Kultur- og Fritidsudvalget

10-10-2023

Medlemmer

Formand Lene Due (A)
Pia Hess Larsen (A)
Tina Hippe Hansen (C)
Martin Rosenkrantz (F)
Marianne Christensen (Ø)

Fraværende

Pia Hess Larsen (A), sag 37-43

Sager 37 - 43

Fold alle ud

Meddelelser
Sag nr. 37

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Meddelelsespunktet fremlægges til orientering.

  1. Orientering om kunst i bykernen. Oplæg ved kunstfaglig konsulent Anni Lave Nielsen.

Indstilling

Meddelelsespunktet forelægges til orientering.

Beslutning

Taget til efterretning.

Bilag

Bilag 1: Orientering om kunst i bykernen

Ansøgning om køb af navneretten til Espelundens Stadion
Sag nr. 38

Beslutningskompetence: KB

Sagens kerne

Green Entertainment A/S, Boldklubben Avarta ansøger om lov til at købe navneretten til Espelundens Stadion med henblik på videresalg til en kommerciel samarbejdspartner i perioden 01.01.2023 - 31.12.2026.

Indstilling

Børne og Kulturforvaltningen indstiller,

at forslag til aftale mellem Green Entertainment A/S, Boldklubben Avarta og Rødovre Kommune om køb af navneretten til Espelundens Stadion godkendes.

Beslutning

Anbefales med 3 stemmer for (C + SF + A) og 1 imod (Ø).

Sagsfremstilling

Green Entertainment A/S, Boldklubben Avarta ansøger om køb af navnet på Espelundens Stadion med henblik på videresalg til en kommerciel samarbejdspartner som led i en sponsoraftale.

Green Entertainment A/S og Boldklubben Avarta foreslår, at der indgås en aftale mellem Rødovre Kommune og Green Entertainment A/S, Boldklubben Avarta med følgende indhold:

  • Green Entertainment A/S, Boldklubben Avarta køber navnerettighederne til Espelundens Stadion for en 4-årig periode.
  • Det nye navn skal fremgå af indgangspartiet til stadion samt skiltet/informationstavlen på Korsdalsvej 100.
  • Navneændringen skal fremgå af al kommunikation fra Green Entertainment A/S, Boldklubben Avarta samt øvrige brugere. I forhold til trafikal skiltning og i kommunalt kommunikation vil stadionet forsat omtales "Espelundens Stadion/Espelundens Idrætsanlæg".
  • Rødovre Kommune skal godkende navnet, så det er foreneligt med sport og idræt, samt grafisk udformning og opsætning af skilte.

Salg af navneretten skal indgåes på markedsvilkår. Børne- og Kulturforvaltningen har efterspurgt ny vurdering hos forskellige firmaer. Dette har imidlertid ikke været muligt. Derfor har Børne- og Kulturforvaltningen taget udgangspunkt i den tidligere vurdering fra 2019 og pris- og lønreguleret denne takst, så det kommer op på nuværende prisniveau. Værdien af navneretten har ikke ændret sig nævneværdigt (samme produkt og rammer, dog er klubben i mellemtiden rykket ned til 3. division). Markedsværdien for 2023 er derfor sat til 25.878 kr. pr. år.

Det foreslås, at der udarbejdes en aftale mellem Green Entertainment A/S, Boldklubben Avarta og Rødovre Kommune om køb af navneretten til Espelundens Stadion med henblik på videresalg til Green Entertainment A/S, som er Boldklubben Avartas sponsor.

Købsaftalen skal blandt andet indeholde følgende:

  • Borgere, som er bosat i Rødovre Kommune, vil kunne bestille fribilletter via boldbillet.dk til to kampe om året, en kamp i efterårssæsonen og en kamp i forårssæsonen, som har en værdi af 25.000 kr. Den frie adgang til billetterne to gange om året har til formål at understøtte kommunens generelle indsats med at fremme interessen for at dyrke idræt.
  • Kommunen får mulighed for at annoncere gratis i Green Entertainment A/S, Boldklubben Avartas kampprogram efter nærmere aftale.
  • Rødovre Kommune skal godkende navnet, den grafiske udformning af dette og opsætning af skilte med videre.
  • Green Entertainment A/S, Boldklubben Avarta afholder alle udgifter i forbindelse med opsætning, nedtagning og vedligeholdelse af skilte m.v., som er omfattet af aftalen.
  • Rødovre Kommune vil forsat benytte navnet Espelundens stadion/idrætsanlæg i trafikal skiltning og i den kommunale kommunikation m.m.
  • Aftalen træder i kraft den 01.11.2023 og løber frem til den 31.12.2026.

