Tvillingerne - Poul Hansen

Kunstner: Poul Hansen (1918-1987)
År: 1976
Placering: Rødovre Centrum ved indgang A
Placering på kort
Opsat: 1976
Materiale: Bronze
Ejer: Rødovre Centrum A/S
Størrelse: H: 300 cm.

Skulpturen ”Søstre” eller ”Tvillingerne” er en del af udsmykningen på en lille pladsdannelse nord for Rødovre Centrum. Skulpturen er indviet ved centerets 10 års jubilæum i 1976.

To identiske kvindefigurer sidder ryg mod ryg på en høj sokkel og ser hen over byen. Kroppene er rankryggede og slanke og ansigtsudtrykkene fjerne. De unge kvinder ser i hver sin retning, så trods deres umiddelbare lighed oplever de måske verdenen forskelligt? Den høje sokkel understreger den forenklede form. Kvinderne udgør en helhed i deres bevægelse. Det komplicerede formforløb trækker betragterens blik rundt om kvinderne.

Skulpturen har altid stået på denne plads, men pladsen blev omlagt under udbygning af centret i årene 2004-2006. ”Søstre” vendte tilbage til de nye omgivelser i efteråret 2006. I dag er skulpturen placeret i et cirkulært springvandsbassin, som udgør centrum af rummet. Halvmure med blåglaserede tegl indgår i pladsens udsmykning og afgrænser områder til leg og ophold. Siddepladserne orienterer sig mod springvandet og skulpturen.

Billedkunstner Poul Hansen udførte skulpturen på bestilling. Kunstværket var Rødovre Centrums første kunstindkøb og blev starten på en tradition om at fejre centrets femårsdage med indvielse af ny kunst. ”Søstre” er særdeles repræsentativ for Poul Hansens produktion, hvor han især var optaget af den klassiske kvindefigur men også generelt af menneskekroppen, af stillingsmotiver og formernes samspil.

Poul Hansen er også kunstneren bag ”Drenge med vandstråle”, som stod i Espelundparken fra midten af tresserne og frem til 2003, hvor den blev stjålet fra parken.