BPA Håndbog

Brugerhåndbog vedrørende Servicelovens § 96
Borgerstyret Personlig Assistance

Skriv personfølsom/fortrolig post

Fold alle ud

Pleje - Visitation til hjemmehjælp og hjælpemidler

For at sende personfølsom/fortroligt post til Rødovre Kommune skal du benytte dit MitID

Skriv Digital Post

Brugerhåndbog vedrørende Servicelovens § 96

Fold alle ud

Indledning

Håndbogen beskriver, hvad en BPA-ordning indebærer og hvordan Rødovre Kommune forventer ordningen administreret, samt krav, regler og love.

Håndbogen er tiltænkt dig, der ønsker at søge om en BPA-ordning, samt til dig, der er bevilget en BPA-ordning i henhold til Servicelovens § 96.

BPA står for Borgerstyret Personlig Assistance.

En BPA-ordning kan visiteres til dig, der er fyldt 18 år.

BPA-ordningen skal skabe mulighed for en sammenhængende, helhedsorienteret og fleksibel hjælp, der tager udgangspunkt i din selvbestemmelse og medvirke til at give dig mulighed for at fastholde eller opbygge et selvstændigt liv med mulighed for deltagelse i samfundslivet.

Når du bevilliges BPA, ydes du et kontant tilskud til blandt andet dækning af udgifter ved ansættelse af hjælpere til praktiske og personlige opgaver, evt. overvågning og ledsagelse.

Visitation og sagsbehandling af din ordning foretages af BPA-visitatorerne i visitationen i Rødovre Kommune.

Du har pligt til at kende Rødovre Kommunes kvalitetstandard for § 96 og BPA-Håndbogen, når du bevilges en BPA-ordning.

Lovgrundlag

Lov om social service § 96:

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde borgerstyret personlig assistance.

Borgerstyret personlig assistance ydes som tilskud til dækning af udgifter ved ansættelse af hjælpere til pleje, overvågning og ledsagelse til borgere med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har et behov, som gør det nødvendigt at yde denne ganske særlige støtte.

Stk. 2 Det er en betingelse for tilskud til ansættelse af hjælpere efter stk. 1, at borgeren er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne. Det er desuden en betingelse, at borgeren kan fungere som arbejdsgiver for hjælperne, medmindre den pågældende indgår aftale med en nærtstående eller en forening eller privat virksomhed, der er godkendt af Socialtilsynet, om, at tilskuddet overføres til den nærtstående, foreningen eller den private virksomhed, der herefter er arbejdsgiver for hjælperne. Arbejdsgiverbeføjelserne i forhold til hjælperne vedrørende spørgsmål om ansættelse og afskedigelse af hjælpere varetages i så fald af den nærtstående, foreningen eller den private virksomhed i samråd med den pågældende. En aftale om overførsel af tilskuddet til en forening eller privat virksomhed er ikke bindende for borgeren, hvis foreningen eller den private virksomhed ikke var godkendt af Socialtilsynet på tidspunktet for aftalens indgåelse, og hvis foreningen eller den private virksomhed ikke på dette tidspunkt gjorde borgeren bekendt med dette.

Stk. 3 Kommunalbestyrelsen kan tilbyde borgerstyret personlig assistance til borgere, der ikke er omfattet af personkredsen efter stk. 1, hvis Kommunalbestyrelsen vurderer, at dette er den bedste mulighed for at sikre en helhedsorienteret og sammenhængende hjælp for borgeren.

Stk. 4 I de situationer, hvor borgeren eller en nærtstående er arbejdsgiver, skal Kommunalbestyrelsen tilbyde at varetage lønudbetaling m.v.

Personkreds

BPA-ordningen henvender sig til personer, der på grund af en betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, har behov for omfattende hjælp til praktiske opgaver, pleje, overvågning og ledsagelse, som ikke kan dækkes alene efter Servicelovens §§ 83, 84, 85, 95 og 97.

Personkreds for tildeling af hjælp efter § 96:

  • Er fyldt 18 år (der er ingen øvre aldersgrænse)
  • Har en betydelig og varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne
  • Har et massivt behov for pleje, ledsagelse og evt. overvågning
  • Har massive og sammensatte hjælpebehov
  • Skal som minimum kunne varetage arbejdslederansvaret
  • Har brug for hjælp i og/eller uden for hjemmet

Arbejdsgiver og arbejdsleder

BPA-ordningen kan etableres på flere måder.

For at kunne administrere en BPA-ordning, skal du kunne fungere i rollen som arbejdsleder, hvilket indebærer at kunne tilrettelægge hjælpen og fungere som daglig leder for dine hjælpere. Arbejdslederansvaret kan ikke overdrages til andre.

Du skal også kunne varetage rollen som arbejdsgiver, med mindre du indgår aftale med en nærtstående, en forening eller en godkendt, privat virksomhed om, at de varetager arbejdsgiverrollen. Arbejdsgiverrollen indebærer ansvaret for at administrere ydelsen og de praktiske og juridiske opgaver, der er forbundet med at have en BPA-ordning.

Det kræver flere forskellige praktiske foranstaltninger at have rollen og ansvaret som arbejdsgiver, bl.a. oprettelse af selvstændig virksomhed med tilknyttet cvr.nr. (Centralt Virksomheds Register nummer) hos Erhvervsstyrelsen. Det er gratis at få et CVR-nummer og du kan rekvirere blanketten hos:

Erhvervsstyrelsen
Langelinie Allé 17
2100 København Ø

Telefon (reception): 35 29 10 00.

Du kan også søge elektronisk via www.erhvervsstyrelsen.dk

Derudover skal du sørge for at oprette en erhvervskonto til brug for overførsel eller tilbageførsel af det beregnede BPA-tilskud.

Alle med et CVR nummer skal desuden have en digital postkasse på www.virk.dk.

Det er en gratis og sikker postkasse, hvor du kan modtage og sende breve fra og til myndighederne.

Det anbefales at oprettet en erhvervskonto med CVR nummer, da det giver mulighed for billigere forsikring for dine hjælpere og adgang til Jobnet portalen, hvor du kan søge efter nye hjælpere.

Hvis du selv ønsker at varetage arbejdsgiverrollen, skal kommunen tilbyde at varetage den økonomiske administration og forestå aflønning af hjælperne.

Arbejdslederopgaver:

  • Varetage arbejdsplanlægningen for og sammen med hjælperne
  • Udarbejde jobbeskrivelse/jobopslag og annoncer
  • Udvælge hjælpere - herunder varetage ansættelsessamtaler
  • Varetage oplæring og daglig instruktion af hjælperne
  • Dagligt opsyn med, om hjælperne overholder instruktioner og regler
  • Sikre at hjælperne til en hver tid er oplært og instrueret, så de kan udføre arbejdsopgaverne arbejdsmiljømæssigt forsvarligt i henhold til arbejdspladsvurderingen(APV)
  • APV er en forkortelse af "arbejdspladsvurdering". APV' en kan omfatte en række forskellige aktiviteter, herunder undersøgelse af arbejdsmetoder, vurdering af maskiner og udstyr, kontrol af kemikalier og giftige stoffer, samt evaluering af arbejdsmiljøet generelt
  • Afholde personalemøder med hjælperne
  • Personalemøder forventes afholdt 4 x årligt, svarende til 1.5 time pr hjælper. Dog ikke til den hjælper, der er på arbejde i forvejen
  • Afholde medarbejderudviklingssamtaler (MUS) samtaler med hjælperne
  • MUS samtaler forventes afholdt 1 x årligt og forventes afholdt i hjælperens arbejdstid, hvis muligt
  • Afholde sygesamtaler med hjælperne
  • Overholde Dataforordningsloven (GDPR)
  • Indkalde afløsere ved sygdom
  • Samarbejde med kommunen omkring selve udmålingen af hjælpen m.v.

