Handleplan for kultur- og fritidspolitik 2024

Handleplan for kultur- og fritidspolitik 2024

Fold alle ud

Handleplan for kultur- og fritidspolitik 2024

Efter en bred inddragelsesproces med interessenter gennem halvandet år, blev Rødovre Kommunes kultur- og fritidspolitik godkendt af Kommunalbestyrelsen den 14. marts 2023.

Kultur- og fritidspolitikken sætter retningen for udviklingen af kultur- og fritidslivet i Rødovre og har visionen: I Rødovre skal kulturen være i centrum for dannelse af mennesker og fællesskaber og bidrage til byens udvikling og udfordringer.

Med visionen følger en ambition om, at vi i Rødovre er sammen om at skabe et levende og dynamisk kultur- og fritidsliv, hvor målet er:

  • At alle borgere i Rødovre skal kunne opleve og deltage i et rigt kultur- og fritidsliv
  • At Rødovres kulturliv skal vokse og flere kulturelle fællesskaber skal opstå i hele byen.

Visionen afspejler også et ønske om at indtænke kultur i andre fremtidige politikker og udviklingsprojekter i byen:

  • At kulturen og mennesker indtænkes i nye boligområder, byplanlægning, sociale udviklingsprojekter m.m.
  • At der åbnes op for samspil med kulturlivet, når der skal findes løsninger på store udfordringer i samfundet som fx klimakrise m.v.

Kultur- og fritidspolitikken er udkrystalliseret i seks temaer, som afspejler forskellige indfaldsvinkler til, hvordan vi i Rødovre Kommune vil arbejde med at styrke byens kultur- og fritidsliv:

Tema 1: Rødovres kulturelle fyrtårne
Tema 2: Kultur skal opleves og skabes
Tema 3: Kultur i byrummet
Tema 4: Børne- og ungekultur
Tema 5: Kultur giver sundere liv
Tema 6: Kultur for og med alle.

Under hvert tema er forskellige delmål beskrevet, som tilsammen udgør fundamentet for de kommende års arbejde med at udmønte kultur- og fritidspolitikkens indhold til konkret handling.

For at konkretisere og virkeliggøre målene i kultur- og fritidspolitikken, er det besluttet at udarbejde handleplaner, som følges op af statusrapporter. Eftersom flere af de beskrevne handlinger i planen for 2024 er flere- årige, er handleplanerne gældende for to år ad gangen, herunder også statusrapporterne. Der udarbejdes dog et tillæg til handleplanen i 2025 med fokus på Rødovres Jubilæum i 2026.

Udmøntningen af handleplanen er baseret på en inddragelsesproces, hvor kultur- og fritidsområdets indsatser er blevet kortlagt gennem dialogmøder med Rødovres kultur- og fritidsinstitutioner samt udvalgte medarbejdere fra kultur- og fritidsområdet og herigennem andre fagområder. Efter kortlægningen fulgte en indkredsning af fælles indsatser med konkrete handlinger, som blev præciseret gennem workshops med kultur- og fritidsinstitutionerne samt møder med samarbejdspartnere til de udvalgte handlinger, bl.a. det lokale erhvervsliv, skoler, kunstnere, foreninger, borgere, ungdomsorganisationer, fonde, råd, Kulturmetropolen, eksterne kulturinstitutioner m.fl.

Udvalgte indsatser i handleplanen 2024-2026

I kultur- og fritidspolitikkens handleplan er der udvalgt fire overordnede indsatser, som hver udmøntes i fire til seks handlinger på tværs af kultur- og fritidsområdet:

Indsats 1: Udbredelse af kunst og kultur for alle
Indsats 2: Kunst og kultur i byens rum
Indsats 3: Et godt børne- og ungeliv med kultur
Indsats 4: Udvikling af kulturelle fællesskaber.

