Afsluttede høringer

Hvis du vil vide mere

Planerne udarbejdes i overensstemmelse med Planloven. Du kan læse planloven på www.retsinfo.dk. For yderligere information om det danske plansystem for fysisk planlægning kan du med fordel se på borger.dk eller Erhvervsstyrelsens hjemmeside.

Statslige planer

Alle planer udarbejdes endvidere i henhold til statslige og regionale planer som for eksempel Fingerplanen 2013, som omhandler Landsplandirektivet om hovedstadsområdets planlægning af byudvikling, byomdannelse, grønne kiler, trafikanlæg med mere. Fingerplanen udstikker retningslinjerne for placering af arealer til byformål og for anvendelsen af arealer i det åbne land.

Høringssvar fra Danmarks Naturfredningsforening

Forslag til Kommuneplan 2018

Sagsnummer: 01.02.03-P15-1-18 SvarID: 53
Indsendt af Danmarks Naturfredningsforening
Dato 21.03.18
Rødovre, den 21. marts 2018
Brev ad KB’s høring om kommuneplan 2018


Rødovre Kommunalbestyrelse
Rådhuset
Rødovre Parkvej 150,
2610 Rødovre

Mærke: ”Forslag til Kommuneplan 2018”



Danmarks Naturfredningsforenings Afdeling i Rødovre (DN) har følgende bemærkninger til Forslaget til Kommuneplan 2018 – sammen om et bæredygtigt Rødovre - samt den tilhøren-de miljøvurdering.

DN lægger stor vægt på, at bæredygtighed indgår som et helt centralt emne i kommune-planstrategien.

Et meget vigtigt element i sikring af et bæredygtigt samfund er en reduktion af støjen i kommunen. Det er naturligvis et positivt skridt med støjdæmpende asfalt, men en af de værste støjkilder for beboerne i Rødovre er imidlertid støjen fra motorvejen. Det bør derfor indgå med større vægt i kommuneplanen, at reducere støjen for motorvejen ved etablering af en egentlig støjafskærmning langs M3, ikke mindst af hensyn til de op mod 3.500 nye indbyggere i Irma Byen, men også af hensyn til alle de nuværende beboere i den vestlige del af kommunen.

DN savner i planforslaget et større fokus på de ældre borgere i Rødovre. Af den demografi-ske prognose på side 52 i planforslaget fremgår, at stigningen blandt de 65+ årige i perio-den fra 2017 til 2029 forventes at blive meget stor. Det burde derfor fremgå klarere af pla-nen, hvordan kommunen i de kommende år vil sikre en positiv bæredygtig udvikling for kommunens ældre, herunder fx at sikre tilstrækkeligt med egnede boliger af forskellige ty-per – store, små, med og uden have, ejer / lejer og til betalelige priser til den stærkt vok-sende gruppe af ældre. Desuden er det vigtigt af hensyn til de mange ældre, at der i nær-miljøet er tilstrækkeligt med forretninger med indkøbsmuligheder i gåafstand eller som kan nås ved hjælp af servicebussen.

Det er også vigtigt, at flygtningepolitikken får fokus i den kommende planperiode, både i re-lation til husning og integration, både i civilsamfundet og på arbejdsmarkedet. I denne for-bindelse er det altafgørende, at der også sikres en tæt dialog med erhvervslivet i kommu-nen.

DN vil endvidere opfordre til, at der af kommunen tages initiativ til, at der af eksterne ek-sperter udarbejdes en seriøs beregning over, hvor mange indbyggere det er bæredygtigt, at der skabes plads til i Rødovre. Med et areal på kun 12,1 km2 er der en grænse for, hvornår det ikke længere er økonomisk, socialt og naturmæssigt bæredygtigt at satse på flere indbyggere.

Både med hensyn til indbyggertallet og erhvervsstrukturen, er det oplagt – for ikke at sige bydende nødvendigt – at kommunen samarbejder tæt med nabokommunerne. Kommunal-bestyrelsen må stille relevante krav til den udvikling, der iværksættes. Og det er bestemt
- 2 -

ikke sikkert, at befolkningsvækst er den bedste og eneste måde til at opretholde velfærden på.

Sikring af den ”grønne by”, det vil sige naturen og naturressourcerne, er meget vigtigt. DN ser med stor bekymring på, at de grønne områder fortsat reduceres i Rødovre. Det sker både ved det meget komprimerede byggeri på Irma-grunden, hvorved de nuværende åbne grønne områder omkring Espevang er væsentlig indskrænket og erstattes af bygninger, ve-je og befæstede parkeringsarealer, flisebelagte fortove og stier mv. En tilsvarende udvikling er ved at ske ved bebyggelsen af det tidligere Statens Pædagogiske Forsøgscenter i Islev. Kommuneplanen indeholder desværre ikke forslag til kompensationer af nogen art for tabet af naturværdierne.

Som kompensation kunne foreslås etablering af et miljøcenter fx i Irma Kaffetårnet, og et egentligt Naturcenter på Vestvolden med fx en uddannet naturvejleder ansat. Begge dele vil kunne medvirke til en bevidstgørelse hos befolkningen af betydningen af miljø- og natur-hensyn. Opsætning af flere affaldsspande (papirkurve) bl.a. på Vestvolden, men også på kommunens villaveje, vil også kunne medvirke til reduktionen af den mængde affald, som flyder i byrummene. (Ved DN’s Ren Dag arrangementet i 2016 og 2017 er der af frivillige indsamlet op imod 1 tons affald i Rødovre).

Det er positivt, at den kommende kommuneplan indeholder krav om levende hegn, som bør være reglen i hele kommunen og ikke alene i lokalplanerne for villaområder. Det er ligeledes et skridt i den rigtige retning at der sker en væsentlig begrænsning i brugen af befæstede arealer i fx indkørsler mv. Disse tiltag vil være med til at sikre byens grønne look. Begge de-le vil endvidere være med til at imødegå klimaudfordringerne.

DN er skuffet over, at det fremgår af planstrategien, at klimatilpasningen af de udpegede ri-sikoområder først vil blive gennemført over en længere årrække. De mange borgere, der i dag lider under oversvømmede haver og kældre, vil ikke være glade for at skulle vente længe på, at der iværksættes løsninger. DN anbefaler også, at kommuneplanen kommer til at indeholde konkrete bestemmelser om de første skridt til etablering af et 2-strenget kloak-system i alle de resterende dele af Rødovre.

DN ser positivt på, at store gamle træer skal bevares. DN anbefaler i denne forbindelse, at sådanne træer ikke kun registreres i den enkelte lokalplan, men at kommunen etablerer en samlet fortegnelse og registrering af bevaringsværdige træer i hele kommunen.

DN støtter, at Rødovre Parkvej videreudvikles til en grøn forbindelse mellem Vestvolden og Damhusengen med et stort naturindhold. (Der henvises til den af DN udarbejdede pjece ”Den grønne akse” om den nævnte strækning af Rødovre parkvej).

Endelig vil DN opfordre til, at det i kommuneplanen besluttes, at der skal udarbejdes en na-tur- og biodiversitetspolitik for Rødovre Kommune. Den pågældende politik bør dels inde-holde en redegørelse for naturtilstanden i kommunen, dels målsætninger og angivelse af indsatser for udviklingen og fremme af naturen og biodiversiteten. DN bistår gerne med ud-arbejdelsen af en sådan natur- og biodiversitetspolitik for Rødovre.


Med venlig hilsen


Jann Larsen
Formand for DN i Rødovre