Afsluttede høringer

Hvis du vil vide mere

Planerne udarbejdes i overensstemmelse med Planloven. Du kan læse planloven på www.retsinfo.dk. For yderligere information om det danske plansystem for fysisk planlægning kan du med fordel se på borger.dk eller Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Statslige planer

Alle planer udarbejdes endvidere i henhold til statslige og regionale planer som for eksempel Fingerplanen 2013, som omhandler Landsplandirektivet om hovedstadsområdets planlægning af byudvikling, byomdannelse, grønne kiler, trafikanlæg med mere. Fingerplanen udstikker retningslinjerne for placering af arealer til byformål og for anvendelsen af arealer i det åbne land.

Høringssvar fra Emma Maria Drejer Olsen

Forslag til Kommuneplan 2018

Sagsnummer: 01.02.03-P15-1-18 SvarID: 47
Indsendt af Emma Maria Drejer Olsen
Dato 21.03.18
Til Energistyrelsen.

Hermed Energinets høringssvar vedr. Rødovre Kommunes kommuneplanforslag 2018.

Jeg imødeser kvittering for modtagelse af denne mail samt beder Energistyrelsen om, at videresende høringssvaret til Rødovre Kommune inden høringsfristens udløb.

Kontakt gerne undertegnede ved evt. spørgsmål.

Vores sagsnr. 18/01146.


Høringssvar fra Energinet vedr. Rødovre Kommunes kommuneplanforslag 2018.

Energinet har ikke i forbindelse med eltransmissionsnettet nogle bemærkninger til Rødovre Kommunes kommuneplanforslag 2018, der giver anledning til at opfordre Erhvervsstyrelsen til statslig indsigelse af hensyn til vores lednings-/kabelanlæg eller planer for samme.

Til information kan det oplyses, at Energinet ejer, driver og bygger det danske el- og gastransmissionsnet, som også knytter Danmark sammen med el- og gassystemerne i vores nabolande. Vores kerneydelse er forsyningssikkerhed. Energinet ejer således eltransmissionsnettet på mere end 100 kV.

Bemærkninger

Energinets elanlæg i Rødovre Kommune:
Af det vedhæftede kort fremgår Energinets eltransmissionsanlæg i Rødovre Kommune.

Energinet ønsker, at orientere kommunen om forhold omkring vores elanlæg, således at kommunen kan tage tidlig hensyn til eltransmissionsanlæggene i forbindelse med Kommuneplan 2018 samt i forbindelse med evt. øvrig planlægning.
I kan fx illustrere vores elanlæg i jeres materiale, blot som streger på et kort (spændingsniveau og stationer behøver ikke vises).

Læs evt. mere på vores hjemmeside: https://www.energinet.dk/El.

Til orientering har Energinet en WMS/WFS løsning, som giver adgang til det overordnede EL-transmissionsnet (midte af ledningstracéer). Data er tilgængelige via geodata-info.dk:
http://www.geodata-info.dk/Portal/ShowMetadata.aspx?id=a4234f1b-8280-4c71-8a7f-8a3b1eb1e75f

Vindmøller og andre høje genstande:
Energinet anmoder om, at følgende sikkerhedsafstande indskrives i retningslinjerne for Rødovre Kommunens endelige kommuneplan.

• Høje genstande som fx vindmøller, antenner, lysmaster nær Energinets jordkabelanlæg bør som minimum placeres i en afstand på 50 m fra respektafstanden[1] langs jordkabelanlæg.

De ovennævnte anbefalede sikkerhedsafstande skal sikre, at placering af høje genstande ikke påfører Energinets jordkabelanlæg skader ved lynnedslag, da det kan få store følger for højspændingsanlægget og ikke mindst påvirke forsyningssikkerheden.

Beplantning:
I servitutarealet for jordkabler tillader vi ikke beplantning med dybdegående rødder over vores kabelanlæg, idet rødder kan beskadige kablerne både ved gennemboring eller ved, at rødderne rykker kablerne i stykker, hvis træer vælter i storm. Energinet kan om ønsket udlevere en liste over planter med ikke-dybdegående rødder.

Forsigtighedsprincip og magnetfelter:
Overalt, hvor vi bruger, producerer eller transporterer elektrisk strøm, vil der være magnetfelter. Det betyder, at der vil være magnetfelter tæt på alle elforsyningsanlæg og el-apparater, uanset om det er transformere, luftledninger eller jordkabler. Felternes størrelse afhænger af, hvor megen strøm, der går i ledningen eller apparatet, og de aftager kraftigt med afstanden.

I Danmark har vi ingen minimumsafstande eller grænseværdier, der angår eventuelle langtidsvirkninger af magnetfelter fra højspændingsanlæg. Det vurderer Sundhedsstyrelsen, at der ikke er tilstrækkelig videnskabelig baggrund for.

