Hvad kan du gøre for klimaet?

Skriv personfølsom/fortrolig post

Fold alle ud

Miljø - Klima

For at sende personfølsom/fortroligt post til Rødovre Kommune skal du benytte dit MitID

Skriv Digital Post

Hver dansker udleder i gennemsnit 13 ton CO2 om året, og det er mere end dobbelt så stor udledning som en gennemsnitlig verdensborger, ifølge CONCITO’ nye rapport ”Danmarks globale forbrugsudledninger” (2023). Derudover er det mere end fire gange så stor udledning som hver verdensborger i gennemsnit skal ned på i 2030, hvis opfylde de målsætninger, der er vedtaget af alle FN’s medlemslande i Parisaftalen. Den gode nyhed er, at det kan gøre en stor forskel, at du ændrer på nogle af dine vaner.  

De områder, hvor du kan gøre en stor forskel, er transport, mad, køb af ting, varme, bolig og tale med dem, du kender.

Hvad kan du gøre for klimaet?

Fold alle ud

Transport

To børn der cykler i skoven

Det kan gøre en stor forskel for klimapåvirkningen at tage cyklen, toget eller bussen i stedet for fossilbilen. Det gør også en stor forskel at tage toget eller bussen, selvom det generelt er det mest klimarigtige at cykle.

Derudover kan du sænke din udledning drastisk ved at rejse på ferie på andre måder end med fly. På én flyvetur til Thailand har man brugt hele den CO2-kvote på 3 tons, som hver verdensborger i gennemsnit skal ned på i 2030, hvis vi nå FN’s klimamål.

Mad

Spisebord med mad

Det kan gøre en stor forskel for klimapåvirkningen at spise kylling eller svinekød i stedet for oksekød. Det hele behøver ikke at være vegansk eller vegetarisk, selvom det generelt er det mest klimarigtige at spise grøntsager, frugter og korn.

Det kan også gøre en forskel for klimaet at undgå at smide mad ud.

Ting

Sparegris

Det kan gøre en stor forskel for klimaet at låne og dele, reparere og købte brugte ting frem for at købe f.eks. nyt tøj, elektronik, personlig pleje og boliginventar. Hver gang der produceres en ny ting, har det en CO2-udledning.  

Varme

Hund der sidder ved radiator

Du kan spare på varmeregningen og CO2-udslippet ved at sænke temperaturen i dit hjem. Hvis du sænker temperaturen bare 1 °C i hele huset, sparer du 5 % på varmeregningen. Du bør dog holde mindst 18 °C for at undgå skimmelsvamp. Sæt termostater ens på dine radiatorer, så varmen bliver bedre fordelt. Hvis du vil have en lavere temperatur i ét rum, kan du skrue ned dér og holde døren lukket til rummet. Luft ud med gennemtræk i maks. 5 minutter. Tjek, at dine radiatorer står fri fra f.eks. møbler og gardiner, så varmen kan komme ud i rummet.

Bolig

Køkken der er ved at blive malet

Hvis du overvejer at rive dit hus ned og bygge et nyt, så kan du opsøge viden om, hvornår det er bedst at renovere i stedet for at bygge nyt, og hvilke materialer, der er bedst at bruge i et klimaperspektiv. Det samme gør sig gældende, hvis du overvejer at skifte f.eks. dit køkken ud.

Tal med dem du kender

To mennesker der taler sammen

Vi påvirker hinanden, hver gang vi taler sammen. Det kan gøre en stor forskel at tale med dem du kender – familie, venner, kolleger, skolekammerater – om, hvad I gør for at leve mere klimavenligt, og om I kan gøre noget i fællesskab. 

Du kan også inspirere nogen ved at invitere dem på en grøntsagsmiddag, en cykel- eller togferie, med til Repair Café, eller give en kulturel oplevelse i stedet for at købe dem en ny ting i gave.

Kontaktinformation

Rødovre Kommune
Teknisk Forvaltning
Tæbyvej 77
2610  Rødovre
Telefon
36 37 70 00

Send sikker Digital Post til Rødovre Kommune
Kontakt og åbningstider