i overensstemmelse med Planloven. Du kan læse planloven på www.retsinfo.dk. For yderligere information om det danske plansystem for fysisk planlægning kan du med fordel se på borger.dk eller Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Statslige planer

Alle planer udarbejdes endvidere i henhold til statslige og regionale planer som for eksempel Fingerplanen 2013, som omhandler Landsplandirektivet om hovedstadsområdets planlægning af byudvikling, byomdannelse, grønne kiler, trafikanlæg med mere. Fingerplanen udstikker retningslinjerne for placering af arealer til byformål og for anvendelsen af arealer i det åbne land.

Høringssvar fra Bent Myhre

Forslag til Lokalplan 129 Hendriksholmskvarteret

Sagsnummer: 01.02.05-K04-6-19 SvarID: 149
Indsendt af Bent Myhre
Dato 30.07.19
Indsigelse mod punkt 8.1.1 om tagmateriale i lokalplanforslag 129.
Som ejer af ejendommen Randrupvej 51 i lokalplansområdet, er jeg blevet opmærksom på, at det ikke længere efter lokalplanforslag 129 vil være tilladt at benytte Decra tagplader inden for lokalplanområdet, hvilket er blevet bekræftet af Rødovre Kommunes Planafdeling.
Undertegnede bor i et ældre hus i kvarteret, hvor hovedbygningen ved vores indflytning i 1981 var forsynet med tagpap. For ca. 25 år siden, fik vi oven på tagpappet monteret eternitplader. Dansk Eternit forskrev en taghældning på mindst 15 grader. Vore taghældning var imidlertid kun ca. 12 grader. Dette har bevirket, at vores eternitplader er blevet hurtigt nedslidte, og står for at skulle udskiftes.
Decraplader ligner til forveksling almindelige tegltage både i farve (fås i flere farver) og udformning, og kan gå ned til et tagfald på 8 grader, hvilket er perfekt for os.
Decra tagplader er bygget op omkring en stærk stålkerne, som sikrer en høj kvalitet, en lang levetid og en farveægthed der ikke kendes fra andre tagmaterialer. Decra har været produceret og benyttet i Danmark siden 1978. Der ydes 30 års produktgaranti på Decra. Pladerne er beklædt med stengranulat, der giver lyddæmpning, så når regndråber rammer pladerne, splittes selve dråberne, og lyden reduceres dermed væsentligt. Decra Elegance acoustic er født med et patenteret lyddæmpningssystem monteret på bagsiden af pladen, som giver fordele både for husejeren og omgivelserne.
Decra tagplader er robuste og stærke, men samtidig vejer de næsten ingenting og kan ofte lægges direkte oven på fx de gamle bølgetagplader. Det sparer besværet med nedrivning og bortskaffelse af det gamle tag.
I følge lokalplanforslagets pkt. 8.1.1 om tagmaterialer, skal tage opføres af matte tegl, cementtagsten, skifer, fibercementskifer, tagpap eller som grønne tage.
Jeg har skriftligt forespurgt Planafdelingen direkte om, det har været intentionen i lokalplanforslaget, at udelukke Decra som tagmateriale. Planafdelingen har i mail af 10. ds. bekræftet dette og har svaret :
"Formålet med lokalplanen er at bevare og fastholde de bærende kvaliteter i lokalplanområdet – det vil sige arkitektur, bygningsmaterialer, træer og anden beplantning. Lokalplanforslagets bestemmelser om materialer skal således sikre, at eventuelle bygningsændringer på eksisterende boliger såvel som opførelse af nye boliger, sker med respekt for helheden i bebyggelsen og de arkitektoniske kvaliteter, der er værd at fastholde. Lokalplanforslagets bestemmelser om tagmaterialer er fastlagt ud fra ønsket om at fastholde bygningernes arkitektoniske udtryk, og samtidig give mulighed for klima- og naturvenligt tagmateriale i form af grønne tage med eksempelvis sedum eller græs".
Svaret giver reelt ikke nogen forklaring på Planafdelingens aversion mod Decra. Efter min opfattelse, er ståltegltage (Decra) arkitektonisk betydeligt kønnere end f.eks. tagpaptage. Rent arkitektonisk er det stort set magen til de traditionelle tagsten (se vedhæftede eksemplar på huse med Decratage).
For at få et reelt svar på Planafdelingens aversion mod Decra, anmodede jeg den 15. ds. Planafdelingen om aktindsigt i (alt) konkret materiale, som beror i Forvaltningen, der understøtter, at Decra ikke vil være foreneligt med bygningernes arkitektoniske udtryk.
Planafdelingen svarede herefter i mail af 17. ds.:
Arkitekturpolitik og rapporten om Arkitektoniske og kulturhistoriske kvaliteter i Rødovre, som du kan finde her:"Baggrunden for lokalplanforslagets bestemmelser om tagmaterialer har sit udspring i Rødovre Kommunes
https://www.rk.dk/borger/byplanlaegning-og-byfornyelse/arkitekturpolitik/
https://www.rk.dk/fileadmin/user_upload/03-Kultur-fritid-natur/Dokumenter/Arkitektoniske-kulturhistoriske-2011.pdf
De to publikationer indeholder ikke en specifik omtale af tagmaterialet Decra. Men på hjemmesiden Bolius har jeg(Planchefen) fundet en artikel, som i korte træk beskriver de arkitektoniske og æstetiske synspunkter omkring Decra:
https://www.bolius.dk/tage-med-staalplader-der-ligner-tegl-19553"
Konklusionen og overskriften i Artiklen fra Bolius (der er det eneste, der konkret omhandler Decra) er, at :
"Stålplader, der ligner tegl eksempelvis Decra, anvendes især til renovering af ældre parcelhuse. Stålpladetegl koster cirka halvdelen af, hvad rigtige tegl koster, men kritikere mener, at de på grund af deres ensartethed får taget til at se "plastikagtigt" ud".
Jeg har imidlertid fundet en anden artikel i Bolius (fra 12. januar 2017 - https://www.bolius.dk/laeg-nyt-tag-ovenpaa-dit-gamle-tag-og-spar-tid-og-penge-19558), hvoraf det bl.a. fremgår :
"Et Decra-tag er en udmærket løsning, hvis taget skal skiftes ud. Læs om fordele og ulemper ved et tag med stålplader, der ligner tegl".
Endvidere skrives i artiklen :
"Når parcelhusejerne skifter deres tag ud, vælger en del at lægge stålpladetegl ovenpå deres gamle tag. Og det er en god løsning at få et tag med stålplader, der ligner tegl, som f.eks. et Decra-tag, mener fagredaktør i Bolius, tømrer og bygningskonstruktør, Casper Kjerumgaard.
- Jeg ville ikke være bekymret for at vælge et Decra-tag. Fordelen er, at man hurtigt kan montere det, og at det er meget billigere end f.eks. tag af tegl eller tagpap, siger Casper Kjerumgaard.
Han mener, at et tag med ståpladetegl især passer til parcelhuse fra 1960'erne og 1970'erne med eternittage. Tagene vurderes til at kunne holde 40-60 år, og derfor skal mange snart skiftes ud.
Fordele og ulemper ved tag med stålpladetegl
Fordele:
• Du kan selv montere det, hvis du er god til håndværk.
• Koster ca. halvdelen af et almindeligt tegltag - og endnu mindre, hvis du selv monterer det.
• Kan monteres hurtigt ovenpå det eksisterende tag, der bruges som undertag.
• Der skal ikke bruges tid og arbejde på at pille det eksisterende tag ned og køre det væk.
• Kan lægges ned til en taghældning på 12 grader uden undertag og 8 grader med undertag. Et tag med bølgeeternitplader kan lægges på tage med en hædning ned til 14 grader, mens et tegltag normalt kun må lægges ned til 25 grader.
• Er nem at vedligeholde - regn holder normalt taget rent, og ellers kan det spules med en vandslange.
Ulemper:
• Holder ikke så lang tid som et rigtigt tegltag.
• Taget bliver højere og får huset til at se anderledes ud.
Hvis det eksisterende tag er utæt, kan kondens fra det nye tag give råd og svamp".