I stedet har vi et forsigtighedsprincip, som er en anbefaling fra Sundhedsmyndighederne. Forsigtighedsprincippet omfatter eksponering fra magnetfeltet og er formuleret således:

”Nye boliger og institutioner, hvor børn opholder sig, ikke bør opføres tæt på eksisterende højspændingsanlæg.
Nye højspændingsanlæg bør ikke opføres tæt på eksisterende boliger og børneinstitutioner.
Begrebet ”tæt på” kan ikke defineres generelt, men må afgøres i den konkrete situation ud fra en vurdering af den konkrete eksponering.”

Forsigtighedsprincippet henvender sig således både til plan- og byggemyndigheder og til ejere af højspændingsanlæg. Energinet ønsker forsigtighedsprincippet fulgt ved plan-/anlægsarbejde og anbefaler, at man følger Vejledning i forvaltning af forsigtighedsprincippet ved miljøscreening, planlægning og byggesagsbehandling. Vejledningen er udgivet af Elbranchens Magnetfeltudvalg i samarbejde med Kommunernes Landsforening.

For yderligere oplysninger om magnetfelter se venligst vores hjemmeside www.energinet.dk/magnetfelter.

Generelt:
Energinets elanlæg er generelt sikret ved tinglyst servitut. Om der planlægges, skovrejsningsområder, erhvervsområder, råstofområder(grave-/interesseområde), biogasanlæg, affaldsbehandling, vejanlæg, cykelsti, boligområder, terrænregulering el. lign. skal det understreges, at der langs vore kabelanlæg er tinglyst servitut. Det betyder bl.a., at der indenfor en given afstand til luftledninger/jordkabler ikke uden meddelt dispensation kan etableres anlæg af nogen art, herunder beplantning, eller foretages terrænændringer. Servitutarealet administreres meget restriktivt, hvormed dispensation ikke kan forventes meddelt.

Kommende projekter:
Energinet ønsker at forny og forstærke 132kV samt 400kV kabelnettet for at fremtidssikre el-forsyningen til Københavnsområdet
Derfor er det nødvendigt at få etableret nye el-forbindelser ind til Københavnsområdet og samtidig udskifte de udtjente kabler. Kun derved kan vi sikre, at den høje elforsyningssikkerhed fastholdes, at den stigende efterspørgsel på el kan imødekommes - og at kabelnettet er klar til fremtidens energi. Som en del af projektet planlægges der en ny 400 kV-jordkabelforbindelse mellem Hove og Bellahøj. Denne forbindelse vil krydse gennem Rødovre Kommune. Der er udlagt et projektområde, som fremgår af VVM-ansøgningen, som er sendt til Miljøstyrelsen bl.a. via Rødovre Kommune. Miljøstyrelsen har den 24. januar 2018 afgjort, at projektet ikke er omfattet af VVM-pligt. Energinet er i dialog med kommunens teknikere om projektet.

Læs evt. mere om vores projekt via dette direkte link: https://energinet.dk/Anlaeg-og-projekter/Projektliste/KBH01

Fremtidige planer:
De politiske retningslinjer for kabellægning og udbygning af transmissionsnettet i Danmark er en del af den politiske aftale om afskaffelse af PSO-afgiften fra den 17. november 2016.
I aftalen indgår, at:
• Det eksisterende transmissionsnet på 132 kV og 150 kV som udgangspunkt bevares som luftledninger. Der kabellægges på udvalgte strækninger gennem naturområder og bymæssig bebyggelse.
• De seks konkrete projekter i forskønnelsesplanen for 400 kV-nettet fastholdes (heraf er tre gennemført).
• Nye 400 kV-forbindelser etableres med luftledninger med mulighed for kompenserende kabellægning på udvalgte strækninger og med mulighed for kabellægning af 132-150 kV-net i nærheden af 400 kV-luftledninger.
• Nye 132-150 kV-forbindelser etableres med kabler.

Disse rammer vil fremadrettet blive grundlag for valg af løsninger på konkrete anlægsprojekter og for Energinets planer for udviklingen af eltransmissionsnettet (RUS- og Perspektivplaner)
Se RUS-plan 2017 her:
https://www.energinet.dk/Anlaeg-og-projekter/Netplanlaegning/PolitiskeRammer

De tidligere rammer fra 2008 indebar blandt andet en kabellægning af eksisterende 132/150 kV transmissionsnet. Historiske planer baseret på disse rammer er Kabelhandlingsplanen fra 2009 og opfølgningen i Netudviklingsplan 2013.
De nye rammer betyder konkret, at kabelhandlingsplanen fra 2009 ikke gennemføres.


Venlig hilsen

Dorte Udengaard Hansen
Sagsbehandler
Arealer og Rettigheder - Team 3. parter
Tlf.: +4570220275

3.parter@energinet.dk


Energinet
Tonne Kjærsvej 65
7000 Fredericia
+4570102244
www.energinet.dk