Klima- og Naturudvalget

15-08-2023

Medlemmer

Formand Kenneth Rasmussen (F)
Anette Rachlitz (A)
Jan Kongebro (A)
Jette Louise Larsen (C)
Henriette Hesselmann (C)

Sager 27 - 31

Fold alle ud

Meddelelser
Sag nr. 27

Beslutningskompetence: KNU

Sagens kerne

Oversigt fremlægges til orientering.

  1. Temadrøftelse af Lokalplan 148 (se bilag 1).

Indstilling

Meddelelsespunktet forelægges til orientering.

Beslutning

Taget til efterretning.

Bilag

Bilag 1: Notat - Evaluering af Lokalplan 148

Status på Plaststrategi Rødovre Kommune
Sag nr. 28

Beslutningskompetence: KNU

Sagens kerne

Plaststrategi Rødovre Kommune blev vedtaget af Kommunalbestyrelsen den 26. oktober 2021. Formålet med plaststrategien er at reducere eller erstatte kommunens brug af engangsplast med mere bæredygtige alternativer. Plaststrategien indeholder en række indsatser og forsøgsordninger, som alle skal bidrage til dette formål. Implementeringen af disse indsatser og forsøgsordninger blev i startet op i slutningen af 2021. Teknisk Forvaltning har udarbejdet en orientering om fremdriften i plaststrategiens indsatser og forsøgsordninger.  

Indstilling

Teknisk Forvaltning indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Nedenfor er de indsatser og forsøgsordninger, som indgår i plaststrategien på baggrund af en kortlægning af kommunens forbrug af engangsplast, kort beskrevet. Desuden er der givet en status på fremdriften samt planen for det videre forløb.

Plejehjem

Status

Alternativer til medicinbægere af engangsplast er blevet undersøgt, og konklusionen er, at det er vanskeligt at finde medicinbægere i glas eller stål. De bedste alternativer vurderes på nuværende tidspunkt at være enten decilitermål i stål eller 4cl snapseglas. Det skal dog afklares, om de opfylder kravene ift. hygiejne og håndtering af medicin. Hvis de ikke opfylder kravene, bør de nuværende medicinbægere af engangsplast forsat anvendes, men kun til flydende medicin. Dette er i tråd med plaststrategiens mål om at reducere brugen af engangsplast.

Plejehjemmenes produktionskøkkener og cafeer anvender årligt 31.000 take-away bakker med låg (PET-bakker). Teknisk Forvaltning har i samarbejde med Indkøbsafdelingen arbejdet på at finde et mere bæredygtigt, plastfrit alternativ til PET-bakker. Det har på nuværende tidspunkt ikke været muligt at finde et velegnet plastfrit alternativ, men Ældrecentret Broparkens produktionskøkken er begyndt at anvende PET-bakker af genanvendt plast.

Kommende indsats

Under forudsætning af, at decilitermål i stål eller 4cl snapseglas opfylder kravene til hygiejne og medicinhåndtering, vil der blive igangsat en forsøgsordning på to af kommunens plejehjem, hvor medicinbægere af engangsplast vil blive erstattet med et mere bæredygtigt alternativ af glas eller stål. Det forventes, at forsøgsordningen kommer til at se således ud:

  • Plejehjem 1: Anvendelse af medicinbæger i glas eller stål til al medicin (flydende og piller).
  • Plejehjem 2: Anvendelse af medicinbæger af papir til piller og medicinbæger af glas eller stål til flydende medicin.

Forsøgsordningen forventes igangsat i juli 2023, og den vil vare seks måneder. I plaststrategien står, at forsøgsordningen vil vare 12 måneder, men det vurderes, at seks måneder er nok til at afprøve de alternative medicinbægere.

Teknisk Forvaltning vil undersøge muligheden for, at PET-bakker af genanvendt plast tages i brug af plejehjemmenes produktionskøkkener inden slutningen af 2023. Samtidig vil Teknisk Forvaltning undersøge muligheden for at sætte et skilt på PET-bakkernes låg, hvor borgere gøres opmærksom på, at PET-bakker og låg skal sorteres som plast. Dermed øges borgernes bevidsthed om at sortere plast, så det kan genanvendes. Genanvendelse af plast reducerer CO2-udledningen med 50 % i forbindelse med produktionen af plast, og derfor er der også fokus på genanvendelse i Rødovre Kommunes klimahandlingsplan.