Lov- og plangrundlag

I henhold til lov 490 af 7. juni 2006 om kommuners og regioners anvendelse af fast ejendom og løsøre til brug for reklamering for andre, gives der adgang for kommunen til supplerende finansiering af de opgaver, som kommunen varetager, når dette sker under hensyntagen til den neutralitet og saglighed, der er gældende for den offentlige myndighed.

Loven giver adgang til opsætning af reklamer på alle kommunens faste aktiver, såsom bygninger, grunde, kørekøjer, inventar med videre. Reklamering kan ske på både fast ejendom og løsøre, som ejes af kommunen, men ligeledes på lejet/leaset ejendom og løsøre. Reklamering er tilladt både ud- og indvendigt.

Salg af reklameplads skal ske på markedsvilkår, og kommunen skal gøre sig rimelig bestræbelser på at sikre sig, at salget sker på markedspriser.

Økonomiske konsekvenser

Betalingen sker ved, at Green Entertainment A/S, Boldklubben Avarta giver gratis adgang til Rødovre Kommunes borgere til to kampe årligt (en kamp om efteråret og en kamp om foråret) til en værdi af 25.000 kr. Dertil kommer gratis annoncering for Rødovre Kommune i Green Entertainment A/S, Boldklubben Avartas kampprogram.

Tidsplan

Aftalen træder i kraft pr. 01.11.2023

Bilag

Bilag 1: Ansøgning om køb af navneretten Green Entertainment - Boldklubben Avarta
Bilag 2: MKGT Værdifastsættelse
Bilag 3: Aftale mellem Green Entertainment AS, Boldklubben Avarta og Rødovre Kommune

Offentlig træning som del af Rødovre Skøjte- og Ishockey Klubs friløbstid - Evaluering af forsøgsordning
Sag nr. 39

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på møde den 5. oktober 2021 at imødekomme Rødovre Skøjte- og Ishockey Klubs anmodning om en to-årig forsøgsordning frem til sommeren 2023. Forsøgsordningen gjorde det muligt for Rødovre Skøjte-og Ishockeyklub at gøre brug af den offentlige istid om onsdagen. Der skal nu træffes afgørelse om, hvorvidt ordningen skal gøres permanent.

Indstilling

Børne-og Kulturforvaltningen indstiller,

at ordningen gøres permanent fra oktober 2023 og frem.

Beslutning

Godkendt.

Sagsfremstilling

På Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 5. oktober 2021 blev det besluttet at imødekomme Rødovre Skøjte- og Ishockey Klubs (RSIK) anmodning om en to-årig forsøgsordning frem til sommeren 2023. Forsøgsordningen gjorde det muligt for Rødovre Skøjte-og Ishockeyklub at gøre brug af den offentlige istid om onsdagen fra kl. 18.00 - 20.00. Der skal nu træffes afgørelse om, hvorvidt ordningen skal gøres permanent.

Det er tilbagemeldingen fra Rødovrehallens administration, at der i de to år, hvor forsøget har kørt, ikke er indkommet klager over, at der er lukket for friløbet om onsdagen. Det har givet desuden givet mere luft til RSIK i deres fordeling, så de bedre kan få fordelingen til at hænge sammen.

Derudover har Rødovre Skøjte- og Ishockey Klub peget på følgende (uddrag):

"RSIK's mulighed for at bruge istiden om onsdagen internt i foreningen har været en kæmpe succes, da det har givet os som forening mulighed for at sikre, at vores næsten 600 medlemmer modtager en træningsmængde, som er tilsvarende andre kommuner samt sportsgrene.

Kigger man på tallene, kan vi også se, at friløbsgæsterne har vænnet sig til, at der ikke er friløb om onsdagen og derfor vælger at komme på de andre dage. Vi har ikke set en nedgang i antallet af gæster. Ej heller er den økonomiske side af det blevet påvirket for RSIK."