Indsats 1: Udbredelse af kunst og kultur for alle

Formål: Vi vil udbrede og udvikle kultur- og fritidsinstitutionernes tilbud, så flere oplever og udøver aktuel og varieret kunst og kultur af høj kvalitet.
Tema: 1, dækker også 2, 4 og 6


Handling/Indhold: Deltagelse i national indsats for børn og unges læseglæde.
Rødovre Bibliotek har gode erfaringer med at arbejde med læsefremmende tiltag og er blevet udvalgt til at deltage i en national læseindsats. I samarbejde med Nyager Skolebibliotek/Læringscenter og elever fra mellemtrinnet på Nyager Skole skal biblioteket undersøge, hvordan man kan skabe læseaktiviteter der forbedrer læseglæden blandt børn og unge. Erfaringerne vil på sigt blive delt på nationalt plan.

Tidsplan: 2023-2025

Aktører: Rødovre Bibliotek, Nyager Skolebibliotek/Læringscenter, Nyager Skole, Kulturministeriet, Center for Anvendt Skoleforskning, CFU Danmark, Pædagogisk LæringsCenterForening, Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre, Danmarks Biblioteksforening, Centralbibliotekerne og Tænketanken Fremtidens Biblioteker.


Handling/Indhold: Nye formidlingstilbud på Vestvolden ved Artillerimagasinet.
Oplevelsescenter Vestvolden har i foråret 2023 overtaget Artillerimagasinet. I løbet af 2024 vil Oplevelsescenteret afprøve nye formidlingsformater til forskellige målgrupper på Vestvolden i og omkring Artillerimagasinet, som et supplement til de eksisterende aktiviteter i og omkring Ejbybunkeren. Formålet er at undersøge, hvordan vi sætter Artillerimagasinets potentiale bedst muligt i spil for borgerne.

Tidsplan: 2024-2025

Aktører: Oplevelsescenter Vestvolden, Skoletjenesten Københavns Befæstning m.fl.


Handling/Indhold: Genfortælling af Heerup for en ny generation.
Heerup Museum vil i årene 2024-2026 have fokus på at udvikle tiltag til unge voksne mellem 15 og 25 år, der skal bidrage til, at unge genfortrylles af Heerup. Som prøvehandling vil museet bl.a. skabe et frirum for unge til at udøve aktiviteter med inspiration fra Heerup om emner, som tager afsæt i de unges livsverden.

Tidsplan: 2024-2026

Aktører: Heerup Museum, Børne- og Kulturforvaltningen og andre relevante aktører.


Handling/Indhold: Udvikling af publikumstiltag på Viften med internationalt udsyn.
I løbet af 2024 vil Viften eksperimentere med flere internationale scenekunstgenrer og programsætte større internationale artister. Formålet er at tiltrække nye målgrupper og fastholde målsætningen om at være et kulturelt fyrtårn, der skaber mulighed for udsyn for borgerne og fællesskab omkring en kulturoplevelse i særklasse.

Tidsplan: 2024-2025

Aktører: Kulturhuset Viften, internationale agenter, relevante foreninger, ambassader, netværkskulturhuse.


Handling/Indhold: 50 års jubilæum på Rødovre Musikskole.
Rødovre Musikskole fylder 50 år den 1. september 2024, hvilket markeres gennem stævner og koncerter i tværkommunale samarbejder, både udendørs og indendørs. For at lade elever indgå i en større musikalsk sammenhæng, afholdes bl.a. fælles sammenspilsdage, hvor musikskoleelever mødes på tværs af fem forskellige kommuner og øver sammen i den nye klassiske sal på Rødovre Musikskole.

Tidsplan: 2024-2025

Aktører: Rødovre Musikskole, Rødovre Concert Band, Rødovre Korskole, Center Kvintus – Tværgående samarbejde mellem musikskolerne i Rødovre, Tårnby, Dragør, Frederiksberg og København.


Handling/indhold: Ny viden om værdifulde kulturmiljøer.
Rødovre Arkiv samarbejder med Teknisk Forvaltning om at udpege og beskrive værdifulde kulturmiljøer til kommuneplanen og til vurdering af 5000 bygningers bevaringsværdi. Projektet har betydning for, hvordan byens bygningskulturarv bliver forvaltet fremover og giver ny viden og muligheder for at formidle den fysiske kulturarv til borgerne.