Arbejdsgiveropgaver:

  • Ansættelse og afskedigelse af hjælpere
  • Udarbejde ansættelsesbeviser til hjælperne
  • Udbetaling af løn 
  • Tegning af lovpligtige forsikringer
  • Gennemførelse af nødvendige arbejdsmiljøforanstaltninger
  • Ansvar for udarbejdelse af time/lønregnskab
  • Varetagelse af arbejdsplanlægning(vagtplaner) sammen med hjælperne. Det anbefales, at hjælperne kender deres vagtplan minimum fire uger frem i tiden
  • Udarbejde APV. Det forventes, at der udarbejdes en APV minimum hvert 3. år. Dog altid ved forandringer i arbejdsmiljøet eller arbejdsopgaver

Der henvises i øvrigt til rådgivning og vejledning fra www.bpa-arbejdsgiver.dk.

Hvis du vælger at overgive dit arbejdsgiveransvar, skal du indgå en aftale med en nærtstående, en forening eller en godkendt, privat virksomhed.

Det kan anbefales, at du indgår en skriftlig kontrakt med den forening/private virksomhed, som du overgiver arbejdsgiveransvaret til. Det er dit ansvar at få udarbejdet sådan en kontrakt. 

Du skal bl.a. være opmærksom på, hvilket opsigelsesvarsel, der er for kontrakten med hjælperen m.m.

Du skal kende lønrammen, inden du tager kontakt til den anden part. Dette skyldes, at du kan komme ud for, at en forening er tilknyttet en overenskomst, som resulterer i en højere løn til hjælperne, end den, der indgår i beregningen af din bevilling. Du skal holde dig inden for den lønramme, der er fastlagt i dit tilskud til BPA. 

Min BPA-ordning

Når du er visiteret til en BPA-ordning, modtager du en BPA-tilskudsudmåling fra Rødovre Kommune. Udmålingen er baseret på, hvor mange timers hjælp pr. uge, du er visiteret til.

Nedenstående afsnit er en uddybende beskrivelse af de enkelte punkter i bevillingen.

Bevillingens indhold:

Det er BPA-visitatorerne i Rødovre Kommune, der behandler din ansøgning om hjælp efter Servicelovens § 96 efter en konkret og individuel vurdering.

Grundbevilling:

Din grundbevilling og den økonomiske beregning angiver, hvor mange timer du er bevilliget.

Timerne i dit vejledende beregningsskema er ikke fastlåst i forhold til, hvordan du skal tilrettelægge din bevilling. Det er blot en ramme for din bevilling.

Hvis du er bevilget 24 timers hjælp i døgnet, vil du ikke modtage et vejledende beregningsskema.

Du har mulighed for at flytte med timerne, således du opnår fleksibilitet i forhold til, hvad du har behov for. Eksempelvis hvis du skal på weekendtur og har brug for, at din hjælper er der i længere tid.

Det er dit ansvar som arbejdsleder at holde dig inden for din bevillingsramme.

Ekstra bevilling:

Hvis du har behov for ekstra timer ud over din grundbevilling og evt. puljetimer, kan der i særlige tilfælde bevilges ekstra timer efter ansøgning om dette hos BPA-visitatorerne.

Dette kunne fx være gældende ved oplæring af nye hjælpere eller ved ferie.

Puljetimer:

Efter en individuel vurdering kan der bevilges puljetime til konkrete aktiviteter.

Dette kan eksempelvis være weekendophold e.l.

Det er ikke alle bevillinger, hvor det bevilliges som puljetimer.

I nogle bevillinger, er der i det ugentlige timetal sat ekstra timer ind, som kan flyttes og anvendes til eksempelvis et weekendophold, som beskrevet ovenfor. Disse vil fremstå som ”rummelighed” på dit vejledende beregningsskema.

Det aftales sammen med dig, hvad der giver mest mening for dig.

Tilskudsudmåling:

Din BPA-tilskudsudmåling indeholder dækning af følgende i forbindelse med ansættelses af hjælperpersonale:  

  • Grundtimetakst
  • Funktionstillæg
  • Kvalifikationstillæg
  • Anciennitetstillæg
  • Beløb til feriepenge
  • Beløb til barselsfond
  • Beløb til pensionsbidrag

I beregningerne af beløbet tager Rødovre Kommune udgangspunkt i timelønnen for kommunalt ansat uuddannet social- og sundhedspersonale, løntrin 11 (FOA).

Løntrin kan ikke fraviges, medmindre der er særlige omstændigheder, eksempelvis ventilatørbistand.

I beregningen tillægges den nødvendige rummelighed (3,5%) til stedbestemte tillæg.

I beløbet tillægges der en andel af grundlønnen til forskudt arbejdstid.

Der er ikke afsat midler til, at der kan dækkes feriefridage til dine hjælpere. (se bilag 1)

Hvis du selv er arbejdsleder og arbejdsgiver i din BPA-ordningen, overfører Rødovre Kommune dit BPA-tilskud direkte til din erhvervskonto, forud for hver måned.

Har du valgt at lade kommunen varetage lønadministrationen, aftaler administrativ medarbejder i visitationen de nærmere regler med dig omkring lønudbetalingen.

Hvis du har valgt at lade en godkendt, privat virksomhed/forening overtage dit arbejdsgiveransvar, overfører Rødovre Kommune BPA-tilskuddet direkte til dem forud for hver måned. For at få overført tilskuddet skal virksomheden/foreningen sende kontooplysninger sammen med en kopi af kontrakten (mellem borger og virksomhed/forening) til Rødovre Kommunes administrative medarbejder i visitationen.

Udgifter dækket efter regning

En række udgifter dækkes efter regning (jf. bekendtgørelsens § 4 stk. 2), og indgår dermed ikke som en del af det tilskud, du får udbetalt månedsvis.

Disse er blandt andet:

  • Løn under sygdom
  • Barnets 1. og 2. sygedag
  • Bidrag til barselsfond
  • Nødvendige kurser efter forudgående aftale mellem dig og BPA visitatorerne
  • Omkostninger ved overholdelse af arbejdsmiljø-lovgivningen efter forudgående aftale mellem dig og BPA-visitatorerne
  • Lovpligtige forsikringer

Hjælperrelaterede udgifter

De direkte hjælperrelaterede udgifter i forbindelse med, at dit hjem nu er en arbejdsplads, dækkes af Rødovre Kommune i forhold til det gældende serviceniveau i kommunen.

I 2023 er beløbsgrænsen er årligt kr. 9.600,- beregnet ud fra, at der er bevilget hjælp 24 timer i døgnet.

Ved andre bevilgede timetal beregnes beløbet procentuelt ud fra ”24 timer = 100%”.

Fx udgør 12 timer i døgnet 50%.

Hjælperne skal selv sørge for kost, drikkevarer, beklædning mv i deres arbejde, også når I er ude i byen, fx på café. Det forventes, at de selv medbringer egne toiletsager, sengetøj, håndklæder mv, såfremt hjælperne skal være hos dig i længere tid.

Det forventes, at du betaler entré og transport, når I er uden for hjemmet.

Såfremt du modtager bistands og plejetillæg, vil der efter en konkret og individuel vurdering tages stilling til, om du er berettiget til hjælperrelaterede udgifter.

§ 100

Vær opmærksom på, at du også har mulighed for at søge om dækning af dine nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse efter Servicelovens § 100.

Din ansøgning om dækning af nødvendige merudgifter rettes til Hjælpemiddelteamet i Rødovre Kommune.

Bistands- og plejetillæg

Modtager du førtidspension efter Lov om førtidspension før 1. januar 2003 og er du tilkendt bistands- eller plejetillæg, gælder det som hovedregel i Rødovre Kommune, at:

Rødovre kommune skal lave en konkret og individuel vurdering af, i hvilket omfang dit bistands eller plejetillæg, skal modregnes i dit udbetalte BPA tilskud.

Hvis det vurderes, at din BPA udmåling dækker dit samlede støttebehov for hjælp, ledsagelse og evt overvågning, vil hele dit bistands og plejetillæg blive modregnet i dit udbetalte BPA tilskud.

Formålet er at undgå, at du bliver dobbelt-kompenseret for de samme støttebehov.

Vejledning om ledsagekort

I Dansk Handicap Forbund kan du søge om et ledsagekort. Ledsagekort er til personer med handicap, der har behov for en ledsager i det offentlige rum.

Du kan søge via deres hjemmeside: www.danskhandicapforbund.dk

Kortet dokumenterer kortindehaverens behov for at have en ledsager med i fx bus, tog, metro, museum, teater eller lign.  

