Flere grønne busser på gaden i Rødovre

07/12-2023

Fra på søndag vil yderligere 41 elbusser kører ud på vejene i og omkring hovedstaden. Syv kommuner og Region Hovedstaden skifter gamle busser ud med nye grønnere, mere miljøvenlige elbusser. Med de nye elbusser når Movia op på 36 pct. emissionsfri busdrift. Sammen med alle kommuner og begge regioner har Movia aftalt et fælles mål om, at alle Movias busser skal køre fossilfrit i 2030, og at mindst halvdelen kører på el. 

De nye elbusser i Brøndby, Glostrup, Helsingør, Herlev, Hvidovre, Københavns og Rødovre Kommuner samt i Region Hovedstaden betyder en grønnere rejse for en stor del af de sjællandske passagerer. Med de nye elbusser tager regionen og kommunerne endnu et skridt i retningen mod en grøn offentlig transport for et bedre miljø, bedre trafik og bedre byområder. 

"Jeg glæder mig til at se busserne på gaden i Rødovre. Den offentlige transport hjælper allerede med at nedbringe CO2-udledningen, og når vi sætter strøm til busserne, bliver det kun bedre. Samtidig går den offentlige transport foran og viser et godt eksempel, som jeg håber, mange lægger mærke til," siger Britt Jensen, borgmester i Rødovre Kommune. 

De nye eldrevne busser kører emissionsfrit – det vil sige uden udledning af CO2 og lokal luftforurening fra bussens motor – og det er også erfaringen, at selve køreoplevelsen bliver forbedret, da der er mindre støj i elbusserne og de er mere behagelige at køre i for både kunder og chauffører. 

De 41 nye elbusser giver en samlet årlig CO2-besparelse på 2.600 tons, og bidrager dermed til at indfri Folketingets målsætning om en samlet national CO2-reduktion på 70 pct. inden 2030. 

"Det er kun få måneder siden, vi sidst kunne fortælle om, at der er nye elbusser på vej. Nu gør vi det igen. Det gode er, at det fortsat er et godt samarbejde om fælles mål, som kommunerne og regionerne har sat sammen med Movia, der sætter retningen. Med yderligere 41 elbusser tager vi igen et skridt fremad i den grønne omstilling", siger Movias administrerende direktør, Dorthe Nøhr Pedersen. 

FAKTA 

Fra søndag 10. december 2023 indføres 41 nye elbusser fordelt på 12 buslinjer i syv kommuner og Region Hovedstaden. Det er Movia, der som Danmarks største mobilitetsselskab udbyder busdriften. De nye elbusser kommer til at kører på linjerne; 13, 22, 132, 137, 139, 161, 340, 345, 347, 801A, 803 og 90N. 

Kommunerne, der indfører nye elbusser fra 10. december 2023, udgør: Brøndby, Glostrup, Helsingør, Herlev, Hvidovre, Københavns og Rødovre Kommuner. 

De nye elbusser vil være udstyret med elektriske ramper. 

Omstillingen til el på de 12 buslinjer reducerer udledning af CO2 med 2.600 tons om året (udledning af CO2 er opgjort efter "tank-til-hjul"-princippet). Med idriftsættelsen af 41 nye elbusser vil Movia være oppe på 470 elbusser. Det svarer til 36 pct. af Movias busser. Omstillingen til emissionsfri busdrift startede i 2019 med de første buslinjer i København, Frederiksberg, Ballerup, Egedal og Roskilde.