Tag med til Krigshistorisk Festival

04/06-2024

Romerske legionærer, vikinger, renæssancekanoner og danske koldkrigsmissiler - gå på opdagelse i 2000 års historie på Danmarks største tidslinje.

Det er spektakulær historie for hele familien, når flere hundrede aktører trækker i dragter og uniformer fra de sidste 2000 år og skaber Danmarks største tidslinje. Det sker den 8-9. juni, når der afholdes Krigshistorisk Festival på Vestvolden i Rødovre - og der er fri entré til det hele.

Krigshistorisk Festival er det eneste arrangement i Danmark, der spænder over hele 2000 års krigshistorie. 

Det er Oplevelsescenter Vestvolden i Rødovre, der arrangerer festivalen i samarbejde med en lang række forskellige historiske grupper, der arbejder med hver sin historiske periode - fra romersk jernalder til den kolde krig.

Spændende nyheder fra 1600-tallet og jernalderen

Igen i år har vi fået samlet en rigtig flot tidslinje med nogle virkeligt spændende nyheder, som vi glæder os til at præsentere, fortæller Martin Jespersen, der er festivalchef og museumsleder i Oplevelsescenter Vestvolden. 

På tidslinjen kan vi i år for første gang præsentere den spektakulære Frederik d. 3s Garde i 1600-tals-afsnittet, som er virkeligt dygtige. I jernalderafsnittet får vi besøg af en svensk gruppe, der minutiøst har genskabt nogle fantastisk våbenfund fra 5-600-tallet. For jernaldernørder er det total rock’n’roll, at de kommer, siger Martin Jespersen 
Nærværende historie for hele familien

På årets festival deltager historiske aktører fra 20 forskellige grupper fra hele landet. De deltagende grupper er organiseret på en 1200 meter langs tidslinje mellem Artillerimagasinet og Ejbybunkeren på Vestvolden i Rødovre. 

Med festivalformatet kan vi folde historien ud og gøre den nærværende – også for målgrupper, der måske ellers ikke går så meget på museum. I de forskellige perioders lejre langs tidslinjen kan både store og små gæster komme helt tæt på og røre, høre og opleve med alle sanserne. Det er hands-on historie, når det er allerbedst, og der er noget til alle aldersgrupper, siger Martin Jespersen. 

På festivalen har aktørerne også en fælles opvisningsplads, hvor programmet i år byder bl.a. byder på vikingekamp, våbendemonstrationer, kavaleriopvisning og renæssancekanonshow.

Det er sjette gang, den populære festival bliver afholdt. Til sidste års festival lagde omkring 18.000 gæster vejen forbi Vestvolden i løbet af festivalweekenden.

Fakta om Vestvolden og Ejbybunkeren

Den 14 km lange Vestvold blev opført som en del af Københavns Befæstning 1888-1892. Københavns Befæstning har aldrig været anvendt i krig, men blev under 1. verdenskrig gjort klar til kamp og bemandet med knap 50.000 soldater fra den sikringsstyrke, der vogtede Danmarks neutralitet. I dag er Vestvolden Danmarks største fredede fortidsminde og et vigtigt grønt og rekreativt område ved for København.

Ejbybunkeren blev bygget som operationscentral for Københavns Luftforsvar i begyndelsen af den kolde krig. Den 1300 kvm store delvist underjordiske bunker har i forskellige funktioner været anvendt af Forsvaret helt frem til 2001. Ejbybunkeren drives i dag som interaktivt historisk besøgscenter af Oplevelsescenter Vestvolden. 

Praktiske oplysninger

Krigshistorisk Festival 2024 foregår lørdag den 8. juni kl 10-17 og søndag den 9. juni kl 10-14. Der er fri entre overalt på festivalområdet, inklusiv til Ejbybunkeren, hvor der normalt tages entré.
Der kan købes mad og drikke flere steder på festivalområdet. Læs mere om festivalen og se det fulde program på www.vestvolden.dk.