Børne- og Kulturforvaltningen indstiller på baggrund af ovennævnte, at ordningen gøres permanent, så den tidligere offentlige åbningstid om onsdagen fremover tildeles Rødovre Skøjte- og Ishockeyklub. Der vil fremover være åbent for friløb, lørdage kl. 10.30 - 14.30 og søndage kl. 17.00 - 20.00.

Lov- og plangrundlag

Folkeoplysningsloven.

Økonomiske konsekvenser

Udgiftsneutral, da indtægten fra friløbet går til klubben.

Tidsplan

Fra 1. oktober 2023 og frem.

Bilag

Bilag 1: RSIK - Evaluering af den toårige forsøgsordning - brug af den offentlige istid om onsdagen

Anlægsinvesteringer på idrætsområdet 2024
Sag nr. 40

Beslutningskompetence: KB

Sagens kerne

Kommunalbestyrelsen har som del af budgetaftalen for 2024 afsat 5,9 mio. kr. til anlægsinvesteringer på idrætsområdet. Børne- og Kulturforvaltningen har i samarbejde med Teknisk Forvaltning og Fællesrepræsentation af Idrætsforeninger i Rødovre (FIR) udvalgt fire projekter, der indstilles til politisk godkendelse med henblik på igangsættelse i 2024.

Indstilling

Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,

  1. at projektforslaget om at istandsætte klublokale ved Espelundens Idrætsanlæg godkendes,
  2. at projektforslaget om at etablere et beachanlæg ved Espelundens Idrætsanlæg godkendes,
  3. at projektforslaget om at etablere et fælles opvarmnings- og styrketræningslokale ved Rødovre Skøjte Arena godkendes samt
  4. at projektforslaget om at etablere mobile motionstræfpunkter ved Rødovre Stadionhal, Rødovrehallen eller Espelundens Idrætsanlæg godkendes.

Beslutning

Sagen udsat, idet Kultur- og Fritidsudvalget ønsker sagen yderligere belyst.

Sagsfremstilling

Kommunalbestyrelsen har som en del af budgetaftalen for 2024 afsat 5,9 mio. kr. til anlægsinvesteringer på idrætsområdet.

Prioritering og udvælgelse af anlægsinvesteringer på idrætsområdet foregår i samarbejde mellem Børne- og Kulturforvaltningen, Teknisk Forvaltning og Fællesrepræsentationen af Idrætsforeninger i Rødovre (FIR). Parterne er hvert år med til at udvælge hvilke projektforslag, der skal indstilles til politisk godkendelse.

Processen for prioriteringen af midlerne for 2024 er forløbet på følgende vis:

  • Den 12. januar 2023: Informationsmøde med foreningerne om kriterier, ansøgningsskema og proces.
  • Den 26. februar 2023: Deadline for første ansøgningsrunde.
  • Marts 2023: Forvaltningen afstemmer med FIR, hvem der går videre til anden ansøgningsrunde.
  • Den 10. april 2023: Deadline for anden ansøgningsrunde.
  • April og maj 2023: Forvaltningen beskriver og kvalitetstjekker de indsendte anlægsprojekter. Det udarbejdede materiale sendes i høring hos foreningerne og FIR.
  • Den 15. juni 2023: Forvaltningen og FIR prioriterer og udvælger hvilke anlægsprojekter, der skal indstilles til politisk godkendelse.

Som en del af årets proces blev nedenstående kriterier vedtaget i forhold til at prioritere og udvælge de forskellige projektforslag:

  • Anlægsprojekter, der kan øge kapaciteten eller forbedre udnyttelsesgraden af eksisterende faciliteter.
  • Anlægsprojekter, der kan stimulere diversiteten af idrætstilbud i Rødovre Kommune eller lokalt i et området i kommunen.
  • Anlægsprojekter, der fremstår som modne og klar til at blive realiseret.

Forvaltningen har med udgangspunkt i ovenstående kriterier udarbejdet en samlet vurdering af hvert af de indsendte projektforslag, og på prioriteringsmødet den 15. juni 2023 drøftede forvaltningen og FIR de modtagne ansøgninger. Se bilag for alle projektansøgninger, for forvaltningens analyse af ansøgningerne, for referat af møde med FIR samt FIR's prioriteringsindstilling.

Indstilling:

Til årets proces modtog Børne- og Kulturforvaltningen 12 ansøgninger. Nedenfor følger en kort beskrivelse af de udvalgte projektforslag.