Tidsplan: 2020-2024

Aktører: Rødovre Arkiv, Teknisk Forvaltning, Arkitekt Grethe Pontoppidan (konsulent), Rødovre Lokalhistorisk Forening, Forstadsmuseet, Kroppedal Museum.


Det gør vi også:
Kultur- og Fritidsinstitutionerne i Rødovre har en bred vifte af gode og varierede kulturtilbud til borgerne. Udgangspunktet er mødet med professionelle kunstnere og højtuddannet fagpersonale, der sikrer kvaliteten og aktualiteten af tilbuddene. Vi udbreder bl.a. tilbud som:

  • Kompagnonundervisning og MusikUnik til folkeskolerne gennem musikskolen
  • Kulturpakke til alle dagtilbud i Rødovre
  • Kulturpakke (Åben Skole) til alle klassetrin for samtlige folkeskoler
  • Deltagelse i ungeevent gennem Kulturmetropolen for Rødovres klubber
  • Arrangementer for voksne og seniorer i – og på tværs af – kulturinstitutioner.

Indsats 2: Kunst og kultur i byens rum

Formål: Vi vil arbejde tværfagligt for at udvikle kunst og kultur i Rødovres fælles byrum.
Tema: 3, dækker også 2, 5 og 6.


Handling/Indhold: Udvikling af Rødovres bymidte gennem kunst og kultur.

Som en integreret del af udviklingen af Rødovres nye bymidte ’Gartnerbyen’ med Aage Knudsens Strøg i centrum, involveres målgrupper som børnefamilier, unge og seniorer i kunst- og kulturprojekter, der har til formål at give Rødovres borgere en stemme i byudviklingen og gøre os klogere på interesser i de grønne byrum. Omfanget af inddragelsen af borgerne i byudviklingen afhænger af, om de ansøgte eksterne midler bevilliges.

Borgernes stemmer videreformidles til professionelle kunstnere gennem en Open Call-proces, hvor kunstnere udvælges til at udvikle blivende kunstværker på Aage Knudsens Strøg.

Tidsplan: 2024-2026

Aktører: Børne- og Kulturforvaltningen, Teknisk Forvaltning, Rødovre Kunstråd, Realdania (ansøgt)


Handling/Indhold: Etablering af ny kunst i Borgernes Hus.

Billedkunstneren Anne-Marie Plough har siden 2022 arbejdet på at skabe et varigt kunstværk til den 

nye administrationsbygning i Rødovre, Borgernes Hus, som efter planen skal stå klar i 2026.

Kunstværket består bl.a. af et mobilophæng og udsmykning af 21 vægge i de borgerrettede møderum på 1. og 2. sal. I udsmykningen sammensmelter kunstneren inspirationen fra Arne Jacobsen med den lokale flora til ornamentale former, som bidrager til, at huset fremstår åbent og indbydende.

Tidsplan: 2022-2026

Aktører: Børne- og Kulturforvaltningen, Totalrådgiveren WERK, Rødovre Kunstråd, Teknisk Forvaltning, billedkunstner Anne-Marie Ploug.


Handling/indhold: Lokalhistorisk formidling med borgerne i centrum.

Rødovre Arkiv har indgået et samarbejde med tidligere minister Ole Sohn og Rødovre Centrum om at skrive en lokalhistorisk bog, som mange borgere vil kunne spejle sig i. Formålet er at skabe en fortælling i billeder med borgernes liv i centrum, der skal give ny viden om Rødovres historie, bl.a. ufortalte kvindehistorier. Bogen udgives i slutningen af 2024 og danner afsæt for yderligere historisk formidling gennem podcasts m.v.

Tidsplan: 2024-2026

Aktører: Rødovre Arkiv, Forlaget Sohn v. Ole Sohn, Rødovre Centrum.


Handling/indhold: Udvidelse af kunstformidlingen gennem ’Heerup Byen’.

