Vildgås - Ulf Rasmussen

Kunstner: Ulf Rasmussen (1913-1997)
År: 1965
Placering: Islev skole
Islevbrovej 44
Placering på kort
Opsat: 1965
Materiale: Keramik
Ejer: Rødovre Kommune
Størrelse: H: 46 cm B: 58 cm

Man skal lægge vinger til lidt af hvert, når man som vildgåsen på relieffet i Islev Skoles gård er placeret på den mur som eleverne spiller bold op af i frikvartererne. Men måske vildgåsen ikke har så meget imod at være skydeskive for skolegårdens boldspil. Gæs er nemlig flokdyr, og det må derfor sommetider være lidt ensomt for den enlige vildgås på relieffet.

Kunstneren, som står bag relieffet på Islev Skole er billedhuggeren og keramikeren Ulf Rasmussen. Et relief er karakteriseret ved at være et billede, hvorpå figurerne træder ud fra baggrunden. I kunstværket i skolegården træder den todimensionelle keramiske vildgås ud fra kaklerne, der danner relieffets baggrund. Relieffet er holdt i brune, grå og hvide nuancer, som er karakteristiske for vildgæs, eller grågæs som de også kaldes. 

Vildgåsen er ikke ukendt i Rødovre. Tværtimod holder flokke af vildgæs til ved ’Damhusengen’ i sommerhalvåret og de fleste borgere har derfor kendskab til fuglen fra deres ture i området. Måske dette kendskab har spillet en rolle i forhold til det valgte motiv for kunstværket i skolegården. Udover vildgæssene ved ’Damhusengen’ leder relieffet også tankerne hen på historien om Niels Holgersens forunderlige rejse gennem Sverige, der foregik på ryggen af en vildgås. Historien blev oprindeligt skrevet af forfatteren Selma Lagerlöf i 1907 som undervisningsmateriale til den svenske folkeskole, men er sidenhen blevet læst af store som små verden over.