Handleplan for idrætspolitikken 2023-2024

Handleplan for idrætspolitikken 2023-2024

Fold alle ud

Indledning

Rødovre Kommunes idrætspolitik blev godkendt af Kommunalbestyrelsen den 25. januar 2022, og sætter retningen for fremtidens udvikling af idrætslivet i Rødovre.

Visionen for Rødovre Kommunes idrætspolitik er, at alle borgere skal have mulighed for et aktivt, sundt og mangfoldigt idrætsliv gennem hele livet.

Visionen afspejler et målrettet ønske om at få flere borgere ind i idrætslivet – både i foreningslivet og i det selvorganiserede idrætsliv. Ambitionen er, at Rødovre Kommune som minimum kommer på niveau med kommunerne på Vestegnen, og at Rødovre derigennem bakker op om DIF og DGI’s nationale vision ”Bevæg Dig For Livet”, der skal gøre Danmark til verdens mest aktive nation.

Med idrætspolitikken er det besluttet, at der hvert år skal udarbejdes en handleplan, der beskriver kommunens indsatser i forhold til at nå strategimålene i politikken. Det er samtidig besluttet, at der hvert år skal gøres status på indsatserne samt komme forslag til nye handlingsindsatser for det kommende år.

For at realisere visionen i idrætspolitikken arbejder Rødovre Kommune med fem strategimål:

  1. Vi vil styrke foreningsidrætten og frivilligheden.
  2. Vi vil fremme samarbejde og partnerskaber på tværs.
  3. Vi vil styrke idrætten gennem gode faciliteter og inspirerende byrum.
  4. Vi vil skabe gode rammer for talent- og eliteidrætten.
  5. Vi vil skabe et mangfoldigt og inkluderende idrætsliv for alle.

De fem strategimål er tæt knyttet sammen og afspejler forskellige indfaldsvinkler til det gode idrætsliv i Rødovre. Under hvert strategimål er der formuleret forskellige delmål og indsatser, som er væsentlige for at nå det overordnede strategimål. Tilsammen udgør de fem strategimål fundamentet for de kommende års arbejde med at gøre den nye idrætspolitik levende. Der sikres desuden sammenhæng til indsatserne i sundhedspolitikkens handleplan ”Rødovre i bevægelse”.

Udvalgte mål og indsatser i handleplanen 2023-2024

Handleplanen 2023-2024 har dels et særligt fokus på at styrke foreningsidrætten og få flere foreningsuvante børn og unge til at blive idrætsaktive, dels et fokus at forbedre udnyttelsesgraden af kommunens idrætsfaciliteter. De udvalgte mål og indsatser i handleplanen er:

  • At monitorere brugen af kommunens haller og gymnastiksale med henblik på at forbedre udnyttelsesgraden af idrætsfaciliteterne i Rødovre.
  • At implementere mandskabsfri adgang i kommunens haller og gymnastiksale med henblik på at gøre adgangen til faciliteterne mere fleksibel.
  • At ubenyttet tid i kommunens haller og gymnastiksale bliver belagt på nye måder gennem skole- og SFO-forløb, friløb, åben hal og privat brug.
  • At børn og unge introduceres til kommunens foreningsliv gennem øget samarbejdet mellem skoler, institutioner og foreninger.
  • At udrulle fritidspasordningen og fritidsvejledning, så flere børn og unge uden økonomiske midler kan blive en del af idræts- og foreningslivet.

Med henblik på at forbedre udnyttelsesgraden af idrætsfaciliteterne i kommunen vil der være fokus på at implementere termiske kameraer i haller og gymnastiksale og monitorering heraf, indførelse af mandskabsfri adgang i hallerne, samt at ubenyttet tid bliver belagt på nye måder, herunder bl.a. gennem skole- og SFO-forløb, friløb, åben hal samt privat brug via platformen wannasport.

Indsatserne vil blive udviklet i samarbejde med idrætsanlæggene, brugerbestyrelserne og idrætsforeningerne med henblik på at udnytte faciliteterne bedre, introducere nye målgrupper samt skabe større tilfredshed blandt idrætsforeningerne.