Heerup Museum ønsker at videreudvikle udendørsinstallationen ’Heerup Byen’ af kunstnergruppen Bureau Detours skabt under coronatiden. Heerup Byen har siden 2021 bl.a. været anvendt af skoleelever fra mellemtrinnet til aktiviteter om bæredygtig skraldekunst. Formålet med udvidelsen er at undersøge museumshavens potentiale som rum for kreativ samskabelse for flere og have fokus på genbrug som en del af fremtidens bæredygtige verden.

Tidsplan: 2024-2026

Aktører: Heerup Museum, Genbrugsstationen Rødovre, Teknisk forvaltning.


Handling/indhold: Forankring af Skoletjenesten Københavns Befæstning i Rødovre. Skoletjenesten Københavns Befæstning bliver pr. 1. januar 2024 virksomhedsoverdraget fra Københavns Kommune til Oplevelsescenter Vestvolden. I 2024 vil fokus være på at få skoletjenesten bedst muligt forankret i de nye rammer og skabe synergi mellem undervisningsaktiviteterne og Oplevelsescenterets øvrige aktiviteter. Herunder udvikles i fællesskab et nyt skoletjenesteforløb i og omkring Artillerimagasinet, der vil kunne udbydes hele året.

Tidsplan: 2024-2025

Aktører: Oplevelsescenter Vestvolden, Skoletjenesten Københavns Befæstning m.fl.


Handling/Indhold: Genåbning af friluftbad med kulturhistorisk udstilling.

Til sommer 2024 står Vestbad klar til at genåbne det længeventede historiske friluftbad, der er blevet ført tilbage til sin oprindelige stand, så både bassiner, park, kioskbygning og den ikoniske trafiklegeplads står som ved den oprindelige indvielse tilbage i 1958. Vestbad vil bl.a. fejre genåbningen med en kulturhistorisk udstilling med en tidslinje fra friluftsbadets indvielse og frem.

Tidsplan: 2022-2024

Aktører: Vestbad, Den A.P Møllerske Støttefond, Brøndby Kommune, Rødovre Arkiv.


Det gør vi også:

I Rødovre arbejdes der med byens rum på en lang række af områder, bl.a. formidling af lokalhistorie og afholdelses af events og aktiviteter, der årligt udvikles i et samarbejde mellem Rødovre Kommune, kultur- og fritidsinstitutionerne, foreninger og en lang række af øvrige samarbejdspartnere, herunder:

  • Fritid for Dig/sommerferieaktiviteter
  • Børnefestival med dagtilbud
  • Ridestævner gennem Milestedets Ungdomshus
  • Danmarksmesterskaber i motorcross med Vestvoldens Ungdomsklub
  • Krigshistorisk Festival og Befæstningsdagen gennem Oplevelsescenter Vestvolden
  • Koncert med musikskolen på rådhuspladsen
  • Skt. Hans, Rødovredagen, Halloweenløb og Julemarked
  • Juletræstænding på Islev Bibliotek
  • Nytårskoncert med musikprisuddeling med musikskolen i Viften.

Indsats 3: Et godt børne- og ungeliv med kultur

Formål: Vi vil bruge kunst og kultur som en vej til at fremme børn og unges livsglæde, lyst til at udtrykke sig og til at deltage i fællesskaber.

Tema: 5, dækker også 2, 4 og 6.


Handling/indhold: Ny musikundervisning for elever fra specialundervisningen.

Musikskolen udvikler i samarbejde med Kulturmetropolen og specialundervisningen fra to skoler i Rødovre et pilotprojekt rettet mod elever med autismespektrumforstyrrelse og/eller ADHD. Pilotprojektet består af et efteruddannelsesforløb, hvor musiklærere fra Rødovre Musikskole får et kompetenceløft til at varetage et 10 ugers musikalsk undervisningsforløb, der skal give elever fra mellemtrinnet øget fokus og koncentration m.v.

