Afsluttede høringer

Hvis du vil vide mere

Planerne udarbejdes i overensstemmelse med Planloven. Du kan læse planloven på www.retsinfo.dk. For yderligere information om det danske plansystem for fysisk planlægning kan du med fordel se på borger.dk eller Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Statslige planer

Alle planer udarbejdes endvidere i henhold til statslige og regionale planer som for eksempel Fingerplanen 2013, som omhandler Landsplandirektivet om hovedstadsområdets planlægning af byudvikling, byomdannelse, grønne kiler, trafikanlæg med mere. Fingerplanen udstikker retningslinjerne for placering af arealer til byformål og for anvendelsen af arealer i det åbne land.

Høringssvar fra Jakob Grønbæk

Forslag til Kommuneplan 2022 - Sammen om et bæredygtigt Rødovre

Sagsnummer: 01.02.03-P15-1-20 SvarID: 339
Indsendt af Jakob Grønbæk
Dato 02.03.22
Ang. Udpegning af Fritiden 4/Espely som værdifuldt kulturmiljø og deraf anbefalinger for udvikling af området.

Som beboer i Espely giver jeg til dels undersøgelsen ret i, at området har en speciel historik, som dog kun beboerne kender til og som vel ikke er unik for forstadskommuner generelt og som i øvrigt også findes bla. i området Nørregårdsvej, ved Fæstningern og Plovstrupvej.
Jeg giver også ret i, at helhedsbilledet af Espely, i forhold til at husene er ens positioneret på grundene og den lukkede vej, giver et specielt udtryk sammenlignet med et ikke planlagt område. Et udtryk som dog også findes i det før nævnte område og genrelt i Rødovre, hvor der er mange lukkede veje.
Jeg lægger også mærke til, at rapporten understreger, at stort set alle huse er tilpasset med tilbygning etc., så kun meget få huse står tilbage med den oprindelige plantegning. Dermed er bygningsmassen nu langt fra udgangspunktet og ikke en homogen masse. Derfor har jeg svært ved, at se at selve bygningsmassen gør området til et specielt værdifuldt kulturmiljø. Derved virker restriktioner på renovering og nedrivning ikke til, at være en passende måde at bevare kulturarven i Espely og der kan stilles spørgsmål til om kulturaven i Espely overhovedet er speciel, når der nu findes lignende områder i Rødovre.

Udover, at stille spørgsmålstegn ved om Espely er et specielt værdifuldt kulturmiljø og om metoden til at bibeholde det, er jeg stærkt imod indskrænkning af boligejers rettigheder over egen ejendom, specielt mht., ombygningsrestriktioner, bygningskarakteristik og nedrivning uden nogen form for kompensering til de berørte boligejere. Det er meget fint, at man fra kommunalt plan ønsker, at bevare nogle områder og det bakker jeg op om, men så bør kommunen også tage ansvar og være med til, at betale for det og ikke kun de berørte boligejere. Hvis dette er en kultur ting, så er det typisk sådan, at alle betaler for det. Det kan ikke være meningen, at boligejere i Espely skal være ene om at betale for, at Rødovre bibeholder værdifulde kulturmiljøer. På samme vis som det er alle kommunens borgeres opgave, at betale til idrætshaller, børnehave, ældrepleje, kunstværker, bænke osv.

Ejendommene i Espely er selvbyg og selve arkitekturen er ikke unik. Derudover er ejendommen opført i 19cm gasbeton, som ikke kan forventes, at holde for evigt og som langt fra lever op til nutidens standard for isolering og derved energiforbrug. Dette betyder, at de fleste ejendomme har brug for renovering. Denne renovering vil typisk ske ved ejerskifte og ved ejerskifte vil ejendommens standard i mange tilfælde være så dårlig, at en gennemgribende renovering vil være påkrævet. En fuld renovering af ejendommen kan i nogle tilfælde være mere bekostelig end nedrivning og nybygning, specielt hvis der stilles ekstra krav til, at renoveringen skal overholde yderligere krav en bygningsreglementet.
Hvis det er mere bekosteligt, at renovere pga. pålagte restriktioner vil det alt andet lige være mindre attraktivt at købe et hus i Espely, frem for et tilsvarende hus i et andet område i Rødovre uden samme restriktioner. Derudover vil begrænsninger i forhold til manglende mulighed for nedrivning sandsynligvis have samme effekt. Dette vil højst sandsynligt afspejle sig i en lavere salgspris. En lavere salgspris, som må forventes at have effekt fra forslagets ikrafttræden, vil alt andet lige, ramme førstegangskøbere, typisk børnefamilier hårdest, da det typisk er disse familier der har købt ejendom inden for de sidste 5-7 år, hvor priserne har været højst og hvor belåningsgraden sandsynligvis er højere end for den ældre generation. Jeg mener der er en reel risiko for, at nogle af disse sårbare børnefamilier vil blive teknisk insolvente ved lavere priser og derfor muligvis ikke har mulighed for, at sælge boligen igen uden, at komme ud med gæld, hvis kreditinstituttet altså tillader dette. Det betyder de facto, at nogle familier vil være stavnsbundet til husene i Espely pga. af restriktionerne og begrænsningen i deres ejendomsret.

Jeg er overordentligt bekymret for dette forslag om, at markere Espely som et værdifuldt kulturmiljø og mener, at kommunen bør lave en grundig analyse af de økonomiske konsekvenser for de berørte boligejere, såfremt man stadig mener at Espely er et værdifuldt kulturmiljø. Hvis kommunen derefter vælger, at fortsætte med planen bør kommunen tage ansvar og kompensere boligejere for værditabet evt. ved fritagelse fra ejendomsskat, ved oprettelse af renoveringspuljer med renoveringsvejledning eller ved kontant betaling til nuværende ejere for værditabet.

Fra analysen fremgår det, at også vej, fortov og miljøet om vendepladsen er en del af det specielle miljø som bør bevares. Såfremt kommunen mener, at vej, fortov og vendeplads skal bibeholdes i samme stil som nu, mener jeg kun det er rimeligt at kravstiller, altså kommunen tager vedligeholdelsesansvaret for vejen tilbage, sådan at denne omkostning ikke bliver pålagt boligejer.

Vi ønsker alle en transition til et mere bæredygtigt Rødovre, men jeg mener ikke at stavnsbinding til dårligt isoleret huse opført i gasbeton og overvæltning af omkostninger til boligejer er er den rigtige vej at gå.

Udover ovenstående vil jeg gerne opfordre til, at kommunen ved fremtidige kommuneplaner eller lignende oplyser boligejer om evt. ændringer der påvirker dennes ejendom direkte. Jeg er først blevet gjort opmærksom på denne høring en dag før høringsudløb. Da hørring tilsyneladende kun bliver offentliggjort på hjemmeside og i lokalavis i stedet for, at blive sendt direkte til e-boks som al anden information.

Såfremt der skulle være behov for yderligere uddybning af ovenstående er i velkommen til at kontakte mig.

Relaterede høringssvar