Ny ældrelov sætter borgeren i centrum

06/06-2025

Til juli træder en ny ældrelov i kraft. Den får betydning i ældreplejen i alle landets kommuner.

Ambitionen er at skabe en bedre og mere værdig ældrepleje, og forandringerne kommer gradvist, så de ældre oplever ændringerne som en rolig overgang.

”I Rødovre har vi igennem længere tid arbejdet ambitiøst med at gøre klar til ældreloven. Vi er godt i gang med udvikling af en helhedsorienteret indsats, hvor der gives mere plads til borgernes egne ønsker og selvbestemmelse. Der er en to-årig indkøringsperiode, som betyder, at vi kan gøre det i et tempo, hvor alle kan følge med, og hvor vi kan nå at informere grundigt, inden vi ændrer på noget” siger Rødovres borgmester Britt Jensen.

Ønsket med den nye lov er med Ældreministeriets egne ord at skabe mere selvbestemmelse for den ældre selv, øge tilliden til medarbejdere og ledelse samt at skabe et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund. Ambitionerne og de konkrete ændringer flugter på lange stræk med den udvikling, ældreplejen i Rødovre er inde i.

Det gælder for eksempel faste teams i hjemmeplejen, som dels betyder, at borgerne får opfyldt et ønske om, at det i højere grad er de samme medarbejdere, som kommer i deres hjem fra dag til dag. Dels giver ordningen medarbejderne større indflydelse på tilrettelæggelsen af deres arbejde.

”Ældreloven giver os på mange måder gode muligheder for at efterleve Rødovre Kommunes vision om, at alle ældre borgere uanset helbredssituation kan leve et godt og værdigt liv. Ud over det, vi allerede har gennemført, er vi langt i planlægningen af mange af lovens andre tiltag. Det giver os ro til at arbejde med ændringerne på en tryg måde for alle,” siger Britt Jensen.

Helhedspleje giver sammenhængende forløb

Nøglebegrebet i den nye ældrelov er ’helhedsorienteret indsats’, som dækker over et ønske om, at alle borgeres behov skal ses i sammenhæng. Uanset om borgerens behov er fysiske, psykiske eller sociale, skal de forskellige faggrupper finde løsninger i fællesskab. Princippet om helhedspleje betyder, at hjælpen skal opleves som et sammenhængende forløb, der tager udgangspunkt i den enkeltes ønsker og behov. 

Samtidig bliver der skruet ned for detaljegraden i reglerne for hjælp, og det øger medarbejdernes selvbestemmelse. De medarbejdere, som er tæt på borgerne, får med andre ord bedre muligheder for at bruge deres dømmekraft og træffe beslutninger, som hjælper de ældre hurtigere.

Bag det hele ligger en lang række ændringer, som de kommende år bliver indarbejdet i ældreplejen i alle landets kommuner.

Læs mere om den nye ældrelov her på www.rk.dk


FAKTA

Formål med regeringens ældrelov:
At skabe en mere sammenhængende og borgernær ældrepleje, hvor den ældres selvbestemmelse, tillid til medarbejderne og tæt samspil med pårørende og civilsamfundet er i fokus.

Udrulning:
For de borgere, som allerede er i ældreplejen, altså på plejehjem eller i hjemmeplejen, vil ændringerne komme gradvist de kommende år, og der vil i Rødovre Kommune være fokus på at sikre en tryg og rolig overgang for alle.

De borgere, som ansøger om hjælp efter 1. juli, vil blive visiteret efter den nye lov. Dog vil der være ændringer, som først træder i kraft senere. Her gælder det samme som for borgere, som allerede er i ældreplejen, altså at ændringer vil komme gradvist de kommende to år.

Hovedændringer:
•    Helhedspleje:
Én leverandør (kommunal eller privat) får ansvar for hele plejeforløbet, inklusive personlig pleje, praktisk hjælp og genoptræning. Dette skal sikre kontinuitet og færre forskellige medarbejdere i hjemmet.

•    Faste teams:
Indførelse af små, tværfaglige teams, der arbejder tæt sammen med den enkelte ældre for at skabe tryghed og kontinuitet i plejen.

•    Borgernær visitation:
Øget fokus på den enkeltes aktuelle behov og ønsker, hvilket giver den ældre større indflydelse på, hvilken hjælp der ydes.

•    Styrket civilsamfundssamarbejde:
Øget inddragelse af pårørende, lokale fællesskaber og frivillige organisationer for at skabe et mere helhedsorienteret plejetilbud.
Implementering:

•    Ikrafttrædelse:
Den 1. juli 2025 for både kommunale og private leverandører.

•    Overgangsperiode:
Borgere, der før 1. juli 2025 er visiteret til hjælp efter servicelovens §§ 83, 83a eller 86, stk. 1, skal overgå til ældreloven senest 1. juli 2027.

Betydning for ældres hverdag:
•    Mere selvbestemmelse:
Ældre får større indflydelse på, hvilken hjælp de modtager, og hvordan den tilrettelægges.

•    Øget kontinuitet:
Færre forskellige medarbejdere i hjemmet skaber tryghed og bedre relationer.

•    Styrket samarbejde:
Tættere samarbejde med pårørende og lokale fællesskaber bidrager til en mere helhedsorienteret pleje.

Læs mere på Ældreministeriets hjemmeside, hvor reformen er beskrevet grundigt