Gå-Lunt-Løb – Istandsættelse af klublokale ved Espelundens Idrætsanlæg

Gå-Lunt-Løb har søgt om midler til istandsættelse af et klublokale ved Espelundens Idrætsanlæg, herunder til indkøb af borde og stole, maling af lokalet samt istandsættelse af toilet. Lokalet deles med ’De Grønne’ fra Avarta.

Der er enighed mellem forvaltningen og FIR om, at projektet vil medføre en forbedret udnyttelse af eksisterende faciliteter, ligesom projektet taler ind i idrætspolitikkens mål om fælles brug af faciliteter samt øget socialt samvær i klubben. Projektet vurderes desuden at have en lav udgift pr. brugertime.

Det indstilles, at der afsættes 100.000 kr. til projektet.

RS Volley – Beachanlæg på grusarealet ved Espelundens Idrætsanlæg

RS Volley har søgt om midler til etablering af et beachområde på 44x36 m2 til beachvolley, -fodbold og -håndbold. Arealet kan indrettes, så der kan være op til 6 beachvolleybaner, 2 håndboldbaner eller 1 fodboldbane. Hvis der skal spilles både beachvolley og håndbold på samme tid reduceres mængden af baner.

Forvaltningen og FIR er enige i, at projektet vil medføre øget kapacitet og forbedret udnyttelsesgrad af eksisterende område. Samtidig vil det øge diversiteten af idrætstilbud i kommunen til både børn og voksne, drenge og piger samt bredde og elite. Projektet taler ind i idrætspolitikkens mål om multifunktionalitet, fælles brug af faciliteter samt faciliteter til selvorganiserede brugere.

Det skal bemærkes, at RS Volley ønsker at etablere faciliteten på græsarealet syd for Rødovrehallen grundet kort afstand til omklædning og toiletforhold samt foreningens andre aktiviteter i Rødovrehallen.

Forvaltningen anbefaler imidlertid, at beachanlægget etableres på grusarealet for enden af Rødovre Parkvej ved Espelundens Idrætsanlæg, da græsarealet ved Rødovrehallen allerede anvendes af Skovmoseskolen, daginstitutionen Græshoppen samt andre foreninger. Grusarealet ved Espelunden anvendes i dag kun i begrænset omfang til fodbold, petanque samt den årlige festival ’Vi Elsker’, men det er kommunens ambition at udvide brugen og øge diversiteten af idrætstilbud i Espelunden, herunder at skabe plads til organiserede såvel som uorganiserede brugere. Det skal bemærkes, at grusarealet er omfattet af Vestvoldens fredning, og derfor skal der søges om dispensation fra fredningen, såfremt projektet og placeringen godkendes. Det er samtidig vigtigt, at der ved denne placering kan gøres plads til andre arrangementer på området, herunder bl.a. til parkering, og at der i den forbindelse kan være en mindre driftsudgift forbundet med dette.

Projektet vurderes at koste ca. 2,3 mio. kr. inkl. mål, net, stolper og linjer.

Såfremt projektet godkendes, vil Børne- og Kulturforvaltningen udfærdige en konkret beskrivelse af projektet, herunder projektering, placering, budgetoverslag samt tidsplan, der skal godkendes af Kultur- og Fritidsudvalget i begyndelsen af 2024.

RSIK – Opvarmnings- og styrketræningsfaciliteter ved Rødovre Skøjte Arena

RSIK har søgt om midler til etablering af et fælles opvarmnings- og styrketræningslokale på 225-250 m2 i det nordvestlige hjørne af Rødovre Skøjte Arena.

Forvaltningen og FIR anbefaler, at lokalet skal kunne anvendes af eksisterende og nye foreninger i og omkring Rødovrehallen med mulighed for en bred vifte af aktiviteter såsom opvarmning, styrketræning, smidighedsøvelser, yoga, dans eller foreningsbåret fitness. Således vil projektet øge diversiteten af idrætstilbud i kommunen, ligesom det vil tale ind i idrætspolitikken mål om fælles brug af faciliteter. En række foreninger, herunder RSIK, Rødovre Tennisklub, RS Volley, ROG, Rødovre Floorball Club mm., har udtrykt ønske om opvarmnings- og styrketræningsfaciliteter. Lokalet vil desuden kunne øge udnyttelsesgraden af is- og haltider, da brugerne kan varme op i lokalet, inden de skal på isen eller i hallen. Forvaltningen anbefaler, at der udarbejdes en fordelingsnøgle blandt foreningerne til brugen af lokalet.

