Kultur- og Fritidsudvalget

14-03-2023

Medlemmer

Formand Lene Due (A)
Pia Hess Larsen (A)
Tina Hippe Hansen (C)
Martin Rosenkrantz (F)
Marianne Christensen (Ø)

Sager 14 - 16

Fold alle ud

Meddelelser
Sag nr. 14

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Meddelelsespunktet fremlægges til orientering.

1. Statusnotat vedr. anlægsinvesteringer på idrætsområdet.

Indstilling

Meddelelsespunktet forelægges til orientering.

Beslutning

Taget til efterretning.

Bilag

Bilag 1: Statusnotat vedr. anlægsinvesteringer på idrætsområdet

Godkendelse af kultur- og fritidspolitik
Sag nr. 15

Beslutningskompetence: KB

Sagens kerne

Efter endt høringsperiode forelægger Børne- og Kulturforvaltningen det endelige forslag til en ny kultur- og fritidspolitik for Rødovre Kommune.

Indstilling

Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,

at forslag til Rødovre Kommunes kultur- og fritidspolitik godkendes.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte på møde den 17. januar 2023 at sende udkastet for Rødovre Kommunes nye kultur- og fritidspolitik i høring til Rødovres foreningsliv, aftenskoler, råd og organisationer m.fl. Høringen har fundet sted mellem den 18. januar – 6. februar 2023.

Høringssvar

Børne- og Kulturforvaltningen har modtaget høringssvar fra Folkeoplysningsudvalgets repræsentation af kulturelle foreninger, Rødovre Kulturråd, Lokalhistorisk Forening, aftenskolerne AOF, SUKA og Gigtskolen, Seniorrådet og Fællesrepræsentationen for Idrætsforeninger i Rødovre, Islev Kirke samt Handicaprådet. Alle aktørerne har udtrykt tilfredshed med udkastet til den nye kultur- og fritidspolitik.

Folkeoplysningsudvalgets (FOU) repræsentation af kulturelle foreninger har kvitteret for en rigtig fin kultur- og fritidspolitik, der bygger på kulturelle fællesskaber med inddragelse af borgerne. Det fremhæves bl.a., at det er godt at skabe muligheder for, at borgerne kan samles på tværs af interesser, alder, etnicitet m.m. Desuden peges der på, at det er godt at indtænke politikken i andre fremtidige politikker og udvekslingsprojekter. Til at styrke det borgerinddragende element foreslås det endvidere at øge repræsentationen af kulturelle foreninger i FOU (fra et til to medlemmer).

Rødovre Kulturråd fremhæver kulturinstitutionerne i Rødovre som garant for kvalitet og professionalisme, og peger på, at foreningslivet bl.a. kan bidrage med at skabe sammenhold og sammenhængskraft i byen. De kulturelle foreninger vil i den nærmeste fremtid sætte fokus på, hvordan de både sammen og hver for sig kan bidrage til at sætte politikken i spil i praksis med nye og eksisterende aktiviteter. Kulturrådet ønsker også, at de kulturelle foreninger får en mere fremtrædende rolle i Folkeoplysningsudvalget.

Rødovre Lokalhistoriske Forening (RLF) giver udtryk for, at kultur- og fritidspolitikken er dybdegående og har mange fine perspektiver både for borgerne, som hhv. brugere og udøvere, og for de mange foreninger og kulturinstitutioner. RLF glæder sig særligt over, at der i denne politik er sat fokus på historien som en del af et aktivt kulturliv, som bl.a. bidrager til at skabe stærke fællesskaber og til at styrke borgernes identitet som en del af Rødovre. Foreningen peger desuden på, at der også kan sættes fokus på de historiske områder og institutioner som en del af kulturen i byrummet, som det fx gøres ved Rødovredagen og Befæstningsdagen på Vestvolden. RLF glæder sig til stadig at være en aktiv del af Rødovre Kommunes kultur- og fritidspolitik og vil gerne bidrage til udmøntningen af kultur- og fritidspolitikken. Foreningen peger på, at bibliotekerne, rådhuset, Viften, Oplevelsescenter Vestvolden og Heerup Museum kan være konkrete samarbejdspartnere i forhold til både permanente og midlertidige løsninger.

Aftenskolen SUKA og Gigtskolen har meldt tilbage, at de ønsker en tydeliggørelse i politikken af, at borgere med handicap i højere grad prioriteres og inkluderes i kulturlivet. De foreslår, at formuleringen ”borgere med varig fysisk eller psykisk udviklingshæmning” tilføjes i politikkens vision.

AOF i Rødovre ser positivt på den nye kultur- og fritidspolitik og finder tematikkerne yderst relevante for Rødovres traditioner og særlige DNA. Herunder fremhæves indhold om faciliteter og lokaler, børn og unge, medbestemmelse og demokrati, sundhedsfremme samt digital formidling og administration. AOF er særligt optagede af udbygningen og udviklingen af Rødovres foreningsfaciliteter, og af hvor vigtigt det er for borgerne med gode udfoldelsesmuligheder og mødesteder. AOF ønsker, at læren om demokratiet gennem medbestemmelse og viden om omverdenen og eget liv som værdi skal afspejles tydeligere i politikken. AOF ønsker også, at politikken i højere grad end tidligere lægger op til, at foreninger, uorganiserede grupper og borgere går sammen om at skabe gode fælleskaber og det gode liv, og vil gerne inviteres tættere på forvaltningernes arbejde med at anvende kulturen som middel til sundhedsfremme.

