Gate of Colours - Christina Augustesen

Kunstner: Christina Augustesen
År: 2018
Placering: Damhustorvet
Placering på kort
Opsat: 2018
Materiale: LED lys, diffuserende folie, plexiglas, jernstativ og sokkel
Ejer: Rødovre Kommune
Størrelse: 33,5 meter i højden og ca. 1 meter i diameter
Kilder: Foto: Kim Matthäi Leland

Kunstværket Gate of Colours består af to lysende søjler, der tilsammen udgør en byport. Tidligere byggede vi mure omkring vores byer og portene gav adgang til trygheden indenfor muren eller omvendt åbnede porten op ud mod verden. I kunstneren Christina Augustesens moderne fortolkning er Gate of Colours, som titlen antyder det, porten til byens liv i alt den mangfoldighed og farve.

Værket er skabt med afsæt i og specifikt til det nyrenoverede Damhustorv. Stedet er et trafikalt knudepunkt, hvor mange mennesker passerer hver dag på deres vej ud og hjem, men torvet er også en handelsplads og et mødested, der med Damhuskroen overfor i mange år har givet plads til hvile og samvær. 

De hundredvis af små LED lys, der gemmer sig indeni Gate of Colours hhv. orange og blå søjle er digitalt forbundne med et astronomisk ur. Det betyder, at lyset styres efter årstiden og altid ”vækkes” i rette tid til at tage over når dagslyset svinder. ”Lysskulpturens farvenuancer og rytme spejler pladsens naturlige lys og liv fra solnedgang til solopgang”, forklarer Christina Augustesen, ”i den tidlige skumring skifter lyset i et dynamisk tempo for senere at gå over i en stille gløden og bløde farvenuancer, når pladsens og dens brugere begynder at gå til ro”. 

Gate of Colours er en æstetisk løsning på en praktisk udfordring idet søjlerne er placeret ovenpå to udluftningshætter til områdets fjernvarme. På pladsen springer også en række vandsøjler, der vil fungere som lydmur ud mod Roskildevej i de lyse timer. Vand- og lyskunst på Damhustorvet supplerer hinanden på bedste vis. Når vandet aftager tændes portens lys og det magiske farvespil vil tilbyde torvets brugere et mødested, en stille pause eller blot symbolisere porten til ro, fritid og samvær for de mange mennesker på vej til og fra arbejde. 

Christina Augustesen (f. 1975) er uddannet arkitekt og lysdesigner og har specialiseret sig i farvet lys som kunstneriske udtryksform indenfor rum og design. Som lyskunstner er hendes værkerudpræget dynamiske og går i tæt dialog med rummet og dets brugere. Derved tilføjer hun kunsten en tidslighed, som vi kender den fra lyset, døgnets rytme og årstidernes skiften, på himlen, over by, land og hav.

Fakta om Gate of Colours

  • Hver søjle er 3,5 meter høje. 
  • Der er i alt 600 LED lys inde i hver søjle. 
  • Farverne skabes i samspil mellem farvet lys og farvet akrylglas.  
  • Lysets intensitet og farve  styret digitalt i forhold til solnedgang og solnedgang 
  • Rytmen i lysets skift er tilpasset livet på pladsen. 
  • Værket fungerer som udluftningskanal for fjernvarmen i området 

Film - Gate of Colours

Film - Gate of Colours