Ukrainere ankommer til Rødovre

29/03-2022

Rødovre Kommune har taget imod de første fordrevne ukrainere, som er blevet tildelt opholdstilladelse i kommunen. Antallet forventes at vokse væsentligt efter regeringens udmelding om, at der kan komme op til fem gange så mange fordrevne ukrainere som først antaget.

”Vi kan ikke sig med sikkerhed hvornår og i hvilket omfang, der kommer flere ukrainere til kommunen, men vi er forberedt til opgaven, både hvad angår indkvartering, tilbud i forhold til skole og dagtilbud og meget andet,” siger borgmester Britt Jensen.

Først og fremmest skal ukrainerne have tag over hovedet, og i første omgang bliver Skovly, som er kommunens kursus- og ferieejendom, taget i brug. Løsningen er valgt for at sikre, at der er pladser nok, når antallet af ukrainere vokser.

I forhold til skole, dagtilbud og andre forhold, så gælder der forskellige regler på de forskellige områder. Derfor har Rødovre Kommune samlet den nødvendige information – og lidt til – på en side rettet til både ukrainere og danskere.

Ny side samler information om fordrevne ukrainere

Siden – www.rk.dk/ukraine - indeholder viden om de regler og forhold, som gælder for de ukrainere, som kommer til kommunen. Derudover er den ment som en hjælp til de mange, som på den ene eller anden måde ønsker at hjælpe de fordrevne ukrainere. Det kan være med tøj eller møbler, og det kan være dem, der gerne vil give en hånd. 

Siden er også for dem, der tumler med spørgsmål og måske også bekymringer på grund af krigen i Ukraine. Der er links til de steder, hvor man for eksempel kan finde svar på spørgsmål, der kan opstå hos børn. Der kan også være veteraner, som bliver påvirket af billederne fra Ukraine, og de kan også finde steder at henvende sig på siden.  

”Vi står i en helt særlig situation, som kræver omtanke og hårdt arbejde at håndtere, men når man tænker på den situation, de fordrevne ukrainere står i, blegner alt andet. Vi er klar til at tage imod, og vi er klar til at få alle med i samfundet på en god måde. Når vi siger, at der skal være plads til alle i Rødovre, så gælder det også i denne situation,” siger Britt Jensen. 

Desuden vil Jobcentret sammen med byens virksomheder forsøge at hjælpe så mange af ukrainerne som muligt i arbejde. 

”Det vil vi gøre os umage med, for når det lykkes, er det win-win for både virksomhederne, som ellers kan have svært ved at finde arbejdskraft, og ukrainerne, som får en god begyndelse på tiden i Danmark”, siger Britt Jensen.