Mariehøj, skulpturgruppe - Stig Andersen

Kvinde
Kvinde
Kunstner: Stig Andersen
År:
Placering: Mariehøj 68-102
2610 Rødovre
Placering på kort
Opsat: 1994
Materiale: Granitsten
Ejer: DAB – Boligselskab
Størrelse: max H: 165 cm.
Kilder: Interview med Stig Andersen

Der sidder en person midt i boligområdet ’Engen’. Kommer vi tættere på, ser vi, at det er en stenskulptur forestillende en kvinde med klæde over hovedet og slør. Vi kan kun se hendes øjne. Hun sidder på en kæmpe bog. Hvad mon hun laver der? Hvad tænker hun på? Vogter hun på bogens indhold, eller magter hun ikke at lukke den op? Svaret afhænger af den, der ser! Kvinden og bogen er skabt af billedhuggeren Stig Andersen og indgår i en større skulpturgruppe bestående af i alt tre dele. De tre grupper er alle af sten og befinder sig på en akse gennem området, hvor man kan se fra den ene til den anden. Kvinden på bogen er i midten og binder gruppen sammen.

Gruppen består af følgende dele:

Gruppe A Rød granitskulptur på højkant. Spidser til foroven

Gruppe B Kvinde siddende på bog

Gruppe C Sort stenbjerg med granitkugle på toppen og fodspor nedlagt i fliserne

Den røde stenskulptur i boligområdets ene ende er en lodret stående form cirka på højde med et menneske. To bløde buer spidser til for oven og får stenen til at minde om et kirkevindue eller en kiste. Men måske er den netop blot en form. Stig Andersen arbejder ofte indgående med enkle skulpturelle former som trekant, rektangel og kugle. De enkle former får ofte en levende overflade, der veksler mellem den rå natursten og polerede glatte overflade.

Modsat den røde sten og på den anden side af den siddende tildækkede kvinde ses en sort trekantet granitskulptur med en lysegrå kugle på toppen. Trekanten er uregelmæssig i overfladen og tung og minder om et sort bjerg, der vokser op af flisebelægningen. Stenbjerget er placeret på en lille forhøjning, så den syner højere, end den er. På den ene side af bjerget er der skabt en lille blankpoleret hylde, der kan minde om en tronstol. En eller anden synes at have siddet her engang, for der er afsat fodaftryk i stenen, der som en sort løber viser til og fra siddepladsen. Ser man nærmere efter, er der over 20 stenblokke rundt om bjerget med udhuggede fodaftryk. Du kan prøve, om et af fodaftrykkene matcher din skostørrelse? Er det vores forfædre, der har sat deres forstenede aftryk lige her midt i boligområdet ’Engen’? Billedhuggeren Stig Andersen leger i sin skulpturgruppe med tanker og forestillinger, vi, der færdes i området, kan have. For nogen kan bogen måske bringe tankerne hen på Koranen – mens andre i forhold til bjerget kommer til at tænke på Moses fra Det Gamle Testamente. Men børnene i området har måske mest lyst til at klatre på de ru og glatte stenflader eller sætte deres egne fødder i de udhuggede aftryk.