Solsikkebio: Viften i Rødovre lancerer unik biografform

26/04-2024

Med Solsikkebio ønsker Viften at skabe et nyt biografformat, hvor borgere med usynlige handicap får mulighed for en god oplevelse i biografen. Derfor samarbejder kulturhuset med Solsikkeprogrammet om en biografoplevelse skræddersyet til personer, der bruger Solsikkesnoren - uanset om de bærer den eller ej.

”Vi plejer at sige, at der skal være plads til alle i Rødovre, og det kræver nogle gange lidt ekstra. Det er Viftens nye initiativ et fint eksempel på, og jeg håber, at mange får glæde af, at de kan opleve det helt særlige ved en tur i biografen på deres egne præmisser,” siger Britt Jensen, borgmester i Rødovre. 

Solsikkebio er tiltænkt personer, der på grund af et usynligt handicap ofte må undvære en biograftur. Der kan være behov for lidt ekstra tid, tålmodighed, tydelighed eller hjælp. Viften ønsker at skabe rammer, der via dialog nedbryder barrierer, imødekommer disse behov og muliggør en biograftur med et usynligt handicap.

"Solsikkebio er et innovativt skridt fremad i vores bestræbelser på at skabe inkluderende og tilgængelige filmoplevelser for flere," udtaler Viftens Kulturhusleder, Lau Wulfsberg. "Vi ønsker at sikre, at alle kan nyde biografoplevelser på lige fod, og Solsikkebio er et skridt i den retning."

Tilgængelighedstiltagene i Solsikkebio indebærer derfor:

Teknologiske og miljømæssige tilpasninger: Lidt lavere lydstyrke, dæmpet lys i salen, mulighed for at få læst tekster op via SubReader-appen, mulighed for at medbringe servicehund, ingen reklamer eller trailers, begrænset salg af billetter, mulighed for blokering af nabosæder og indlagte pauser.

Tydelig og forberedende kommunikation: Faste visningsdage i de ulige uger: onsdag aften for voksne og lørdag formiddag for børn. Oplysning om filmens længde og pausetidspunkt, brug af TimeTimer ved børnevisninger, tydelig visuel skiltning af venteområder, biografsal, café og toiletter og præsentation af dagens vært til henvendelse ved spørgsmål eller behov. 

Afskærmede venteområder: Mulighed for at opholde sig i særlige afskærmede venteområder i den lyse og rolige foyer inden visning. Dørene til salen åbner 30 min. før visning.

Med denne nye biografform håber Viften at skabe en mere inkluderende og berigende filmoplevelse for flere besøgende, og hele huset glæder sig til at byde brugere af Solsikkesnoren velkomne til Solsikkebio i Viften.

Solsikkebio lanceres den 8. maj kl. 16.00 med visning af Pigen Der Fortalte Film. Første børnevisning er den 25. maj kl. 10.30 med filmen The Garfield Movie. For mere information om Solsikkebio og kommende filmvisninger: besøg Viftens hjemmeside.

 

OM SOLSIKKEPROGRAMMET

Personer med usynlige handicap, fx ordblindhed, psykiske sygdomme, kroniske smerter, autisme, ADHD, hjerneskade, talehandicap, hørehandicap mv. kan bruge Solsikkesnoren. Solsikkeprogrammet specificerer, at der ikke findes en kvalificerende list over usynlige handicap, men at personer, der har et usynligt handicap, der gør hverdagen mere krævende, og føler, at de vil have gavn af at have en Solsikkesnor på, kan bruge den. Solsikkesnoren benyttes således af en bred skare af personer med usynlige handicap, og den berettiger ikke bæreren til særlige fordele, men tydeliggør for omverdenen, at der er behov for mere tålmodighed, tid, forståelse eller hjælp.