Projektet vurderes at koste ca. 5,5 mio. kr. inkl. basalt interiør, såsom spejle, måtter m.m., men ekskl. større redskaber og maskiner.

Såfremt projektet godkendes, vil Børne- og Kulturforvaltningen udfærdige en konkret beskrivelse af projektet, herunder projektering, budgetoverslag samt tidsplan, der skal godkendes af Kultur- og Fritidsudvalget i begyndelsen af 2024.

Børne- og Kulturforvaltningen – motionstræfpunkter til udendørs idræt

Børne- og Kulturforvaltningen har stillet forslag om at etablere udendørs motionstræfpunkter ved enten Rødovrehallen, Rødovre Stadionhal eller Espelunden Idrætsanlæg, hvor borgere og foreningsmedlemmer kan mødes og dyrke idræt under åben himmel. Motionstræfpunkterne skal bygges op om en mobil container, der over tid kan udvides, ændres eller flyttes, og der skal være mulighed for bl.a. at dyrke styrketræning, fitness, løb og bevægelse, samt evt. med udlån af udstyr til rulleskøjter, løbehjul, skateboard osv.

Forvaltningen og FIR er enige i, at projektet taler ind i idrætspolitikkens mål om multifunktionalitet, fælles brug samt faciliteter til selvorganiserede aktiviteter. Forvaltningen og FIR er desuden enige i, motionstræfpunktet med fordel kan tænkes sammen med etablering af beachanlægget, så adgangen til rekreative aktiviteter i Espelunden og på Vestvolden styrkes.

Det indstilles, at der afsættes 500.000 kr. til projektet.

Lov- og plangrundlag

Ingen.

Økonomiske konsekvenser

Der er i investeringsoversigten i budget 2024 afsat 5,9 mio. kr. til anlægsinvesteringer på idrætsområdet. Hvert år fra 2025 til 2031 er der afsat 10,9 mio. kr. til anlægsinvesteringer på idrætsområdet.

Den forventede samlede anlægssum for ovennævnte projekter udgør ca. 8,4 mio. kr. og finansieres med 5,9 mio. kr. i 2024 og 2,5 mio. kr. i 2025. Alle anlægsprojekterne igangsættes i 2024 med en forventning om, at en række anlægsudgifter først vil falde i 2025. Ikke alle projekter vil kunne færdiggøres i 2024, men må forventes at strække sig ind i 2025.

Det skal bemærkes, at der er risiko for, at de konkrete omkostninger både kan stige eller falde, alt afhængig af udmøntningen af de konkrete projektforslag. Eventuelle prisstigninger vil blive søgt imødekommet ved at nedskalere projekterne, således at de kan realiseres inden for det afsatte budget.

Tidsplan

Såfremt projekterne bliver politisk godkendt, vil de blive igangsat i 2024. De involverede parter vil blive inddraget i den konkrete udformning af projektet.

Bilag

Bilag 1: Alle ansøgningerne samlet
Bilag 2: Samlet analyse af ansøgninger til idrætsuljen 2024
Bilag 3: Referat af møde med FIR ang. prioritering af anlægsinvesteringer 2024
Bilag 4: FIRs prioriteringsindstilling efter møde med analysegruppen 230627

Ansøgning om en udgiftsneutral tillægsbevilling til særudstilling på Heerup Museum
Sag nr. 41

Beslutningskompetence: KB

Sagens kerne

Heerup Museum har modtaget fondsmidler fra fire fonde på i alt 225.000 kr. fra henholdsvis Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Grosserer L.F. Foghts Fond og Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond til særudstillingen "SOL OG MÅNE. Henry Heerup - Julie Nord Grafik".