Særlige omkostninger til lønadministration

Omkostninger til lønadministration, såfremt borger lader en forening eller en godkendt, privat virksomhed stå for lønadministration, dækkes efter gældende regler.

Omkostninger til arbejdsgiverrollen, såfremt borger overdrager arbejdsgiverrollen til en forening/godkendt, privat virksomhed dækkes med 7% af bevillingsbeløbet.

Lovpligtige forsikringer

Som arbejdsgiver er du forpligtet til at tegne forsikringer. Rødovre Kommune yder tilskud til de forsikringer, som svarer til den billigste forsikring. Beløbet dækkes efter regning.

Ifølge Arbejdsskadestyrelsen har en arbejdsgiver forsikringspligt i henhold til Arbejdsskadeforsikringsloven, når vedkommende selv ansætter private hjælpere. Arbejdsgiveren skal derfor sørge for, at de ansatte er tilstrækkeligt dækket af forsikring, fx i tilfælde af arbejdsskade og under ophold i udlandet. Du skal tegne følgende forsikringer:

  • Arbejdsskadeforsikring, der vedrører forholdet mellem arbejdsgiver og ansatte og som dækker de ansatte, hvis de kommer til skade under arbejdet
  • Erhvervsansvarsforsikring, der vedrører det erstatningsansvar, ansatte måtte pådrage sig ved uagtsomme handlinger, når de arbejder

I tilfælde af skade, hvor du selv skal betale selvrisikoen, kan du søge tilskud ved Rødovre Kommune og ved bevilling få selvrisikoen dækket som en følgeudgift ved det, at have hjælpere. Tag kontakt til Visitationen inden du betaler selvrisikoen, da du ellers risikerer at få afvist din ansøgning

  • Rejseforsikring, der dækker fx erstatning af hjælperens bagage, hospitalsophold, syge og hjemtransport og ulykkesforsikring

Vær opmærksom på, om det er nødvendigt at hjælperen medbringer sit eget blå EU-sygesikringskort.

Dine hjælpere er kun dækket af dine lovpligtige forsikringer i deres arbejdstid.

Dine hjælpere aflønnes kun for den tid, hvor de er på arbejde, ifølge deres vagtplan for ferien.

Dine hjælpere er automatisk forsikret mod erhvervssygdomme opstået over tid, når der indbetales ATP (Arbejdsmarkedets Tillægs Pension) til hjælperen.

Lønindberetning

Ved brug af Rødovre Kommune som lønudbetaler, skal du månedsvis fremsende en arbejdsliste/ekstraydelsesoversigt (for den foregående måned) pr. medarbejder til visitationen.

Disse skal være visitationen i hænde senest d. 12. i pågældende måned.

Arbejdslister/ekstraydelsesoversigter kan udleveres ved opstart af din BPA ordning af Rødovre Kommune, men ikke som en kontinuerlig service.

Ved valg af firma eller forening til lønadministration gælder dette ikke, da der indgås aftale med den valgte udbyder om detaljer for lønindberetning.

Varetager Rødovre Kommune lønadministration/-udbetaling, skal du informere visitationen om eventuelle fratrædelser, samt ny ansættelser, blandt dine hjælpere.

Ved eventuelle spørgsmål vedrørende udfyldelse af arbejdslister/ekstraydelsesoversigter, lønudbetaling m.m. kontaktes visitationen.

Årsregnskab

Der skal udarbejdes et regnskab for udmålte og forbrugte timer jf. udmålingsbekendtgørelsen § 14. Kommunen skal påse, at det udbetalte tilskud er anvendt i overensstemmelse med formålet med Servicelovens § 96. Regnskabet skal være opstillet på en sådan måde, at det kan sammenholdes med det budget, der er lagt for de elementer af det kontante tilskud, der udbetales på baggrund af budgettet.

Hvis du selv varetager lønadministrationen, er det dig, der udarbejder regnskabet. Har du overladt lønadministrationen til kommunen, udarbejder denne regnskabet. Har du derimod overdraget arbejdsgiveransvaret til en forening/privat virksomhed, skal denne udarbejde regnskabet.

Årsregnskabet sendes til administrative medarbejder i visitationen én gang årligt og senest d. 28. februar.

Hvis det viser sig, at det udbetalte tilskud ikke anvendes i overensstemmelse med formålet (herunder det fastlagte budget) efter § 96, vil Rødovre Kommune tage stilling til tilbagebetalingskravets størrelse og kræve beløbet tilbagebetalt jf. Udmålingsbekendtgørelsens § 16.

Tilsyn og opfølgning

Rødovre Kommune har pligt til at føre tilsyn med, hvordan de kommunale opgaver løses, jf. Retssikkerhedslovens § 16, samt Servicelovens § 148. stk. 2

Tilsynet foregår i dit hjem cirka 1 x årligt eller hyppiggere, ved behov.

Der følges blandt andet op på:

  • Om du får den hjælp, der er hensigten med hjælpen
  • Om du opfylder betingelserne for at modtage hjælp i form af BPA og herunder om du kan fungere som arbejdsleder/arbejdsgiver for hjælperne
  • Om du tilrettelægger således at hjælperne kan udføre arbejdet på en tilfredsstillende måde
  • Om der er andre forhold, herunder hyppige hjælperskift eller forhold omkring arbejdsmiljøet, der giver anledning til en særlig indsat i forhold til dig, fx i forhold til kursus om arbejdslederrollen og opgaver
  • Om regler for arbejdstid og arbejdsnorm overholdes

Krav til dokumentation i forbindelse med tilsyn og opfølgning

Som dokumentation i forhold til rollen som arbejdsleder og arbejdsgiver vil du blive bedt om at dokumentere følgende i forhold til arbejdslederrollen:

  • Aktuelle arbejdsplaner for hjælperne
  • Dokumentation for afholdelse af seneste 2 personalemøder

Dokumentation kan eksempelvis være attesterede timesedler, hvoraf det tydeligt fremgår, hvad der er brugt af tid på personalemøder

  • Dokumentation for afholdelse af seneste MUS-samtaler

I forhold til arbejdsgiverrollen vil du blive bedt om at dokumentere:

  • Oplysninger om, hvor mange faste medarbejdere og hvor mange vikarer, der har været tilknyttet din ordning siden sidste tilsyns og opfølgningsbesøg
  • Kunne oplyse, hvordan du har håndteret kortere og længere varende sygdom hos dine hjælpere, fx ved afholdelse af systematiske fraværssamtaler

Du skal desuden kunne forevise dokumentation for ovennævnte punkter ved behov.

Der bliver årligt fulgt op på ordningens økonomi med udgangspunkt i årsregnskabet.

Kombination med hjemmehjælp

Du kan få noget af dit behov for hjælp dækket ved en kombination af BPA-ordning og hjemmehjælp efter Servicelovens § 83. Dette skal du og dine BPA-visitatorer afklare sammen.

Særligt, hvis du har respirator

Der gælder særlige regler, hvis du er respiratorbruger. Ventilatørbistand til respiratorbrugere hører under Sundhedsloven og Region Hovedstaden har ansvaret for din behandling.

Normalt kombineres BPA-ydelsen med ventilatørbistanden. Oftest vil det være mest hensigtsmæssigt, at det er samme hjælper, der varetager hjælpen, frem for to forskellige. Det kræver, at kommune og region samarbejder om at koordinere hjælpen, og at de hjælpere, som leverer hjælpen, har de kompetencer, der særligt skal til ved ventilatørbistand.

Region Hovedstaden står for oplæring af hjælperne.

Hvis din situation ændrer sig

Hvis din livssituationeller dit funktionsniveau ændrer sig, har du pligt til at informere om dette jf. Retssikkerhedslovens § 11 stk. 2. Rødovre Kommune er den bevilligende myndighed, og det er derfor BPA-visitatorerne, du skal kontakte vedrørende dette.

Såfremt kommunen ikke længere vurderer, at du opfylder betingelserne for bevilling af BPA, kan det blive nødvendigt at frakende dig ordningen. Hvis din situation ændres, så du ikke længere vurderes til at kunne varetage arbejdslederfunktionen, kan BPA-visitatorerne anvise dig til neuropsykologisk test, arbejdsleder/arbejdsgiverkursus eller andet.