Seniorrådet melder tilbage, at de med stor interesse har læst udkastet til den nye kultur - og fritidspolitik i Rødovre, og at de ingen umiddelbare kommentarer har til tiltagene.

Fællesrepræsentationen for Idrætsforeninger i Rødovre (FIR) udtrykker tilfredshed med kultur- og fritidspolitikken og fremhæver foreningslivet, som er udpeget til et af Rødovres kulturelle fyrtårne. Ifølge FIR er det frivillige foreningsarbejde dog under pres, fordi det bl.a. er svært at få de unge generationer til at bidrage, ligesom kravene fra det offentlige til dokumentation og mødevirksomhed er voksende. FIR efterlyser et fælles fokus på udvikling af bæredygtige frivilligmiljøer ved bl.a. at anspore de mennesker, der traditionelt fravælger foreningslivet, til at medvirke aktivt i det frivillige foreningsarbejde.

Islev Kirkes Menighedsråd (IKM) støtter op om forslaget til kultur- og fritidspolitikken, som ifølge IKM viser, at kommunen ønsker at inddrage og forny kultur- og fritidsområdet og dens tilbud. IKM vil gerne tage del i det kulturelle- og fritidsmæssige fællesskab og bidrage med kulturelle aktiviteter i og uden for Islev Kirke, fx koncerter, børne- og ungdomskor, herreklub for seniorer, litteraturlæsning, sommerhøjskole, samarbejde med skolerne, strikkeklub, kunstoplevelser m.v.

Handicaprådet har en række bemærkninger om især idræts- og foreningslivet og opfordrer desuden til, at der skal være et løbende fokus på at forbedre tilgængeligheden til idræts- og kulturinstitutionerne for mennesker med fysisk funktionsnedsættelse, bl.a. adgangsforhold for kørestolsbrugere, rollatorbrugere m.v. I Rødovre Kommunes Handicappolitik handler ét af strategimålene om tilgængelige omgivelser og teknologiske løsninger, og dette strategimål arbejder kommunen pt. på at realisere i tæt dialog med repræsentanter fra bl.a. Handicaprådet.

Tilretninger i politikken

De skriftlige høringssvar giver anledning til følgende rettelser i kultur- og fritidspolitikken:

Under visionen er ordet ”psykiske” tilføjet i sætningen om, at ingen ufrivilligt må stå uden for kultur- og fritidslivet, hvad enten det er af sociale, fysiske, psykiske, kulturelle eller økonomiske årsager.

Under afsnittet om kulturlivets værdier og arbejdsprincipper er det præciseret, at vi i Rødovre Kommune vægter medbestemmelse, demokrati og indflydelse højt, og vil inddrage borgere, foreninger, aftenskoler, institutioner, erhvervsliv og andre relevante aktører i udviklingen af byens kultur- og erhvervsliv.

I tema 3 er det tilføjet, at kultur i byrummet også kan være at sætte fokus på de historiske bygninger og områder. Ikke bare som invitation til at blive set og benyttet, men også som en del af den historie vi deler og gerne vil fastholde, formidle og udvikle.

I tema 6 tilføjes ordet "kirker" i sætningen: "Vi skaber kulturen sammen på tværs af kultur- og fritidsinstitutioner, erhvervsliv, foreningsliv, ildsjæle, kirker og øvrige institutioner".

Øvrige input fra høringssvarene vil tages med i det kommende arbejde med at sætte kultur- og fritidspolitikken i spil i form af konkrete tiltag i handleplaner. Efter endelig politisk behandling i marts 2023 vil relevante samarbejdsparter løbende blive involveret i udmøntningen af indsatser, og den første handleplan på kulturområdet forventes søsat i januar 2024 og følges op af en statusrapport i slutningen af året. Dette er planlagt af hensyn til idrætspolitikkens handleplaner, der udkommer midt på året.

Udkastet til kultur- og fritidspolitikken vil efter politisk godkendelse blive layoutet, trykt og lagt på Rødovre Kommunes hjemmeside.

Lov- og plangrundlag

Ingen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Tidsplan

Den 14. marts 2023: Forelæggelse af endeligt udkast til kultur- og fritidspolitikken hos Kultur- og Fritidsudvalget.

Den 22. marts 2023: Forelæggelse af endeligt udkast til kultur- og fritidspolitikken hos Økonomiudvalget.

Den 28. marts 2023: Forelæggelse af endeligt udkast til kultur- og fritidspolitikken hos Kommunalbestyrelsen.

Bilag

Bilag 1: Rødovre Kommunes kultur- og fritidspolitik høring inkl. rettelser
Bilag 2: Høringssvar til kultur- og fritidspolitik - samlet
Bilag 3: Høringssvar - Handicaprådet
Bilag 4: Høringssvar - Islev Kirkes Menighedsråd
Bilag 5: Høringssvar - Seniorrådet

Diverse
Sag nr. 16

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Beslutning

Taget til efterretning.