Indsatserne taler samtidig ind i den langsigtede plan om at øge kapaciteten af kommunens idrætsfaciliteter, herunder bl.a. planerne på skoleområdet og pejlemærket om at tænke idrætsfaciliteter ind i samtlige skoleombygninger. Det er målet at kommunens nuværende såvel som fremtidige idrætsfaciliteter bliver benyttet så meget som muligt til gavn for borgerne og foreningslivet.

Med henblik på at styrke foreningsidrætten vil kommunen i samarbejde med foreninger, skoler, institutioner og DGI Storkøbenhavn udvikle og igangsætte en række indsatser under fællesbetegnelsen "Foreningsliv for alle". "Foreningsliv for alle" indeholder bl.a. en bevægelsespakke, en trivselspakke, klubbernes dag samt en række foreningsworkshops, og har samlet set til formål at introducere flere børn og unge til kommunens idræts- og foreningstilbud samt at styrke foreningerne i at inkludere socialt udsatte borgere med henblik på at sikre god modtagelse og fastholdelse.

Derudover vil den nye "fritidspasordning", hvor børn og unge har mulighed for at få økonomisk hjælp til at starte i en forening, ligeledes have et særligt fokus i handleplanen. Med midler fra Socialstyrelsen er der ansat en fritidsvejleder, som skal være med til at udrulle fritidspasset og gøre opmærksom på ordningen på kommunens skoler, SFO'er og daginstitutioner. Indsatsområderne i projektet består bl.a. af fritidsvejledning, etablering af følgeven, foreningsworkshop, kontingent og udstyrsstøtte samt kommunikation mellem skolerne, familierne og foreningerne. Midlerne løber til og med 2023, men forvaltningen vil til budgetforhandlingerne for 2024 foreslå at fortsætte ordningen med fritidspasset og fritidsvejledningen med midler fra bl.a. Folkeoplysningsudvalget.

Ovenstående indsatser er en del af Rødovre Kommunes kommende fokus på børn og unges mentale sundhed og trivsel, som bl.a. skydes i gang med et topmøde i august/september måned og som efterfølges af et 'Sammen om trivsel'-år, hvor der skal gennemføres prøvehandlinger og initiativer rettet mod børn og unges trivsel i dagtilbud, skoler og fritidstilbud.

Indsatser i handleplanen 2023-2024

Nedenstående oversigt beskriver de udvalgte indsatser for årets handleplan.


Monitorering af brugen af kommunens haller og gymnastiksale

Formål: At skabe overblik over og forbedre udnyttelsesgraden af idrætsfaciliteterne i Rødovre.

Indhold: I det forgange år er der implementeret termiske kameraer i Rødovrehallen, Rødovre Stadionhal, tennishallen og i skolernes gymnastiksale. Data fra kameraerne vil bruges som et dialogværktøj i forhold til at forbedre foreningernes brug af kommunens faciliteter.

Aktører: Kultur og Fritid i samarbejde med idrætsanlæggene og foreningerne.

Tidsplan: Data vil blive genereret fra august 2023 og løbende fremadrettet

Opfølgning: Kultur og Fritid i samarbejde med idrætsanlæggene vil løbende være i dialog med foreningerne om brugen af kameraerne.


Mandskabsfri adgang i kommunens haller og gymnastiksale

Formål: At implementere mandskabsfri adgang i kommunens haller og gymnastiksale med henblik på at gøre adgangen til faciliteterne mere fleksibel.

Indhold: I samarbejde med idrætsanlæggene vil der i det kommende år være fokus på implementering af mandskabsfri adgang i Rødovrehallen og Rødovre Stadionhal ved at udskifte låse- og adgangssystem. Mandskabsfri adgang vil gøre det nemmere at udnytte hallens kapacitet ved at gøre det mere fleksibelt og tilgængeligt for foreningerne og andre idrætsaktive at bruge hallen. Forslaget har været efterspurgt af kommunens foreninger.

Aktører: Kultur og Fritid i samarbejde med idrætsanlæggene, Vagtkorpset foreningerne.

Tidsplan: Fra september 2023 og frem. Implementeringen kan ske gradvist ved løbende at udskifte låse- og adgangssystem.

Opfølgning: juni 2024


Ubenyttet tid i kommunens haller og gymnastiksale

Formål: At ubenyttet tid i kommunens haller og gymnastiksale bliver belagt på nye måder gennem skole- og SFO-forløb, friløb, åben hal og privat brug.