Hvis dit generelle hjælpebehov nedsættes eller ændrer karakter, så dine behov kan dækkes inden for §§ 83, 84, 85, 95 eller 97, er du ikke længere i målgruppen for en BPA-ordning.

Det kan også ske, hvis du flytter i plejebolig eller på døgninstitution.

Hvis du ikke vil være arbejdsleder længere

Hvis du ikke længere ønsker at fungere som arbejdsleder for dine hjælpere, kan du selv opsige din BPA-ordning.

For at få den bedst mulige afvikling af en BPA-ordning anbefales det, at du varsler det tre måneder før ophør.

Dette anbefales både af hensyn til Visitationens planlægning, samt dine hjælperes ansættelsesforhold og eventuelle aftale med arbejdsgiver.

Hvis du ikke vil være arbejdsgiver længere

Hvis du aktuelt er arbejdsgiver for dine hjælpere og ikke længere ønsker at have det ansvar, der medfølger, så kan du vælge at overdrage arbejdsgiveransvaret til en nærtstående, en forening eller et godkendt privat firma.

Det vil i så fald blive den valgte arbejdsgiver, der vil påtage sig administrationen af dit tilskud, samt de praktiske og juridiske opgaver der er forbundet med BPA-ordningen.

Den valgte arbejdsgiver skal desuden yde støtte og rådgivning i forhold til din rolle som arbejdsleder.

Valget af arbejdsgiver er dit eget ansvar og du skal fortsat være arbejdsleder for at opretholde din BPA-ordning.

Aftalen mellem dig og den valgte arbejdsgiver skal være skriftlig og indeholde en beskrivelse af arbejdsgiverens opgaver og forpligtelser, samt et gensidigt opsigelsesvarsel.

Af hensyn til planlægning, bør du varsle kommunen i så god tid som muligt, om dit ønske om overdragelse af arbejdsgiveransvaret.

Ved dødsfald

Ved ophør af BPA-ordningen, har dine hjælpere som udgangspunkt krav på at modtage løn i minimum 1 måned efter dødsfaldet, men baseres individuelt efter dine hjælperes anciennitet.

Dit hjem som arbejdsplads

Det er dig selv, og ikke Rødovre Kommune, der ansætter hjælpere til BPA-ordningen. Det er således din opgave, som arbejdsgiver, at udarbejde en ansættelseskontrakt og sørge for alt vedrørende personaleadministration.

Det er derimod arbejdsgiveren, der har rådgivningsforpligtelsen over for hjælperen omkring disse vilkår.

I dette afsnit fremgår en række anbefalinger i forbindelse med ansættelse af dine hjælpere og det daglige arbejde i dit hjem.

Ansættelse af hjælpere

Når du har en ledig hjælperstilling anbefales du at indrykke et stillingsopslag på www.job.jobnet.dk/CV/frontpage Jobnet er den offentlige arbejdsformidlings jobportal.

Du skal være oprettet som virksomhed for at få adgang til Jobnet. De fungerer som support for virksomheder, kan hjælpe med at oprettet din virksomhed på Jobnet, finde relevante CV´er og hjælpe dig med at oprette annoncer.

Det anbefales endvidere, at før du slår stillingen op, gør dig overvejelser om dine forventninger og krav til din kommende hjælper. Det kan eksempelvis være:

  • Hvilke formelle kvalifikationer skal din hjælper have?
  • Hvilke personlige kvalifikationer og egenskaber skal din hjælper have? fx kørekort, respirationskursus mv
  • Hvilket erfaringsgrundlag skal din hjælper have? Ønsker du en erfaren hjælper, eller en uerfaren hjælper, som du selv kan oplære?
  • Ønsker du en ryger eller ikke-ryger?
  • Skal hjælperen være indstillet på, at ledsage dig på rejser i ind/udland?
  • Skal hjælperen være indstillet på at skulle møde og afslutte sin vagt på andre steder, end dit hjem?
  • Skal din hjælper være indstillet på, at de ikke får løn i de perioder, hvor de ikke har planlagte opgaver hos dig, fx på ferier eller under indlæggelser?

Stillingsopslag

Stillingsopslaget skal tiltrække relevante ansøgere. Det er derfor en god idé at bruge lidt tid på at overveje indhold, formulering og opstilling af opslaget. Opslaget kan blandt andet indeholde følgende:

  • Dit navn (du kan også vælge at være anonym)
  • Dine kontaktoplysninger
  • Ansøger skal være over 18 år
  • Arbejdsstedet (din bopæl eller by)
  • Gennemsnitligt antal arbejdstimer pr. uge
  • Fordeling af timer over døgnet og evt. arbejdsweekender
  • Stillingens indhold, fx hvilke arbejdsopgaver, hjælperne forventes at varetage
  • Kvalifikationskrav til ansøger, herunder evt. særlige kvalifikationer
  • Dokumentationskrav, fx CV, arbejdsgiverudtalelser, uddannelsesbeviser mv.
  • Oplysning om løn- og ansættelsesvilkår
  • Oplysning om ansøgningsfrist
  • Fremvisning af straffeattest
  • Fremvisning af børneattest, såfremt der er mindreårige børn i hjemmet
  • Fremvisning af gyldig arbejds- og opholdstilladelse

Du skal som arbejdsgiver overholde Ligestillingsloven. Du må fx som hovedregel ikke stille krav om, at ansøger skal have en bestemt alder eller køn, eller være studerende.

Du må dog godt stille specifikke krav, såfremt de er nødvendige for at ansøgeren vil kunne bestride stillingen. Eksempelvis kan det være nødvendigt at ansætte en kvindelig hjælper, hvis du selv er kvinde og skal bruge hjælperen til at assistere dig i svømmehallens omklædningsrum.

Ansættelsessamtale

Ved ansættelsessamtalen skal ansøgeren informeres grundigt om, hvad arbejdet indebærer, herunder om der er væsentlige vilkår om arbejdstider, samt om løn- og ansættelsesvilkår (se bilag 1).

Et væsentligt vilkår kan være opgaver/arbejdsfunktioner som adskiller sig fra de almindelige opgaver i et hjælperjob og som hjælperen skal vide og være indforstået med.

Du skal desuden oplyse, hvorvidt der bliver røget eller ikke røget i dit hjem.

I ansættelsessituationen har du endvidere ret til at sikre dig, at ansøgeren er sund og rask og ikke lider af en kronisk sygdom, som vil vanskeliggøre udførelsen af arbejdet hos dig.

Du må dog ikke spørge konkret, om ansøgeren lider af bestemte sygdomme.

Rødovre Kommune anbefaler principielt, at du altid beder om en straffeattest. Du afgør selv, om du vil kunne acceptere en ansøgers eventuelle straffeforhold.

Hvis der er børn i hjemmet, bør du ligeledes bede hjælperen om en børneattest.

Ansøgere kan få udskrevet deres straffeattest og børneattest via: www.politi.dk eller www.borger.dk.

Når du har fundet en hjælper

Straks ved ansættelsen skal arbejdsgiver udfylde en ansættelseskontrakt og fremsende den til arbejdsleder.

Hjælperen har krav på at få sin ansættelseskontrakt senest en måned efter ansættelsen. Hvis du eller din valgte arbejdsgiver ikke overholder denne frist, kan din hjælper kræve erstatning.

Du skal sørge for at ansættelseskontrakten indeholder følgende punkter:

  • Navn og adresse på arbejdsgiver og hjælper
  • Arbejdsstedets beliggenhed er dér, hvor du opholder dig
  • Stillingsbetegnelse (personlig hjælper)
  • Ansættelsesforholdets starttidspunkt
  • Ansættelsesperiode ved tidsbegrænset ansættelse
  • Særlige vilkår
  • Forsikring
  • Opsigelsesvarsler
  • Gældende lønindplacering, tillæg og pensionsbidrag
  • Normal daglig eller gennemsnitlig ugentlig/månedlig arbejdstid
  • Lønnens udbetalingsterminer
  • Arbejdet er ikke omfattet af overenskomst
  • Hjælperen kan ikke få løn for den tid, der bruges på transport til et nyt arbejdssted, fx fremmøde i et sommerhus på en anden adresse, samt ved ”fri tid” mellem vagterne

Er du selv arbejdsgiver, har du pligt til at opbevare ansættelseskontrakten frem til ophør af ansættelsesforholdet.