Hjemmeplejen

Status

En forsøgsordning skulle have været igangsat for en afgrænset del af hjemmeplejen, hvor plastikposer med snoretræk til sårbandage, værnemidler mm. skulle erstattes med en stofpose. Forsøgsordningen kan dog ikke lade sig gøre af hygiejnemæssige årsager, da værnemidler ifølge NIR (Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer) skal opbevares og håndteres rent i enten en lukket plastikpose eller boks/kasse. Det er heller ikke muligt for hjemmeplejens personale at have bokse/kasser med i deres rygsække.

Kommende indsats

Hjemmeplejen vil have fokus på at genbruge plastikposer og overtræksko i videst muligt omfang, men forsøgsordningen bliver ikke igangsat.

Daginstitutioner

Status

Daginstitutionernes forbrug af engangsplast er primært forbundet med anvendelsen af overtrækssko til voksne, som kan erstattes med sutsko eller skofrie zoner. Overtrækssko blev derfor afskaffet i starten af januar 2022 i alle kommunens daginstitutioner.

Herudover skulle alle engangsbeholdere til opvaskesæbe erstattes med faste, genopfyldelige dispensere med pumpe i daginstitutionernes køkkener. Forventningen var, at opvaskesæben kunne indkøbes i større beholdere og dermed reducere forbruget af plastbeholdere. Rødovre Kommunale Rengøring (RKR) vurderer imidlertid, at indsatsen ikke er mulig, da der ikke findes dispensere til opvaskesæbe, som har en udtagelig beholder til genopfyldning af opvaskesæbe. Denne type dispensere er ifølge RKR kun tilgængelige for håndsæbe og håndsprit. På markedet findes dispensere til opvaskesæbe, som kan påfyldes, når de er tomme. Omhældning fra en større dunk er dog problematisk, da RKR har erfaret, at opvaskesæben skiller efter omhældning. Daginstitutionernes køkkeners brug af opvaskesæbe er meget begrænset, da de fleste daginstitutioners køkkener har opvaskemaskine, og manuel opvask anvendes meget begrænset. Alle nuværende, kendte engangsflasker til opvaskesæbe er af genanvendt plast.

Kommende indsats

På baggrund af RKRs erfaringer vurderes det, at udskiftning af engangsflasker med opvaskesæbe til en genopfyldelig model ikke er bæredygtigt og ikke er velegnet til at opnå plaststrategiens mål. Indsatsen implementeres derfor ikke.

Rødovre Kommunale Rengøring (RKR)

Status

Der er gennemført en forsøgsordning med at fjerne spandeposer til papirhåndklæder på hjemmeplejens personaletoiletter på Plejehjemmet Engskrænten, som varede seks måneder. Forsøgsordningen har fungeret efter hensigten, da der blev opsat skilte på toiletterne, som gjorde opmærksom på, at der kun måtte smides papirhåndklæder i skraldespandene.

RKR finder, at fjernelsen af spandeposer er velegnet til at opnå plaststrategiens mål. Ordningen bør dog kun udbredes til Rødovre Kommunes personaletoiletter og ikke på toiletter, hvor borgere m.fl. har adgang. RKR har tidligere oplevet, at der bliver smidt tyggegummi, madaffald og bleer i skraldespandene på toiletter, hvor borgere m.fl. har adgang. Dette er endt på gulvet grundet manglende spandeposer, hvilket resulterede i mere arbejde for RKR. Herudover er det vigtigt, at der er tydelig skiltning på toiletterne, således at personalet ikke smider andet end papirhåndklæder i skraldespandene.

Kommende indsats

RKR undersøger, hvor og hvordan ordningen kan udbredes.