Indstilling

Børne- og Kulturforvaltningen indstiller,

at der i 2023 gives en udgiftsneutral tillægsbevilling på netto 0 kr. til Kultur- og Fritidsudvalget svarende til en udgifts- og tilhørende indtægtsbevilling på 225.000 kr. til Heerup Museum.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Støtten fra Augustinus Fonden på 75.000 kr, Beckett-Fonden på 75.000 kr., Grosserer L.F. Foghts Fond på 50.000 kr. og Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond på 25.000 kr. skal anvendes til efterårsudstillingen 2023 på Heerup Museum "SOL OG MÅNE. Henry Heerup - Julie Nord Grafik". Udstillingen præsenterer en visuel dialog mellem Henry Heerup og samtidskunstner Julie Nord. Julie Nord viser for første gang sin samlede produktion af grafiske tryk skabt gennem to årtier, herunder tre helt nye litografier, i dialog med et udvalg af Heerups grafik fra museets samling. Julie Nord har sammen med museet udvalgt Heerups værker, og udstillingen sætter fokus på fælles temaer samt den grafiske kunsts særlige teknik, udtryk og folkelige kvaliteter.

Julie Nords primære medie er originaltegningen, men gennem årene har hun sideløbende opnået stor anerkendelse for sine grafiske tryk. Som Heerup har det bidraget til hendes store udbredelse og Nord anses i dag som en af samtidens fornyere indenfor det grafiske tryk. Mødet mellem deres værker giver anledning til at reflektere over grafikkens betydning for kunstens rolle, men også over kunstnernes fælles interesser for, men også væsensforskellige tilgange til fantasi, barnets univers, naturen og dagligdagens symboler.

Udstillingen er åben fra 29. september 2023 til 21. januar 2024.

Lov- og plangrundlag

Ingen

Økonomiske konsekvenser

Den godkendte anvendelse af midlerne har ingen økonomiske konsekvenser for Rødovre kommune.

Der betales fondsmoms af tilskuddet på 17,5 %.

Bevillingen vedrører hovedfunktion 03.35 kulturel virksomhed.

Kulturaftale 2025-2028 – Første interessetilkendegivelse
Sag nr. 42

Beslutningskompetence: KB

Sagens kerne

Som varslet på mødet med Kultur- og Fritidsudvalget den 15. august 2023, skal der gives en første tilkendegivelse af, om Rødovre Kommune ønsker at fortsætte partnerskabsaftalen med Kulturmetropolen for 2025-2028. Den endelige beslutning træffes først i efteråret 2024.

Indstilling

Børne- og Kulturudvalget indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget giver en første tilkendegivelse af, om Rødovre Kommune ønsker at fortsætte partnerskabsaftalen med Kulturmetropolen for 2025-2028.

Beslutning

Anbefales.

Sagsfremstilling

Rødovre Kommune er partner i kulturaftalen Kulturmetropolen for 2021-2024 med Kulturministeriet og syv andre kommuner. Kommunerne er Albertslund, Furesø, Halsnæs, Herlev, Ishøj, Køge, Roskilde og Rødovre.

Kulturmetropolen skal frem mod 2025 forhandle en ny kulturaftale på plads med Kulturministeriet, herunder også om den statslige medfinansiering og øvrige kommuners deltagelse. Kulturmetropolens sekretariat ønsker derfor en indledende tilkendegivelse af, om kulturaftalens kommuner ønsker at forlænge partnerskabet for 2025-2028.

Hvad er Kulturmetropolen?

Formålet med Kulturmetropolen er at skabe flere, bedre og mere sammenhængende kulturtilbud til alle Kulturmetropolens borgere. Det er grundlæggende tanken, at Kulturmetropolen skal bidrage til at løfte indsatser lokalt, som kommunerne ellers kan have svært ved at løfte alene. Det kan også være indsatser, som kommunerne kan få sparring til, kompetenceløft af og/eller på anden vis kvalificeret hjælp til gennem kultursamarbejdet.

Kulturmetropolen giver anledning til samarbejde og erfaringsudveksling mellem kommunerne både politisk, administrativt og på institutionsniveau. Derudover medvirker kultursamarbejdet også til, at der skabes nye kontakter og netværk mellem forskellige kommunale aktører, forvaltninger og institutioner lokalt.

Kulturmetropolen har samlet de otte deltagende kommuners kulturinstitutioner, kompetencer og erfaringer i tre indsatser:

  • Musik
  • Unge
  • Kultur og sundhed (’Et bedre liv med kultur’)

I Musikindsatsen skabes projekter med national relevans med fokus på bl.a. unge, kvindelige udøvende og skabende musikere og på, at musikaktørerne når endnu flere målgrupper. Det gøres ved at videreudvikle talentudviklingsforløb som ”Urban Grrls” og ”Suburban Grrls” lokalt, hvor bl.a. unge fra Rødovre har deltaget – og hvor medarbejdere fra forvaltningen samt ledere fra Kulturhuset Viften og Rødovre Musikskole løbende har været involveret sammen med regionale og nationale musikaktører.