Du skal være opmærksom på følgende i forhold til ansættelse af hjælpere:

  • Kommunen dækker ikke lønudgifter til ikke-bevilligede hjælpertimer, lønsatser, personalegoder etc.
  • Når en hjælper holder ferie med optjent feriegodtgørelse fra sit faste job hos dig, må vedkommende ikke optjene løn hos dig i samme periode
  • Som arbejdsgiver skal du overholde Arbejdsmiljøloven i forhold til fx antal arbejdstimer, fridøgn og 11 timers reglen.

Hjælperens jobfunktion

Opgaverne for hjælperen varierer alt efter den enkelte borgers funktionsnedsættelse, ønsker og behov for hjælp.

BPA-ordningen er anderledes end det, man traditionelt ser på arbejdsmarkedet.

Derfor er det vigtigt, at være opmærksom på, at en række specielle forhold gør sig gældende:

  • Du skal acceptere, at dit private hjem er en arbejdsplads
  • Hjælperen skal respektere, at arbejdspladsen er et privat hjem
  • Hjælperen skal udføre mange forskelligartede opgaver, hvoraf nogle af dem er af meget personlig karakter
  • Der stilles store krav til begge parter med hensyn til fleksibilitet og rummelighed

Dine hjælpere skal sammen med dig få din hverdag til at fungere i forhold til praktiske opgaver, personlig hygiejne, madlavning, spisning, hjælp ved påklædning samt ledsagelse og eventuelt kørsel af din bil, hvor kørekort vil være en forudsætning for ansættelsen. De skal således udføre de opgaver, som du selv ville kunne have udført uden dit handicap.

BPA-ordningen er en handicapkompenserende ydelse og dine hjælpere kan kun løse opgaver for og sammen med dig. Der kan ikke ydes hjælp af mere omfattende karakter som hundeluftning, snerydning, vedligeholdelsesopgaver eller børnepasning.

Du kan godt bede dem om hjælp til fx at salte fortov om vinteren eller rydde sne af sikkerhedsmæssige grunde, for at sikre hjælperne adgang til din bolig. Det forudsætter dog, at det forsat er muligt for dine hjælpere at tage sig af de primære opgaver som fx overvågning og at de evt. skal være inden for syns og høreafstand.

Tavshedspligt

Dine hjælpere er underlagt tavshedspligt i henhold til Straffelovens §§ 152 og 152 a.

Tavshedspligten træder i kraft med hjælperens underskrift på ansættelseskontrakten og ophører ikke ved hjælperens fratrædelse.

Som udgangspunkt må dine hjælpere kun fortælle, at de er ansat hos dig som personlige hjælpere, og helt overordnet, hvilke typer opgaver, de løser og ikke andet.

Tavshedspligten omhandler de fortrolige oplysninger om dig og dine forhold, som dine hjælpere får kendskab til via deres ansættelse hos dig. Det drejer sig om oplysninger om:

  • Dit private liv, helbred, medicin, økonomi, politiske overbevisning og seksualitet
  • Andre personlige oplysninger om dig, din familie og dine venner
  • Oplysninger om dit eventuelle erhvervs- eller foreningsarbejde
  • Oplysninger om de andre hjælpere af personlig karakter

Det er vigtigt, at du taler med dine hjælpere om deres tavshedspligt, så de ved, hvilke oplysninger om dig, de kan videregive, og hvilke, de absolut ikke kan videregive.

Du bør ligeledes selv som arbejdsgiver/arbejdsleder være yderst påpasselig med ikke at videregive fortrolige og personlige oplysninger om dine hjælpere. Du har pligt til overholde Dataforordningsloven.

Arbejdsmiljø

En arbejdsgiver har pligt til at sørge for, at arbejdsmiljøet er sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt. Der er dog forskel på omfanget af dette ansvar i forhold til, om det er borgeren, der er arbejdsgiver eller om det er en privat forening eller et firma.

Når du selv er arbejdsgiver

Arbejdsgivers forpligtigelser i forhold til Arbejdsmiljøloven, når der er tale om BPA-ordning, er opdelt i to former for hjælperopgaver:

  • Opgaver, der normalt udføres i et privat hjem, såsom rengøring, madlavning og tøjvask er ikke omfattet af hele Arbejdsmiljøloven. Det er vigtigt, at du som arbejdsgiver har sat dig ind i Arbejdsmiljøreglerne. Borgeren, der er arbejdsgiver, har dog stadig et ansvar for at arbejdsmiljølovens regler om arbejdets udførelse, anvendelse af tekniske hjælpemidler mv er opfyldt i forhold til hjælperne
  • De opgaver, der er af mere medicinsk eller plejende karakter, såsom hjælp til bad, forflytninger eller brug af lift er omfattet af hele Arbejdsmiljøloven. Dette betyder, at disse konkrete opgaver er omfattet af pligten til at arbejdsgiver udarbejder APV og at reglerne om arbejdstid og arbejdsstedets indretning overholdes. Til løsning af arbejdsmiljøproblemer kan anvendes konsulent – liste over godkendte konsulenter findes på www.at.dk/
  • At sørge for, at den gennemsnitlige arbejdstid for dine hjælpere, i løbet af en syv dages periode beregnet over en periode på fire måneder ikke overstiger 48 arbejdstimer pr uge inkl. overarbejde. Jf. § 4 i ” Love om gennemførelse af arbejdstidsregulativet”. Hjælperen har ret til en pause, når den daglige arbejdstid er på mere end seks timer
  • At sørge for, at overholde gældende regler for hviletid/fridøgn. Der gøres særligt opmærksom på, at 24 timers vågne vagter ikke er i overensstemmelse med Arbejdsmiljøloven eller de lempeligere regler for arbejdsgivere med overenskomst   
  • At sørge for at udarbejde og revidere APV mindst hvert 3. år. Den skal desuden revideres, når der sker ændringer i arbejdet, arbejdsmetoder eller arbejdsprocesser, hvis disse ændringer har betydning for arbejdsmiljøet. Arbejdsgiver er juridisk ansvarlig for, at der gennemføres APV i henhold til gældende regler på arbejdsmiljøområdet. Alle virksomheder med mere end én ansat skal udarbejde APV. Det kan være forbundet med bøde ikke at udarbejde sin APV. Dokumentation på udført APV skal kunne fremvises

Når forening eller firma er arbejdsgiver

Når du har valgt at overdrage arbejdsgiverforpligtelsen til et firma eller en forening, så har arbejdsgiver pligt til at sørge for at alle dele af Arbejdsmiljøloven overholdes. Du skal være opmærksom på, at du kun må benytte et godkendt arbejdsgiverfirma. (Se under ”Anden relevant information”).

Generelle anbefalinger

Uanset om du selv er arbejdsgiver eller om du har overdraget dette til et firma eller en forening, kommer her et par overordnede anbefalinger. Du skal altid sørge for:

  • At arbejdsforholdene for dine hjælpere er forsvarlige
  • At arbejdsskader undgås, f.eks. ved at de nødvendige hjælpemidler anvendes
  • At hjælperne får den nødvendige instruktion og oplæring i at udføre arbejdet uden risiko
  • At arbejdet tilrettelægges, så der er tid til pauser i rimeligt omfang
  • At en sammenhængende vagt for en hjælper som udgangspunkt max. varer 24 timer
  • At eventuelle arbejdsulykker anmeldes. Du eller den tilskadekomne kan indberette ulykken via anmeldersystemet EASY via www.virk.dk/

Branchesikkerhedsrådet for Social- og Sundhedsvæsen har udgivet en branchevejledning om handicaphjælpernes arbejdsmiljø.

I branchevejledningen er der gode råd og oplysninger at hente vedr. arbejdsmiljø, hvad du skal gøre i forskellige situationer og hvordan du anmelder en arbejdsulykke.

Du finder branchevejledningen og anden relevant information, på www.bpa-arbejdsgiver.dk under ”Arbejdsmiljø”.

Afskedigelse af hjælper

I nogle situationer kan du som arbejdsgiver blive nødt til at opsige en hjælper. Du har ansvaret for, at arbejdsforholdet afsluttes på en korrekt og ordentlig måde jf. Lov om gennemførelse af arbejdsdirektivet nr. 248 af 8. maj 2002.