Tidsplan: 2024-2025

Aktører: Rødovre Musikskole, Børne- og Kulturforvaltningen, Specialundervisningen på Valhøj Skole og Tinderhøj Skole, Kulturmetropolen, Center for Dokumentation og Forskning i Musikterapi fra Aalborg Universitet, Furesø Musikskole.


Handling/indhold: Artist in Residence.

Med afsæt i Statens Kunstfonds Huskunstnerordning inviteres billedkunstnerne Kenneth Balfelt og Johan August til at medudvikle på børn og unges møde med den professionelle kunst. Sammen med unge vil de to kunstnere udvikle på det grønne byrum i den nye bymidte, skabe midlertidige kunstudtryk og såkaldte mockups. Med kunsten og kulturen i centrum skal projektet bidrage til at skabe et modstandsdygtigt, glædesfyldt og fællesskabsbåret børne- og ungeliv i Rødovre.

Tidsplan: 2024-2025

Aktører: Børne- og Kulturforvaltningen, Staben for Strategi, Politik og Digitalisering, Statens Kunstfond (ansøgt), kunstnerne Kenneth Balfelt og Johan August.


Handling/Indhold: Formidlingsforløb om kunst og natur.

Heerup Museum vil med afsæt i en kommende særudstilling ”Blandt træer” udvikle et nyt formidlingsforløb for unge i udskolingsklasser og på ungdomsuddannelser, der kombinerer kunst med naturoplevelser. Forløbet skal bidrage til, at unge generationer inspireres af Heerups naturvision og til, at unge føler sig forbundet med – og rodfæstet i – naturen.

Tidsplan: 2024-2025

Aktører: Heerup Museum og Heerups Have, udskolingsklasser fra Rødovres skoler, Rødovre Gymnasium, Headspace, kunstnerne Rune Bosse og Astrid Kruse Jensen.


Handling/indhold: Udvikling af e-sportaktiviteter gennem Milestedets Ungdomshus.

For at involvere flere unge i klubfællesskaberne vil Milestedets Ungdomshus i de kommende år samarbejde med lokale og eksterne foreninger/klubber om at skabe nye esportaktiviteter. Esport er en aktuel og særlig efterspurgt aktivitet blandt unge og bidrager bl.a. til at styrke unges sociale kompetencer. Projektet understøttes af tidligere erfaringer med at bygge bro mellem virtuelle og fysiske aktiviteter som en vej til at styrke dialog, samarbejde, relationer og fællesskaber blandt unge.

Tidsplan: 2024-2026

Aktører: Milestedets Ungdomshus, Ungdomsringen, Rødovre Gaming, relevante foreninger og ungdomsklubber.


Det gør vi også:

Vi bruger også kunst og kultur som en vej til at modvirke ensomhed, skabe motivation, livsglæde og til at udvikle fællesskaber for voksne. Vi udbyder bl.a.:

  • Kulturvitaminforløb på Rødovres kulturinstitutioner for borgere langt fra arbejdsmarkedet
  • Billedkunst- og naturforløb på Heerup Museum gennem Kulturmetropolen og Fountainhouse
  • Wellness med litteratur i Vestbad i samarbejde med biblioteket
  • Lucia og juletræstænding med korskoleelever for ældre på Rødovres plejehjem
  • Seniorbio i Viften

Erindringspuslespil-aktiviteter for seniorer i et samarbejde med TekX, plejehjemmene, demenskoordinator og Rødovre Arkiv.

Indsats 4: Udvikling af kulturelle fællesskaber

Formål: Vi vil række ud mod byens kulturelle foreninger for sammen at inkludere flere borgere i kul- turelle aktiviteter og fællesskaber.

Tema: 6, dækker også 2.


Handling/indhold: Kortlægning af kulturelle foreninger i Rødovre.

For at få øje på styrker og udfordringer i samarbejdet mellem foreninger og kulturinstitutioner skal en ny kortlægning afdække, hvilke kulturelle foreninger der er aktive i Rødovre og give mere viden om sa- marbejdsflader til byens kulturinstitutioner. Undervejs kortlægges muligheder i dialog med udvalgte foreninger og institutioner som en mulig vej til at åbne op for nye samarbejder.