I Ungeindsatsen understøtter Kulturmetropolen eksisterende ungefællesskaber og unges egne interesser for alle former for kunst og kultur. Bl.a. ved at skabe rammerne for ung-til-ung festivalen ’RÅ’, der både involverer unge fra Rødovre samt de klubber og andre aktører, som de unge er i berøring med i deres fritid i Rødovre.

I kultur- og sundhedsindsatsen (’Et bedre liv med kultur’) arbejdes der i krydsfeltet mellem kultur og sundhed. Her arbejdes for at øge borgernes livskvalitet både fysisk, psykisk og socialt gennem kulturelle aktiviteter. Lokalt har Rødovre herigennem fået kvalificeret Rødovres opstart og evaluering af første forløb ’Kulturvitaminer’ målrettet borgere langt fra arbejdsmarkedet. Og siden har Rødovre Kommune gennem fondsbevillinger fra Kulturmetropolen igangsat fire årlige forløb med hhv. skrivekunst og billedkunst for sårbare unge og andre udsatte borgere i Rødovre. Forløbene er afholdt af professionelle forfattere og billedkunstnere i samarbejde med lokale medarbejdere fra Rødovre Bibliotek, Heerup Museum, Rødovregård og Jobcenteret i Rødovre. Disse kulturtilbud fungerer som brobygning til andre tilbud på bl.a. Rødovre Bibliotek. De fungerer også som supplerende tilbud for tidligere kursister af Kulturvitaminer, som gerne vil fortsætte i andre tilbud efter endt Kulturvitaminforløb.

Udvikling af kommende kulturaftale

Kulturaftalen for Kulturmetropolen 2021-2024 bygger oven på kulturaftalen mellem Kulturministeriet og Kulturmetropolen 2016-2019 og tillægsaftalen fra 2020.

Kommunerne i Kulturmetropolen er pt. inddraget i en proces med lokale aktørinddragelser, som har indflydelse på, hvordan kulturaftalerne fra 2025-2028 fagligt kommer til at se ud. I kulturaftalen for 2025-2028 skal der bygges videre på de resultater, der er opnået i Kulturmetropolen indtil nu, og der skal skabes nye samarbejder, der knytter parterne i aftalen endnu tættere sammen i et regionalt kulturfællesskab. Rødovre Kommune har i den forbindelse fokus på at samtænke Rødovres relevante strategiske indsatser, politikker og handleplaner med den kommende kulturaftale.

Lov- og plangrundlag

Ingen.

Økonomiske konsekvenser

Den nuværende finansieringsmodel for Kulturmetropolen koster Rødovre Kommune 2,75 kr. pr. borger, dvs. årligt 118.544 kr. Som følge af befolkningstilvækst samt pris- og lønfremskrivning kan vi regne med en mindre forøgelse i 2025, så det årligt vil koste Rødovre Kommune ca. 127.160 kr. at fortsætte partnerskabsaftalen. Prisen er betinget af de øvrige kommuners fortsatte deltagelse.

Med kulturaftalen følger en statslig medfinansiering på 1.5 mio. kr. årligt til Kulturmetropolens arbejde. Herudover er der i den nuværende kulturaftale bevilget yderligere ca. 320.000 årligt fra fonde til forskellige projekter.

Tidsplan

Rødovre Kommune vil første gang blive spurgt ind til en foreløbig interessetilkendegivelse på et politisk styregruppemøde med Kulturmetropolen den 27. oktober 2023 foruden en endelig tilkendegivelse i efteråret 2024.

Kulturaftalen Kulturmetropolen 2025-2028 bliver først en realitet, når de øvrige kommuner har meldt endeligt tilbage, og forhandlinger med Kulturministeriet er overstået. Dette forventes at falde på plads i slutningen af 2024.

Diverse
Sag nr. 43

Beslutningskompetence: KFU

Sagens kerne

Beslutning

Taget til efterretning.

Protokollen oplæst og godkendt. Mødet afsluttet kl. 19.25.