Klima- og Naturudvalget

06-12-2022

Medlemmer

Formand Kenneth Rasmussen (F)
Anette Rachlitz (A)
Jan Kongebro (A)
Jette Louise Larsen (C)
Henriette Hesselmann (C)

Sager 40 - 42

Fold alle ud

Meddeleleser
Sag nr. 40

Beslutningskompetence: KNU

Sagens kerne

Oversigt fremlægges til orientering.

  1. Status på forundersøgelse og renovering af springvand på Rådhuspladsen (se bilag 1)
  2. Referat fra møde mellem Klima- og Naturudvalget og Agenda 21-gruppen (se bilag 2).

Indstilling

Meddelelsespunkterne forelægges til orientering.

Beslutning

Taget til efterretning.

Bilag

Bilag 1: Forundersøgelse af springvand på Rådhuspladsen
Bilag 2: Referat fra møde mellem Agenda 21 og Klima- og Naturudvalget den 13. oktober 2022

Anlægsbevilling - Energiforbedrende tiltag i kommunale bygninger 2023
Sag nr. 41

Beslutningskompetence: KB

Sagens kerne

I investeringsoversigten for 2023 er der afsat et rådighedsbeløb på 6,3 mio. kr. til gennemførelse af energitiltag i Rødovre Kommunes bygninger. Tiltagene forventes at give en CO2-reduktion på 103 tons p.a.

Indstilling

Teknisk Forvaltning indstiller,

at der gives en anlægsbevilling på 6,3 mio. kr. til Klima- og Naturudvalget, som finansieres af det afsatte rådighedsbeløb på 6,3 mio. kr. i 2023 til energitiltag i kommunale bygninger samt at den foreslåede disponering af beløbet godkendes.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Der er i investeringsoversigten for budget 2023 afsat et anlægsbeløb på 6.278.000 kr. til energitiltag i kommunens bygninger. Generelt er tiltagene koordineret med den generelle bygningsvedligeholdelse, for at sikre den bedst mulige synergi. Energitiltagene er en del af Rødovre Kommunes klimaindsats, og de er medvirkende til at nå kommunens mål om 70 % CO2-reduktion i 2030. Konkret er tiltagene med til at sikre, at indsats 2 og 3 i klimahandlingsplanen, som omhandler udskiftning af lyskilder til LED og energirenovering i kommunale bygninger, gennemføres.

Besparelsen på gennemførte energitiltag i kommunale bygninger geninvesteres i CO2-reducerende tiltag, med afsæt i kommunens klimahandlingsplan.

Tiltagene forventes at forbedre kommunens CO2-udledning med 103 tons, svarende til 3% af Rødovre Kommunes CO2 udledning.

Energirenovering af Islevbadet 1 mio. kr.

Fortsættelse af projekt fra 2022 med yderligere energioptimeringer og styring i badet, tilhørende omklædning og teknikrum. Dette indeholder bl.a. zonestyring og varmtvandsbeholder.

Udskiftning af belysning til LED 0,8 mio. kr.

Gamle lyskilder bliver med tiden naturligt udfaset og erstattet med bæredygtige LED-armaturer. LED-belysning giver mulighed for at tilpasse farvetemperaturen efter brugernes funktion, samt opdatere belysningskravene. Derudover har LED en længere teknisk levetid, hvilket giver driftsbesparelser. Der afsættes midler til Valhøj skole, Rødovre Hovedbibliotek (kælder), Islev bibliotek, Ishockey træningshal (hal 2), Ørbygård, Espelundens Idrætsanlæg og Børneinstitutionen Skanderup.

Udskiftning/renovering af ældre ventilationsanlæg 2 mio. kr.

Ventilationsanlæg udgør en stor del af bygningers energiforbrug, og ældre anlæg kan med fordel udskiftes til nye energieffektive. Nye anlæg vil medføre besparelser i el og varme, da de er udstyret med effektive motorer og bedre varmegenvinding. Tiltagene vil afklares løbende efter egne analyser og målinger. Der afsættes midler til Tinderhøj skole, Broparken Dag- og Træningscenter og Børnehuset Islemark.

Etablering/udvidelse af den centrale styring (CTS) 1 mio. kr.

I takt med at der stilles større krav til bygningers tekniske installationer, for bl.a. at sikre et godt indeklima, kræver det mere styring og overvågning af tekniske anlæg. CTS gør det muligt at overvåge centralt og behovsstyre tekniske anlæg. Teknisk Forvaltning har de seneste år lagt vægt på bedre styring, hvilket har medført energibesparelser samt bedre indeklima for brugerne. Der afsættes midler til Espelundens Idrætsanlæg, Broparken Dag- og Træningscenter og Børnehuset Islemark.

Klimaskærmsoptimeringer 1 mio. kr.

Efterisolering af klimaskærme indebærer alt fra isolering af lofte, vægge, terrændæk samt udskiftning af vinduer. Som udgangspunkt udføres klimaskærmsoptimeringer i forbindelse med andre bygningsarbejder, eller hvis klimaskærmen bidrager til dårlige termiske indeklimaforhold. Der planlægges i 2023 udført forbedringer af klimaskærmen i forbindelse med energiprojekt på Ørbygård.

Isolering af varmerør 0,228 mio. kr.

Ved uisolerede varmerør i bygninger forekommer der et unødigt energitab, dette vil blive afhjulpet ved korrekt isolering.

Andre tiltag som afklares i løbet af året 0,25 mio. kr.

Der afsættes et rådighedsbeløb på kr. 250.000 til tiltag, som afklares i løbet af året, herunder også etablering af solcelleanlæg hvis muligt og rentabelt.

Lov- og plangrundlag

Rødovre Kommunes byggestyringsregler

Bekendtgørelse om kommunernes budget- og regnskabsvæsen, revision mv (BEK nr 1051 af 15. oktober 2019). kap. 1

Rødovre Kommunes Klimahandlingsplan.

Økonomiske konsekvenser

I budget 2023 er der indarbejdet en varig effektivisering på 0,5 mio. kr. årligt sfa. etablering af energirigtige løsninger i kommunale bygninger. Effektiviseringen geninvesteres i DK2020, som medfinansiering af klimahandlingsplanens tiltag.

Energipriserne er på nuværende tidspunkt yderst fluktuerende og høje sammenlignet med niveauet få år tilbage, hvilket dog også er og vil blive afspejlet i de årlige indeksreguleringer i budgetterne. Placeringen af effektiviseringen på specifikke institutioner vil tage udgangspunkt i pris pr. kWh på det givne tidspunkt og forsøge at tage højde for muligheder i budgetterne.

Udgiften på 6.278.000 kr. vedrører hovedfunktion 06.45 Administrativ organisation.

Tidsplan

De planlagte aktiviteter gennemføres løbende over året efter nærmere aftale med de enkelte institutioner.

Diverse
Sag nr. 42

Beslutningskompetence: KNU

Sagens kerne

Beslutning

Taget til efterretning.