En opsigelse skal altid være saglig og velbegrundet. Er du utilfreds med en hjælpers arbejdsindsats eller adfærd, bør du altid afholde en tjenstlig samtale, før du overvejer at afskedige vedkommende.

Opsigelsen skal altid begrundes tydeligt og foreligge skriftligt.

Typiske årsager til opsigelse er eksempelvis:

  • Arbejdsopgaverne eller arbejdsplanen skal omlægges
  • Opfølgning på din bevilling vil medføre reduktion i det bevilgede timetal
  • Hjælperen kan ikke udføre arbejdsopgaverne til din tilfredshed
  • Samarbejdsvanskeligheder
  • Hyppig og/eller langvarig sygdom

Forud for en opsigelse skal du forsøge at klare uoverensstemmelsen med hjælperen gennem samtaler eller præcisering af forventninger til arbejdets udførelse.

Det er en forudsætning, i en eventuel afskedigelsessituation, at du har skriftlig dokumentation for afholdte samtaler og indgåede aftaler. Det er derfor en god regel, at du altid straks efter en samtale skriver et kort resumé af samtaleforløbet og de konkrete ting, du har påtalt over for den pågældende. Du og din hjælper bør begge underskrive dette.

I ganske særlige tilfælde, hvor en hjælper udviser grov forsømmelighed, kan du vælge at bortvise hjælperen uden varsel. Dette bør kun ske i yderst sjældne tilfælde, for eksempel ved bevisligt tyveri fra arbejdspladsen og i så fald skal der også ske politianmeldelse, udeblivelse fra arbejde uden varsel osv.

Gyldigheden af opsigelsen/bortvisningen afhænger af en eventuel efterfølgende retsafgørelse, hvis hjælperen beslutter at rejse sag imod dig.

Hvis du er arbejdsleder skal du kontakte din arbejdsgiver, f.eks. et firma eller forening, for rådgivning i forhold til det specifikke tilfælde. Arbejdsgiver har ansvaret for at arbejdsforholdet afsluttes på en korrekt og ordentlig måde.

Hvad gør jeg i forhold til

Dette afsnit er tænkt som en lille manual til både arbejdsleder, arbejdsgiver og hjælper om, hvad I hver især er ansvarlig for.

Hjælperens løn- og ansættelsesvilkår

Hvis du selv er arbejdsgiver og har valgt lønadministration via Rødovre Kommune, gælder de i bilag 1 skitserede rammevilkår for ansættelse af hjælpere i en BPA-ordning.

Hvis du har valgt et firma eller en forening som ansætter efter andre vilkår, er det den samlede ramme, der beskriver hvorvidt firmaets eller foreningens vilkår kan indeholdes inden for din udmålte ramme. Vilkårene er udfærdiget i henhold til Vejledning om Borgerstyret Assistance punkt 71: ”Det er ikke et krav, at kommunalbestyrelsen skal tage udgangspunkt i én bestemt overenskomst ved udmålingen. Det af kommunalbestyrelsen valgte udgangspunkt for udmålingen bør dog anvendes ved beregningen af alle de krævede elementer i udmålingen til løn mv.”

  • Arbejdslederen skal orientere hjælperne om, at de kan rette henvendelse til arbejdsgiver ved spørgsmål
  • Arbejdsgiveren har oplysningspligt i forhold til hjælperne og skal løbende sikre, at alle hjælpere er orienteret om gældende regler
  • Hjælperen skal kontakte arbejdsgiver vedr. løn- og ansættelsesvilkår

Lønudbetaling

Hvis du selv administrerer din BPA-ordning, overfører Rødovre Kommune dit tilskud til din virksomhed forud for hver måned. Hvis du derimod har overgivet arbejdsgiveransvaret til en forening eller et privat firma, sker afregningen direkte mellem Rødovre Kommune og den anden part.

BPA-tilskuddet overføres forud for hver måned til foreningen/den private virksomhed. Der indregnes et tillæg pr. leveret time i dit tilskud til BPA, når lønadministration mv. sker hos en forening eller privat virksomhed.

Hvis du selv er arbejdsgiver, varetages opgaven uden betaling.

  • Arbejdslederen skal underskrive og videregive timesedler til arbejdsgiver
  • Arbejdsgiver skal kontrollere timesedler og indberette i forhold til lønudbetaling
  • Hjælperen skal udfylde timesedler og aflevere dem rettidigt til arbejdslederen

Jeg skal indlægges

Ved indlæggelse har du oplysningspligt over for Rødovre Kommune om ændring af din situation. Oplysningspligten gælder både i forhold til akutte og planlagte indlæggelser.

Ved ophold på hospital over 14 dage, skal du informere dine BPA-visitatorer.

Hvis du bevilges ophold på Rødovre Kommunes midlertidige døgnpladser, vil BPA-visitatorerne gerne orienteres så hurtigt som muligt.

Hvis du ønsker, at hjælperne skal hjælpe dig under din indlæggelse, skal du kontakte BPA-visitatorerne fra første hverdag af din indlæggelse.

Efter princippet om sektoransvarlighed er det hospitalet, der er ansvarlig for, at de ydelser, der leveres af hospitalet, kan modtages af dig. Det betyder, at dækningen af plejebehov under indlæggelse ikke er et kommunalt ansvar.

Hvis hospitalet vurderer, at din hjælper bliver nødt til at være på arbejde under indlæggelsen, skal du bede hospitalet om at kontakte BPA-visitatorerne, med henblik på indgåelse af en betalingsaftale.

Ved planlagt indlæggelse, forventes det, at der planlægges ferie eller afspadsering for dine hjælpere i perioden jf. reglerne i ferieloven.

Ved akut opstået behov for indlæggelse, kan der som udgangspunkt dækkes løn til dine fastansatte hjælpere, i op til 4 uger i henhold til planlagt vagtplan.

Hvis du er respiratorbruger, er der særlige aftaler om medindlæggelse af hjælpere, hvor 1. hjælper hyppigt vil følge med og passe dig.

Lav gerne aftale med BPA-visitatorerne, inden det bliver aktuelt med en indlæggelse.

Jeg ønsker erhvervsarbejde

Hvis du har, eller påtænker at få erhvervsarbejde, kan du bruge din BPA-ordning til at dække dit pleje-, overvågnings- eller ledsagebehov i arbejdstiden. Dine hjælpere må ikke udføre andre opgaver end disse.

Hvis du har brug for praktisk hjælp til udførelse af dine arbejdsopgaver på jobbet, kan du søge via Rødovre Kommunes Jobcenter om personlig assistance (PA) i op til 20 timer om ugen.

En PA ansættes sædvanligvis af din arbejdsgiver. Jobcentret i Rødovre Kommune administrerer ordningen og yder refusion til din arbejdsgiver.

Du kan desuden læse mere på hjemmesiden for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering: www.star.dk

Jeg skal på ferie

Ferie i Danmark

Som udgangspunkt kan du medtage din BPA-bevilling uændret overalt i Danmark.

Du bør derfor allerede ved ansættelsessamtalen sikre dig, at dine hjælpere er indforståede med, at arbejdsdagen kan begynde og slutte andre steder end i dit hjem og hvilke vilkår, der i øvrigt følger med.

Hjælperen kan således ikke få løn for den tid, der bruges på transport til et nyt arbejdssted, fx fremmøde i et sommerhus på en anden adresse, samt ved ”fri tid” mellem vagterne.

Du skal sikre dig, at den fysiske indretning og adgang til arbejdsredskaber på opholdsstedet svarer bedst muligt til dit sædvanlige behov for praktisk hjælp og personlig pleje, dels af hensyn til arbejdsmiljøet og dels for at undgå unødig udgift til hjælpere.

Det er arbejdsgiverens opgave, at rådgive hjælperne i forhold til udførelse af arbejdet under ferien.

Husk altid, at dine hjælpere, såfremt det påvirker den normale arbejdsplan, skal varsles så tidligt som muligt eller senest tre uger før, du påtænker at holde ferie uden for dit hjem.

