Skulpturpark - Poul Isbak

Kunstner: Poul Isbak (1943- )
År: 2006
Placering: Rødovre Centrum ved indgang C
Placering på kort
Opsat: 2006
Materiale: Granit
Ejer: Rødovre Centrum A/S
Størrelse:

Skulpturgruppens grundformer er karakteristiske ved de enkelte genstandes genkendelighed. Hverdagens objekter som borde, sofa, bøger, telefon m.m. er blevet til mere end blot brugsgenstande gennem Poul Isbaks forenkling af formen, ved kæmpeformatet og de forskellige bearbejdninger af den hårde granit. De udhuggede granitsten kan betragtes som en samlet skulpturgruppe, som 4 grupper, eller de enkelte genstande kan opfattes og fungere som selvstændige skulpturer. I alt indgår der 12 objekter. 

Gruppe A Kugle/Bold

Gruppe B Spisebord, Tv, Bog, Æble

Gruppe C Stor kuffert, Lille Kuffert, Køleskab

Gruppe D Sofa, Bord, Bog, Telefon

Granitstenene står i et trapezformet rum, som er markeret af en kolonnade af betonsøjler. Kolonnaden understreger rummets form ved at efterlade et trapezformet udsnit af himlen. ”Gulvet” er ligeledes trapezformet og udført i chaussé og mosaiksten. At det er tale om 4 skulpturgrupper eller opstillinger understreges af belægningen, som tegner ”løse” tæpper under de 4 opstillinger. Karakteristisk for både rummet omkring skulpturerne og selve skulpturerne er de meget tunge lys- og skyggevirkninger, som yderligere understreger materialets tyngde.

Man kan passere kunstværket og umiddelbart forstå genstandene, men måske skal man standse op og overveje, hvorfor lige præcis disse genstande er sat sammen.

Poul Isbak er billedhuggeren bag granitskulpturerne. Isbak anvender ofte hverdagens brugsgenstande som grundformer. Hans stilisering og proportionsforvrængning af disse genstande er et gennemgående tema. Hans foretrukne materiale er granit, hvis overflade bearbejdes i samspil med stenfarver og strukturer. Netop bearbejdningen gør den ellers så genkendelige sofa til mere end en sofa. Bemærk, hvor bløde hynderne syner, eller hvor lette og tynde siderne i den opslåede bog fremtræder.

Isbak arbejder dagligt i sit værksted ved Københavns Havn, og du møder hans værker på kunstmuseer og rundt omkring i landet, hvor han siden midten af 70’erne har været kunstneren bag rigtig mange udsmykninger og kunstværker i det offentlige rum.

Skulpturgruppen er opstillet ved Rødovre Centrums hovedindgang ud mod Tårnvej. Anledningen til indkøbet af skulpturerne var Rødovre Centrums 40 års jubilæum i 2006. Siden det første kunstindkøb i 1976 har Rødovre Centrum gjort det til en tradition at fejre femårsfødselsdage med indvielse af et nyt kunstværk. Isbaks skulpturgruppe er foreløbigt det tredje af de udendørs kunstværker.