Nyt moderne vandværk leverer blødere vand til fire kommuner

18/03-2024

Borgmestre og børnehavebørn var med, da HOFORs nye store vandværk ved Thorsbro, blev indviet fredag 15. marts. Vandværket leverer snart vand med mindre kalk til Albertslund, Rødovre, Vallensbæk og Hvidovre Kommuner, hvor borgerne kan se frem til at bruge færre kemikalier til rengøring og tøjvask samtidig med, at elkedlen og vaskemaskinen holder længere.

Der var store smil og skål i blødgjort vand, da borgmestre, samarbejdspartnere og glade børnehavebørn fredag den 15. marts fejrede åbningen af det nye vandværk, Værket ved Thorsbro.

Vandværket indfører blødgøring og leverer snart vand med mindre kalk til borgere i dele af Albertslund, Rødovre, Vallensbæk og Hvidovre Kommuner. 

Det er HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, der står bag det nye vandværk. Bestyrelsesformand Susanne Juhl fortæller:  

“Det nye, topmoderne vandværk er med til at sikre, at HOFOR fremover kan blive ved med at producere vand af høj kvalitet til borgerne. Vi styrker forsyningssikkerheden samtidig med, at vi er i gang med at blødgøre vandet med alle de fordele, det har,” siger hun og fortsætter:  

”HOFORs en million kunder kan glæde sig over, at mere end 40 procent af vores drikkevand nu bliver blødgjort.” 

Vandværket ved Thorsbro ligger nær Ishøj, hvor det erstatter det eksisterende vandværk på adressen, som HOFOR sender på pension efter knapt 120 års tjeneste. HOFOR moderniserer i disse år otte store vandværker i hovedstadsområdet og på Sjælland for at fremtidssikre vandforsyningen, og Værket ved Thorsbro er det fjerde, der nu står færdigt.  

Færre kemikalier og apparater holder længere 

Fire borgmestre var med til indvielsen, blandt andre borgmester i Rødovre Britt Jensen. Hun glæder sig over, at en del af borgerne i kommunen med åbningen af det nye vandværk nu begynder at få blødere vand i hanerne: 

”Det blødere vand har åbenlyse fordele som for eksempel, at borgerne kan bruge færre kemikalier i rengøring og tøjvask, og at apparater som elkedel og vaskemaskine fremover holder længere,” siger Britt Jensen. 

Åbningen af det nye vandværk giver borgere, der bor syd for Roskildevej i området øst for Tårnvej blødere vand på 10-12 hårdhedsgrader. Resten af kommunen må vente nogle år endnu, indtil flere af HOFORs vandværker bliver moderniseret. 

Giver lidt ekstra overskud i hverdagen 

Vallensbæk Kommunes borgmester Henrik Rasmussen glæder sig også over alle de markante fordele, som det blødere vand giver borgerne: 

“Det giver lidt ekstra overskud i hverdagen, at man skal bruge mindre tid og færre kræfter på at fjerne kalk fra for eksempel brusekabinen. Samtidig sparer man penge på kemikalier som afkalker og vaskepulver og apparater, der holder længere,” konstaterer Henrik Rasmussen. 

Åbningen af det nye vandværk ved Thorsbro betyder, at borgere nord for Holbækmotorvejen vil få blødere vand, mens resten af borgerne skal vente nogle år til. 

Klimaet får en hjælpende hånd 

I Albertslund Kommune kan borgmester Steen Christiansen se frem til, at borgere i den sydlige del af kommunen vil få blødere vand med åbningen af vandværket ved Thorsbro, mens resten af kommunen forventes at få blødere vand på 10-12 hårdhedsgrader allerede til efteråret. 

Steen Christensen fremhæver den markante effekt, det blødere vand har på klimaet: 

“Det er ikke bare vores borgere, der får gavn af det blødere vand. Når borgerne bruger færre kemikalier, og vaskemaskinen holder længere, så bliver der også udledt mindre CO2. Det glæder jeg mig også rigtig meget over,” siger borgmesteren. 

Selv når ombygningerne af alle HOFORs vandværker er regnet med, vil blødgøringen af vandet samlet set betyde, at der bliver udledt hele 40.000 tons C02 mindre om året. 

Drikkedunke til fremtidens vand 

Dagens indvielse af Værket ved Thorsbro bød blandt andet på en rundvisning, hvor gæsterne så vandets vej fra råvand til blødgjort, iltet og til sidst filtreret drikkevand – altså det, der kommer ud af hanerne derhjemme. Børnehavebørn, borgmestre og andre gæster fik en drikkeflaske med hjem som en souvenir fra en dag i vandets tegn. 
 
Fakta: Tjek, hvornår det blødere vand kommer til dig
 
Fakta: Vandet bliver gradvist blødere 
HOFORs vandværker leverer vand til forskellige dele af hovedstadsområdet, og derfor vil mange få gradvist blødere vand de kommende år. Vandets hårdhed vil falde fra op til 25 °dH (hårdhedsgrader) til 10-12 °dH, når alle otte store vandværker er ombygget og har fået indført blødgøring.