Din BPA-bevilling kan ikke forventes at blive øget i en feriesituation og du skal kontakte BPA-visitatorerne, hvis du vil søge om en ekstra bevilling i forbindelse med din ferie.

Opholds- og rejseudgifter

Som udgangspunkt skal du selv afholde opholds- og rejseudgifter for dine hjælpere. Hvis du i øvrigt opfylder betingelserne i Servicelovens § 100 om merudgifter, har du mulighed for at søge om tilskud til dækning af ekstra omkostninger, der er forbundet med opholdet.

Du skal huske at gøre dine hjælpere opmærksomme på, at arbejdsstedet er der, hvor du er. Det vil sige, at transportudgifter til og fra arbejde afholdes af hjælperne selv og der kan ske befordringsfradrag i henhold til Skats gældende regler.

Hjælperne udgift til kost kan ligeså trækkes fra i skat og dækkes derfor heller ikke i § 96 eller som merudgifter § 100.

Ferie i udlandet

Din BPA-ordning kan medtages kortvarigt i udlandet i op til 14 dage jf. Udlandsbekendtgørelsen § 5.

Mere end 1 årlig udlandsrejse ligger udenfor, hvad der kan betegnes som almindeligt og du har som udgangspunkt ret til dækning af ekstra omkostninger til 1 årlig ferie i udlandet af maksimum 14 dages varighed.

Dette har Ankestyrelsen slået fast i en principafgørelse 96-16.

Du bør ansøge om tilskuddet så tidligt som muligt hos BPA-visitatorerne, da der vil være sagsbehandlingstid.

I tilfælde, hvor det er særligt påkrævet og en afgørende forudsætning for at rejsen kan gennemføres, kan der i forbindelse med kortvarige ophold ydes tilskud til dækning af ekstra omkostninger, der er forbundet med opholdet jf. Udlandsbekendtgørelsens § 5.

Erhvervsrejseforsikring

I forhold til ferier i udlandet er det vigtigt at tegne en erhvervsrejseforsikring, så dine hjælpere er dækket under opholdet.

Hvis du har en privat arbejdsgiver, bør du kontakte denne forud for din ferie i udlandet, så I sammen kan sikre, at dine hjælpere er tilstrækkeligt forsikrede.

Hvis du selv er arbejdsgiver, og Rødovre Kommune varetager lønadministrationen i din ordning, bør du kontakte Visitationen.

Det er dit ansvar som arbejdsgiver, at din hjælpere er forsikrede.

Social sikring af dine hjælpere i udlandet

Når du har en hjælpere med til udlandet i forbindelse med ferie eller ture over grænsen, skal din hjælpere søge om at være omfattet af social sikring i udlandet. Dette gøres på Udbetaling Danmarks hjemmeside.

Ansøgningen udfyldes elektronisk og indsendes for, at Udbetaling Danmark kan træffe afgørelse om, om en person der har lønnet arbejde på tværs af EØS (Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde) grænser kan forblive omfattet af danske regler om social sikring.

Selv når en person bor i Danmark og arbejder for en dansk arbejdsgiver, kan personen ikke automatisk bevare rettigheder til dansk social sikring, når han/hun i forbindelse med arbejdet krydser grænsen. Når en hjælper er i udlandet eksempelvis i forbindelse med din ferie, er det arbejde og det er derfor arbejde i udlandet.

Hvis ikke din hjælper har dokumentation for, at han/hun er omfattet af de regler om social sikring (f.eks. sygesikring, syge- og barselsdagpenge, social pension, arbejdsskadesikring og arbejdsmarkedets erhvervssygdomssikring m.m.) i Danmark, er han/hun omfattet af de regler om social sikring i det land, hvor han/hun fysisk er og arbejder i den periode, hvor du er på ferie.

Det betyder, at både arbejdsgiveren og hjælperen skal rette sig efter reglerne i det pågældende land og betale socialt bidrag m.v. til det land for den periode, hvor hjælperen arbejder i landet. Dette gør sig dog kun gældende, hvis ikke, at medarbejderen har dokumentation på, at medarbejderen er omfattet af social sikring i Danmark. Denne dokumentation får man, hvis man udfylder og indsender skemaet til Udbetaling Danmark.

For respiratorbrugere gælder, at Region Øst har ansvaret for ventilatørbistanden. Det er derfor ikke sikkert, at du kan rejse til udlandet med din BPA-ordning, hvis du er respiratorbruger.

Min hjælper skal afholde ferie

Dine hjælperes ønske om ferietidspunkt skal i videst muligt omfang imødekommes. Planlæg derfor ferieafholdelse i god tid.

  • Arbejdslederen skal tilrettelægge arbejdsplanen så hjælperne kan afholde ferie. Denne information videregives til arbejdsgiver
  • Arbejdsgiveren skal rådgive hjælperne i forhold til afvikling af ferie
  • Hjælperen skal orientere arbejdsgiveren om deres ønsker vedr. ferieafholdelse

Arbejdsredskaber til mig eller min hjælper

Det kan være nødvendigt, at anvende hjælpemidler i form af arbejdsredskaber i det daglige til enten dig selv eller dine hjælpere jf. Arbejdsmiljøloven.

Varige hjælpemidler, som er personlige eller nødvendige i forhold til at udføre opgaver på en arbejdsmiljømæssig sikker måde, kan søges hos Rødovre Kommunes hjælpemiddelteam i visitationen.

Du kan få betalt eftersynet af din lift på din handicapbil, hvis du sender regningen til visitationen.

Team Hjælpemidler i Visitationen, Rødovre Kommune, er ansvarlig for det lovpligtige, årlige eftersyn af gulv- og loftslifte.

Min hjælpers arbejde på søn- og helligdage

Din BPA-tilskudsudmåling indeholder dækning af tillæg for tjeneste på søn- og helligdage for hjælperen. Tillægget er i henhold til Rødovre Kommunes ansættelsesramme (se bilag 1).

  • Arbejdslederen skal sikre, at det fremgår af vagtplanen, hvornår der er tjeneste på helligdage
  • Arbejdsgiveren skal sikre, at det korrekte tillæg udbetales.

Min hjælper er syg

Ved sygemelding er arbejdsgangen som nedenstående:

  • Arbejdslederen skal underrette arbejdsgiveren
  • Arbejdsgiveren skal sikre, at der er vikarer til rådighed og etablere vikardækning ud fra vagtplanen
  • Hjælperen skal kontakte arbejdsleder så hurtigt som muligt og anmelde sygdommen

Ved akut sygdom kan Rødovre Kommunes hjemmepleje kontaktes, som vil løse de mest nødvendige opgaver hos dig i en begrænset periode.

Brug af evt. eksterne vikarer, som ikke kan rummes inden for din tilskudsramme til BPA, skal altid aftales med BPA-visitatorerne.

Min hjælper har længerevarende sygdom

Arbejdsgivere skal, i henhold til Sygedagpengeloven, afholde en samtale med sygemeldte medarbejdere senest fire uger efter første sygedag.

I Arbejdsmarkedsstyrelsens guide, ”Når en medarbejder melder sig syg”, kan du blandt andet læse om, hvad sygefraværssamtalen skal handle om og hvordan du gennemfører den. Se mere på www.star.dk

Arbejdsgiver tager stilling til, om hjælper skal fremvise en lægeattest.

Det er arbejdsgiver, der betaler for denne.

Hvis du selv er arbejdsgiver, kan denne udgift refunderes af Rødovre Kommune.

Hjælpers barns 1. og 2. sygedag

Hjælper har ret til afholdelse af barns 1. og 2. sygedag og arbejdsgangen er hvis:

  • Hensynet til barnet gør det nødvendigt
  • Forholdene på arbejdspladsen tillader det
  • Barnet er under 18 år
  • Barnet er hjemmeboende

Pension til min hjælper

Det udmålte tilskud indeholder udgift til pension til dine hjælpere. Tilskuddet til pension til dine hjælpere er beregnet i henhold til Rødovre Kommunes rammevilkår for BPA (se bilag 1).

Det er arbejdsgiverens opgave at sikre, at hjælperne modtager den korrekte arbejdsmarkedspension.

Hvis jeg skal overgå til anden hjælp

Hvis du ikke længere er berettiget til BPA-ordning eller du selv ønsker at afvikle din ordning, vil BPA visitatorerne træffe afgørelse om ophør af ordningen.