Tidsplan: 2024-2025

Aktører: Børne- og Kulturforvaltningen, Social- og Sundhedsforvaltningen, biblioteket, musikskolen, Viften, Oplevelsescenter Vestvolden, Heerup Museum, Arkivet, Kulturrådet, foreninger.


Handling/indhold: Seniorer i byens grønne rum.

Med midler fra Social- og Boligstyrelsen inviteres Rødovres seniorer (65+) ind i udviklingen af byens nye bymidte. Gennem interviews og med hjælp fra en professionel tegner udvikles såkaldte muligheds- rum med seniorers brug af og ønsker til byens grønne rum. Mulighedsrummene danner afsæt for senior-til-senior-arrangementer og udvikling af nye mere uformelle fællesskaber på tværs af byen.

Tidsplan: 2024-2026

Aktører: Børne- og Kulturforvaltningen, Social- og Sundhedsforvaltningen, Social- og Boligstyrelsen (ansøgt), journalist og tegner Jakob Fälling, Seniorrådet, Integrationsrådet, Udsatterådet, Handicaprådene i Rødovre, foreninger.


Handling/indhold: Udvidet dag med fokus på fællesskab og bæredygtighed.

Islev Bibliotek og Medborgerhus afholder også i 2024 en dag i det grønne på Trekantsgrunden, som har de grønne aktiviteter og fællesskaber på tværs af generationer i centrum. Der udvikles nye involverende aktiviteter for børn, unge og voksne på tværs af fællesskaber, og i 2024 udvides samarbejdet bl.a. med flere frivillige aktører og med Oplevelsescenter Vestvolden.

Tidsplan: 2024

Aktører: Islev Bibliotek og Medborgerhus, Oplevelsescenter Vestvolden, De Grønne Pigespejdere, Folkekøkkenet, Tinderhøj Skole, Repair Café, Kreaklub og andre frivillige på Rødovre Bibliotek og Medborgerhus.


Handling/Indhold: Udvidelse af loppemarked for børnefamilier.

I slutningen af 2023 åbnede Viften for første gang op for et børneloppemarked for familier med fokus på genbrug, bæredygtighed og fællesskab. Med henblik på at bygge bro til øvrige tilbud og fællesskaber for målgruppen, udvides arrangementet i 2024 med flere foreninger, aktører og aktiviteter involveret. Tidsplan: 2024-2025

Aktører: Kulturhuset Viften, Rødovre Bibliotek, Rødovre Gaming, Ungecenter2610, foreninger og familierne.


Det gør vi også:

Rødovres kulturinstitutioner har løbende gode samarbejder med foreningslivet, hvor frivillige hænder både hjælper til med de daglige opgaver og åbner op for, at flere inviteres ind i fællesskaberne. Der er bl.a. eksempler på:

  • Heerup Museums samarbejde med Heerup Museums Venner og andre frivillige borgere, der bistår med den daglige drift
  • Islev Bibliotek og medborgerhus med fokus på nye foreningsbårne aktiviteter
  • Rødovre Biblioteks samarbejde med bl.a. Læsehundeforeningen, Foreningen Fri og Rødovre Folkekøkken, der laver mad til arrangementer med fællesspisning på biblioteket
  • Rødovre Arkivs samarbejde med Lokalhistorisk Forening om bl.a. udgivelse af bøger
  • Vestbads samarbejde med lokale frivillige og Dansk saunaselskab om fx Saunaens Dag
  • Viftens samarbejde med bl.a. Teaterforeningen, Rødovre Gaming, Ældre Sagen, Mandskoret, Rødovre Dansevenner m.fl.
  • Synliggørelse af boblberg.dk med fokus på nye fælleskaber.

Kontaktinformation

Rødovre Kommune
Børne- og Kulturforvaltningen
Rødovre Parkvej 150
2610  Rødovre
Telefon
36 37 70 00

Skriv sikker Digital post til Rødovre Kommune
Kontakt og åbningstider