Indhold: Kultur- og Fritid vil i samarbejde med skoler, institutioner, foreningerne og idrætsanlæggene øge udnyttelsesgraden af kommunens haller og gymnastiksale gennem initiativer som skole- og SFO-forløb, friløb, åben hal og privat brug via Wannasport. Det er især i dagstimerne, at hallernes kapacitet og udnyttelsesgrad- kan forbedres.

Aktører: Kultur- og Fritid vil i samarbejde med skoler, institutioner, foreningerne og idrætsanlæggene.

Tidsplan: 2023-2024

Opfølgning: juni 2024


Foreningsliv for alle

Formål: At alle børn og unge i Rødovre gennem et øget samarbejde med skoler og institutioner introduceres til kommunens mangfoldige forenings/idrætstilbud, samt styrke foreningerne i at inkludere foreningsuvante og eventuelt sårbare medlemmer for at sikre god modtagelse og fastholdelse.

Indhold: Kultur- og Fritid understøtter udbredelsen af kendskabet til kommunens foreningsliv gennem facilitering af indsatser som:

  1. Bevægelsespakke: Kultur- og Fritid faciliteter et gratis tilbud om foreningsaktiviteter i skoletiden fra foreningslivet til kommunens skoler. Formålet er at øge kendskab og samarbejde på tværs, de faglige mål i idrætsfaget samt andre relevante fag.
  2. Trivselspakke: Tilbud til trivselsforældre og lærere om samarbejde med lokale kulturinstitutioner og foreninger, når der skal arrangeres trivselsarrangementer i skoleregi.
  3. Foreningsintro/Klubbernes dag: Mulighed for den enkelte skole til at få besøg af de lokale foreninger til en inspirations- og bevægelsesdag med de lokale foreninger. Formålet er at øge kendskab og samarbejde på tværs.
  4. Foreningsudvikling: Med udgangspunkt i ABC for mental sundhed afholdes foreningsworkshop, hvor trivsel, den gode velkomst, håndtering af sårbare målgrupper, rekruttering og fastholdelse er i fokus, således foreningerne (på både bestyrelses-, leder- og træner-niveau) klædes på til at rumme alle børn og unge. Desuden køres BUF forløb i 8 foreninger
  5. Fritidsvejledning: Vejlede børn, unge og deres forældre i aktivitetsmuligheder, støtteordninger, hjælp til opstart og fastholdelse. Derudover samarbejder fritidsvejlederen med jobcentret, sundhedsplejen, familierådgivere, sagsbehandlere, SSP m.v. om kontakt og støtte til børn og unge fra sårbare familie.

Aktører: Kultur- og Fritid, foreninger, DGI, eksterne aktører

Tidsplan: 2023-2024

Opfølgning: Fritidsvejledningen er en del af Fritidspasprojektet støttet med midler fra Socialstyrelsen, som evalueres internt ved projektafslutning.


Fritidspas

Formål: At give børn og unge fra sårbare familier mulighed for at få et aktivt og meningsfuldt fritidsliv i Rødovre.

Indhold: I en projektperiode fra 1. maj 2022 til 31. december 2023 bruges midler fra Socialstyrelsen til at implementere fritidspasordningen i Rødovre Kommune. Som et led i denne indsats ansættes en fritidsvejle- der i projektperioden. Indsatsområder i projektet består bl.a. af fritidsvejledning, etablering af ”følgevensordning”, foreningsworkshops, kontingent & udstyrsstøtte (fritidspas) samt kommunikation. Derudover arbejdes der for at bygge bro til Socialforvaltningens indsatser omkring ’det gode værtskab’ og ’følgeskab’ i foreningerne.

Aktører: Kultur- og Fritid, BKF, Socialstyrelsen

Tidsplan: 2022-2023


 Opfølgning: Projektet evalueres internt ved projektudløb. Desuden indberettes løbende til Socialstyrelsen.

Kontaktinformation

Rødovre Kommune
Børne- og Kulturforvaltningen
Rødovre Parkvej 150
2610  Rødovre
Telefon
36 37 70 00

Skriv sikker Digital post til Rødovre Kommune
Kontakt og åbningstider