Kommunale udbud og indkøb

Status

Ifølge Budget 2023 skal Rødovre Kommunes indkøb have fokus på bæredygtighed og understøtte den grønne omstilling. Dette giver også kommunen mulighed for at stille krav til produkters indhold af plast med henblik på substitution eller reduktion af engangsplast. Fokus på bæredygtige indkøb indgår også som en indsats i kommunens klimahandlingsplan.

Plan

Afdækningen af kommunens indkøb forventes at blive igangsat i 2024.

Kommunale arrangementer

Status

Der har siden vedtagelsen af plaststrategien været fokus på i videst muligt omfang ikke at anvende engangsplastprodukter i forbindelse med kommunale arrangementer som eksempelvis Rødovredagen.

Kommende indsats

Indsatsen fortsætter løbende.

Fremadrettet opfølgning og videreudvikling af plaststrategien

Med vedtagelsen af DK2020 klimahandlingsplanen blev plaststrategien indarbejdet som indsats 48. Derfor er vil statusafrapporteringen af indsatsen fremover være en del af den samlede afrapportering af klimahandlingsplanen. Tilsvarende med den videre implementering af indsatsen.

Arbejdet med nedbringelse af kommunens plastforbrug er således en løbende indsats, og der vil blive arbejdet videre med nye forsøg og implementering heraf i det fremadrettede arbejde.

Lov- og plangrundlag

Budgetaftale for 2020
Rødovrestrategien 2020
Plastik uden spild - Regeringens Plastikhandlingsplan december 2018
Rødovre Kommunes Klimahandlingsplan.

Økonomiske konsekvenser

Forsøgsordninger og indsatser i Plaststrategi Rødovre Kommune finansieres inden for de eksisterende budgetter på de områder, som initiativerne vedrører.

Tidsplan

Implementeringen af forsøgsordninger og indsatser blev i startet op i slutningen af 2021 og forventes afsluttet ultimo 2023. Hvis implementeringen af forsøgsordningerne er succesfuld, vil de blive udrullet i resten af Rødovre Kommune.

Forventet regnskab - Klima- og Naturudvalget pr. 30. juni 2023
Sag nr. 29

Beslutningskompetence: KNU

Sagens kerne

Forventet regnskab pr. ultimo juni 2023 omfatter en opfølgning på forbruget af nettodriftsmidler for Klima- og Naturudvalgets rammer med udgangspunkt i status ultimo juni 2023.

Indstilling

Teknisk Forvaltning indstiller,

at forventet regnskab pr. ultimo juni 2023 tages til efterretning. 

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

Der henvises til bilaget "Forventet regnskab - Klima- og Naturudvalget pr. ultimo juni 2023".

Lov- og plangrundlag

Principper for Økonomistyring i Rødovre Kommune.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Tidsplan

Ingen.

Bilag

Bilag 1: Forventet regnskab - Klima- og Naturudvalget pr. ultimo juni 2023

Budgetforslag 2024 -2027
Sag nr. 30

Beslutningskompetence: KNU

Sagens kerne

Orientering om budgetforslag 2024-2027, som det fremsendes til Økonomiudvalgets 1. behandling den 30. august 2023.

Indstilling

Teknisk Forvaltning indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning

Taget til efterretning.

Sagsfremstilling

I henhold til tidsplanen for budgetprocessen er budgetforslaget lagt til Kommunalbestyrelsens medlemmer på KB-nettet. Budgetforslaget lægges endvidere på rk.dk til alle interesserede.

Budgetforslaget indledes med generelle bemærkninger, som beskriver de overordnede forudsætninger i budgettet. Herefter beskrives strategiske bemærkninger og ændringer på de enkelte områder.

Endvidere vises budgettet opdelt på de enkelte udvalg i Rødovre Kommune.

Bagerst i publikationen vises en oversigt over bevillingerne til de enkelte udvalg, takstoversigt og en række øvrige overblikstabeller over budgettet.

Bilag publiceres når budgetforslag 2024 udsendes den 14. august 2023.

Lov- og plangrundlag

Styrelsesloven §37-40.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Tidsplan

Ingen.

Bilag

Bilag 1: Bilag til KNU sag nr. 30

Diverse
Sag nr. 31

Beslutningskompetence: KNU

Sagens kerne

Beslutning

Taget til efterretning.