Jeg mener på denne baggrund, at det vil være alt for restriktivt, at forbyde anvendelse af Decra stålprofil tegltage i lokalplanområdet, og at der ikke i det forberedende arbejde er påvist nogen faglig eller arkitektonisk begrundelse for at forbyde Decratage inden for lokalplanområdet.
Jeg håber, at man vil tage sig tid til at studere de vedhæftede billeder, så man kan konstatere, at Decratage på ingen måde vil skæmme området i forhold til f.eks. tagpaptage. Decra vil være en udmærket tagløsning ved renovering af nedslidte tage i området, som rigtig mange beboere vil kunne få glæde af, hvorfor det vil være meningsløst med et forbud.
Jeg er bekendt med, at der mht. tagbelægning vil kunne søges dispensation fra lokalplanen. Dette vil dog fordre offentlig høring (herunder nabohøring) jf. Planlovens § 20, hvilket er en lang og besværlig proces, som fordrer uforholdsmæssigt ressourceforbrug hos både forvaltning og ansøger i forhold til den minimale ændring, som man på tidspunkt kan imødegå ved at tillade stålpladetage, som er udformet som tegltage.

Jeg indstiller derfor til Teknik- og Miljøudvalget, at det i forbindelse med behandlingen af Lokalplanforslag 129 besluttes,
at det i Lokalplanforslag 129 under pkt. 8.1.1. tilføjes,
at stålpladetage må anvendes i det omfang, at pladerne arkitektonisk er udformet som tegltage.