Inden ordningen ophører, vil der blive lagt en plan for, hvordan dit behov dækkes og hvilken hjælp, der evt. kan sættes ind i stedet for din BPA-ordning.

Når kommunen træffer afgørelse om nedsættelse eller frakendelse af hjælp, gives der et varsel på 14 uger fra din modtagelse af afgørelsen. Timenedsættelsen eller ophøret skal således være effektueret og hjælperne være opsagt inden de 14 uger er gået.

Hvis du inden 4 uger klager over afgørelsen, har Rødovre Kommune 2 ugers genbehandlingstid og hvis afgørelsen fastholdes, sendes afgørelsen til behandling i Ankestyrelsen, der så behandler sagen, så den endelige afgørelse foreligger indenfor 14 uger.

Ved klage over afgørelsen kan timerne eller afviklingen af BPA-ordningen først effektueres efter varslingsperioden på de 14 uger er gået. Dette gælder også selvom Ankestyrelsen har stadfæstet kommunens afgørelse inden for kortere tid.

I specielle tilfælde kan det være nødvendigt at stoppe ordningen øjeblikkeligt, hvis du fx flytter i botilbud eller plejebolig.

Rødovre Kommune sikrer løn til hjælperne i deres opsigelsesperiode.

Handleplan

Dine BPA-visitatorer skal tilbyde at udarbejde en handleplan sammen med dig jf. Serviceloven § 141.

Handleplanen skal styrke din indflydelse og tydeliggøre målet med indsatsen, så den bliver sammenhængende, helhedsorienterende og forpligtende for alle involverede personer og indsatser.

Handleplanen er skriftlig og bindende og BPA-visitatorerne har skabelon til denne.

Det er frivilligt, om du ønsker at være med til at udarbejde en personlig handleplan.

Flytning til ny kommune

Flytter du fra Rødovre Kommune til en anden kommune, fortsætter udbetalingen af det kontante tilskud via § 96, indtil din nye opholdskommune har truffet deres afgørelse vedrørende din BPA-ordning.

Du bør i god tid inden flytningen ansøge din kommende opholdskommune om videreførelse af din BPA-ordning. Du skal i den forbindelse være opmærksom på, at din nye kommune kan have et andet serviceniveau og andre tildelingskriterier, end du er vant til.

Kontakt til BPA-visitatorerne

Har du spørgsmål i forbindelse med din BPA-ordning, så kontakt:

BPA-visitatorerne i Rødovre Kommune
Else Sørensens Vej 3 K
2610 Rødovre
Tlf: 36 37 74 00

Send en mail via Digital Post Att:Visitationen BPA, benyt elementet "Skriv personfølsom/fortrolig post" øverst på siden.

Anden relevant information

Information og links

www.retsinfo.dk
Her kan du finde nyeste udgave af love, bekendtgørelser og vejledninger.

www.ast.dk
Her kan du læse om afgørelser og praksisundersøgelser.

www.rk.dk
Rødovre Kommunes hjemmeside, hvor du kan finde BPA-Håndbogen og Rødovre Kommunes gældende kvalitetsstandard på området.

www.star.dk
Styrelsen for Arbejdsmarked og rekruttering: Her kan du finde vejledning om ferie og om, hvordan man søger refusion for sygedagpenge.

www.godtarbejdsmiljo.dk
Her kan du finde en branchevejledning om handicaphjælpernes arbejdsmiljø.

www.bm.dk
Beskæftigelsesministeriet, Specialfunktionen Job og Handicap rådgiver blandt andet om personlig assistance til handicappede i erhverv.

www.handicap.dk
Danske handicaporganisationer er en paraplyorganisation bestående af 34 organisationer og dækker alle typer af handicap.

Her kan der blandt andet findes feriehuse, kurser osv.

www.muskelsvindfonden.dk
Muskelsvindfonden.

www.spastikerforeningen.dk
Spastikerforeningen.

www.datatilsynet.dk
Her kan du få inspiration til, hvordan du overholder dataforordningsloven over for dine hjælpere og deres data.

www.egmont-hs.dk
Egmonthøjskolen. Her kan du læse om indholdet i et ophold på Egmonthøjskolen og om kurser for BPA borgere.

Du har mulighed for at gennemføre Open College Network læringsforløb, som dokumenterer dine kompetencer inden for ansættelsessamtaler, personalemøde, MUS og konflikthåndtering med mere.

www.sum.dk
Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Her kan du læse om relevant lovgivning på sundhedsområdet for mennesker med handicap. Du kan også finde bekendtgørelsen om fælles hjælperordning til personer med kronisk respirationsinsufficiens.

www.sbst.dk
Social-og Boligstyrelsen. Her kan du finde information om Socialtilsynets opgave med godkendelse af og tilsyn med foreninger og virksomheder, der løser arbejdsgiveropgaven. Der er en liste over godkendte virksomheder.

www.sm.dk
Social- Bolig- og Ældreministeriet. Her kan du læse om lovgivning og vejledninger for BPA området.

www.bpa-arbejdsgiver.dk
Den uafhængige rådgivningsfunktion – Kooperationen – har oprettet en hjemmeside, hvor borgere med BPA kan søge information og arbejdsgiverrådgivning, herunder skabelon til ansættelsesbeviser.

Rødovre Kommunes hjemmepleje (Døgnvagt):

Tlf.: 36 37 75 13

Litteratur

Bogen ”Kunsten at modtage og give hjælp” af Hanne Klitgård Larsen, Husets forlag 1995

BPA Håndbogen for Rødovre Kommune er udarbejdet af BPA-visitatorerne.

Revideret november 2023.

Bilag 1

Udmåling af kontante tilskud til hjælpere - Rammebeløb

Nettoløn

For BPA-ordninger efter 1. januar 2019 er grundtimetaksten trin 11 i henhold til overenskomsten for Social- og Sundhedspersonale.

For BPA-ordninger, der er trådt i kraft før 1. januar 2019, er grundtimetaksten trin 12 i henhold til overenskomsten for Social- og Sundhedspersonale.

Derudover indlægges den nødvendige rummelighed (3,5 procent), der har til formål at dække stedbestemte tillæg, funktionstillæg, kvalifikationstillæg og anciennitetstillæg.

Endeligt modtager hjælperne følgende tidsbestemte tillæg ekskl. rummelighed:

  • Aftentillæg (kl. 17-23): 30 procent af grundlønnen
  • Nattillæg (kl. 23-06): 35 procent af grundlønnen
  • Lørdagsgodtgørelse (kl. 08-24): 30 procent af grundlønnen

Søndagsgodtgørelse (kl. 00-24): 50 procent af grundlønnen

Feriepenge

Kommunen betaler et tilskud, der dækker medarbejdernes årlige ferie. Feriepengene reguleres af ferielovgivningen.

Feriepenge (ATP, SER og AES)

Der betales en fast årlig sats pr. medarbejder til henholdsvis ATP, AER og AES. Satserne reguleres årligt af ATP.

Feriefridage

Kommunen er ikke forpligtiget til at yde tilskud til feriefridage, og der er ikke afsat midler til dette i budgetrammen.

Barselsfond

Der betales en fast årlig sats pr. medarbejder til barselsfonden. Satsen reguleres årligt af ATP. Løn under barsel skal dækkes via barselsdagpenge og refusion fra barselsfonden.

Bilag 2

Erklæring vedrørende modtaget vejledning om min BPA-ordning

Jeg erklærer hermed på tro og love, at jeg har modtaget information og vejledning af Rødovre Kommune i form af revideret udgave af Rødovre Kommunes BPA Håndbog jf. Servicelovens § 96.

Håndbogen beskriver, hvad en BPA-ordning indebærer og hvordan du skal administrere din ordning.

Erklæringen skal underskrives og returneres til Visitationen senest d. dato.

Den underskrevne erklæring opbevares i din BPA-sag.

Dato:
Borgers navn:

Hvad siger loven

Kontaktinformation

Rødovre Kommune
Social- og Sundhedsforvaltningen
Rødovre Parkvej 150
2610  Rødovre
Telefon
36 37 70 00

Skriv sikker Digital post til Rødovre Kommune
Kontakt og åbningstider