Afsluttede høringer

Hvis du vil vide mere

Planerne udarbejdes i overensstemmelse med Planloven. Du kan læse planloven på www.retsinfo.dk. For yderligere information om det danske plansystem for fysisk planlægning kan du med fordel se på borger.dk eller Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Statslige planer

Alle planer udarbejdes endvidere i henhold til statslige og regionale planer som for eksempel Fingerplanen 2013, som omhandler Landsplandirektivet om hovedstadsområdets planlægning af byudvikling, byomdannelse, grønne kiler, trafikanlæg med mere. Fingerplanen udstikker retningslinjerne for placering af arealer til byformål og for anvendelsen af arealer i det åbne land.

Høringssvar fra Agenda 21 Gruppen i Rødovre

Forslag til Rødovrestrategi 2020

Sagsnummer: 01-02-03-P22-1-20 SvarID: 233
Indsendt af Agenda 21 Gruppen i Rødovre
Dato 30.03.20
Rødovre den 30.03.2020

Agenda 21 Gruppen i Rødovre

Bemærkninger til Rødovre Kommune vedrørende ’Rødovrestrategi’ 2020

Kommuneplanstrategien skal i henhold til Planloven sendes i høring forud for udarbejdelse af en ny kommuneplan. Sidste strategi forelå i 2016 forud for kommuneplan 2018, og var lige som den foreliggende et oplæg til Agenda 21-strategi.

Rødovre har en lang tradition for at medtage langt mere stof, end planloven tilsiger. Dette kan give en ekstra belysning af hovedstruktur og rammerne for lokalplanerne. Agenda 21 Gruppen finder dog, at det overvejende slører billedet af den kommende kommuneplan og målene for kommunens fysiske udvikling. Planstrategien lægger op til, at Kommuneplan 2018 på knap 400 sider skal revideres komplet. Vi opfordrer til, at kommuneplanen redigeres strammere for at undgå både mange gentagelser og helt overflødigt stof uden betydning for byens planlægning, for byggesagsbehandling eller anlægsarbejder.

Den foreliggende planstrategi ønsker at være 1. fase i kommunens realisering af FN’s bæredygtighedsmål, men det brede sigte har resulteret i uforpligtende bidrag fra de forskellige forvaltninger, og først fra side 16 er stoffet kommuneplan-relevant. Vores kommentarer vil knytte sig til denne del.

Strategien udpeger 3 byudviklingsområder, hvoraf 2 (Bykernen og Rødovre Syd) allerede er rammebelagt i såvel kommuneplan som i flere lokalplaner. Nyt område er derimod Valhøj erhvervskvarter, hvor man ønsker at undersøge, om boliger kan indpasses. Området er aktualiseret af Irmabyen og af de mispasninger, der er mellem nye boliger og eksisterende erhverv. At flytte grænsen kan blot være anledning til nye konflikter.

Men allervigtigst må det nu være tydeligt, at et fundamentalt krav ved enhver udvidelse af trafikskabende byggeri i Rødovre er, at der findes trafikløsninger, som ikke belaster de eksisterende boligområder. Det er et skridt i den forkerte retning, at mange af kommunens boligområder bliver belastet af voksende trafik, usikkerhed og støj fra en vækst i indbyggertal og biler.

Vedrørende Rødovre Syd foreslår Agenda 21 Gruppen, at fortætning som mål erstattes af en målformulering om miljømæssig byforbedring (som altså godt kan medføre supplerende byggeri i nødvendigt omfang). Det betyder, at det er kvaliteten, der skal måles på – og ikke mængden.

Strategien udpeger desuden to fokusområder: de gennemskærende veje og kolonihaverne. Dette er velbegrundet, men der savnes i høj grad et 3. fokusområde: Natur og biodiversitet. Det gælder både arealer og forbindelser. Når strategien også skal tjene som Agenda 21-strategi, er det et lovkrav, at pkt. 3: Fremme af biologisk mangfoldighed er behandlet. Konkret skal vi foreslå, at der på kortet side 17 vises den økologiske forbindelse mellem Damhussøen og Vestvolden i Rødovre Parkvej-linjen (kan påvirke den aktuelle byggesag på Elvergårdsvej) samt sker udpegning af den tidligere planlagte sammenhæng mellem Egegårdskvarteret (Parkbyen) og Damhusengen.

På baggrund af EU's Biodiversitetsmål 2020: Senest ved udgangen af 2020 (det er i år!) at standse tab af biodiversitet og nedbrydning af økosystemer, blev der i 2017-18 af regeringen dannet 17 naturråd, som skulle udarbejde anbefalinger til de enkelte kommuners arbejde med Grønt Danmarkskort. For Rødovre og 6 andre af Hovedstadens kommuner blev dannet Naturråd 14. Rådet fremsendte sine anbefalinger til kommunerne i juli 2018, dvs. efter kommunalbestyrelsens vedtagelse af Rødovre kommuneplan 2018. Anbefalingerne er mere end nogensinde aktuelle og bør indgå med betydelig vægt i arbejdet med den kommende kommuneplan.

Med venlig hilsen
Agenda 21 Gruppen