Valhøj Skole indstillet til Renoverprisen 2024

22/05-2024

Ud af 160 indstillede kandidater er 14 renoveringsprojekter med i kampen om årets ’Renoverpris’ – heriblandt renoveringen af Valhøj Skole. Seks projekter skal nu udvælges til næste runde, inden prisen uddeles i efteråret.

Rødovre har de senere år haft vokseværk, og mange nye borgere flytter til kommunen – det gælder også de små af slagsen. Henover en ti-årig periode skal Rødovres skoler rumme op mod 1.000 flere børn og unge, lyder prognosen. Samtidig har Rødovre Kommune høje ambitioner på børnenes og de unges vegne, og derfor blev en omfattende udbygning og renovering af kommunens skoler sat i gang sidste år. Renoveringen og udvidelsen af Valhøj Skole fra tre til fire spor blev startskuddet.

”Det er vigtigt for os, at alle børn og unge på vores skoler har gode læringsmiljøer og har det godt – også i takt med, at der kommer flere til. Derfor har vi prioriteret udvidelser og renovering af vores skoler højt. Med ombygningen af Valhøj Skole kan vi understøtte et inspirerende læringsmiljø med stor variation af zoner til ophold og rum til læring, og over de kommende ti år sker der udvikling af læringsrum på alle Rødovres skoler,” siger borgmester Britt Jensen.

Gamle bygninger tilpasset nutidens behov og grønne tænkning

Ifølge Karen Mosbech, der er forperson for Renoverprisens nomineringsudvalg, har udvalget lagt vægt på, at ombygningen af Valhøj Skole viser de rige muligheder, der ligger i transformation af eksisterende, offentlige bygninger. De vurderer, at Valhøj Skole har arkitektonisk og historisk betydning for bl.a. tidens udvikling af folkeskolen som institution. Derfor har en gentænkning af de gamle bygninger, der er nu er tilpasset nutidens behov, været at foretrække frem for at bygge nyt.

Nomineringsudvalget fremhæver desuden, at man i projektet har indarbejdet energieffektive tiltag ved på særlig vis at integrere ventilation direkte i facaden, og ved at tidligere gangarealer er blevet ombygget til moderne undervisningsmiljøer. Facaden er desuden blevet fornyet med frasorteret fyrretræ, som er et eksempel på, hvordan man kan reducere affaldsmængder fra ombygninger og CO2-udledning fra nye materialer.

”I Rødovre lægger vi os i selen, når det kommer til at tænke bæredygtighed ind i vores byggerier. Sidste år meldte vi os som den første kommune ind i Reduction Roadmap, hvor vi arbejder med at få klimapåvirkningen fra nybyggeri ned. Vi tænker bæredygtighed ind i vores byggerier, når vi kan. Det er vi nødt til, da det er et vigtigt bidrag til at nå de klimamål, som er beskrevet i Paris-aftalen,” siger borgmester Britt Jensen.

Næste skridt for Renoverprisens nomineringsudvalg bliver at udvælge forventeligt seks ud af de 14 projekter, som ud over Valhøj Skole bl.a. omfatter en 70er villa i Thy, Hellebæk klædefabrik, rækkehuse i en gammel lastvognsgarage og Ole Rømer Observatoriet.

Den endelige vinder kåres senere på året efter en afstemning blandt 90 byggefagfolk og offentliggøres ved en prisfest den 4. september.

FAKTA: RENOVERPRISEN

Hvert år siden 2013 er Renoverprisen blevet uddelt for at hylde Danmarks bedste renoveringsprojekter. Vinderen af Renoverprisen modtager en prisstatuette og 100.000 kroner.

Ud over en vinder af hovedprisen, som findes blandt de 14 longlistede projekter, skal der uddeles en specialpris blandt de 160 indstillede projekter. Specialprisen gives til et projekt, der fortæller en større historie i et mindre eller usædvanligt projekt.

Renoverprisen er stiftet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond for at anerkende renoveringsprojekter.

renover.dk er der mulighed for at dykke ned i alle 14 projekter og hele den imponerende samling af 160 vellykkede renoveringer, der var indstillet til Renoverprisen 2024 – heriblandt også Islevvænge eller De Gule Rækkehuse i Rødovre, som oprindeligt er tegnet af Arne Jacobsen.
 

Foto: Rasmus Hjortshøj