Jobsøgning i udlandet - tag dine dagpenge med

Hvis du trænger til luft under vingerne og har lyst til at arbejde i udlandet, kan du flytte til et andet EØS-land* , Færøerne eller Schweiz og tage dine dagpenge med, mens du søger job. Du kan også starte med at søge, mens du bor i Danmark. Her kan du få hjælp i jobcentret eller selv søge direkte i jobbanken på www.eures.dk.

EURES er en forkortelse for EURopean Employment Services, og er et samarbejde mellem arbejds - formidlinger, fagforeninger, arbejdsgiverorganisationer og myndigheder i EØS-landene samt Schweiz.

* Europæisk Økonomisk Samarbejdsområde (EØS) består af EFTA-landene minus Schweiz og medlemmerne af EU.

Detaljer

Fold alle ud

HVEM GÆLDER DET?

Hvis du vil tage dine dagpenge med til et andet EØS-land, mens du søger job, skal du:

  • være statsborger i et EØS-land 
  • være medlem af en dansk a-kasse 
  • være berettiget til dagpenge, den dag du rejser fra Danmark 
  • sammenlagt have været tilmeldt jobcentret som ledig i mindst fire uger, efter din sidste beskæftigelse.

BETINGELSER

  • For at få dagpengene udbetalt, skal du tilmelde dig arbejds - formidlingen i det land, du rejser til, senest syv dage efter den startdato, der står i dokumentet (se nedenfor). Ellers får du først dagpenge fra den dag, hvor du tilmelder dig. hos arbejds - formidlingen 
  • I den periode, du modtager danske dagpenge i et andet EØS-land, Færøerne eller Schweiz, skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet i det land, du er rejst til. Hvis du får arbejde, kan du ikke længere få danske dagpenge. I stedet skal du som hovedregel arbejdsløshedsforsikres der, hvor du får arbejde

Hvis du får arbejde
Hvis du får arbejde i et andet EØS-land, Færøerne eller Schweiz, skal du som hovedregel melde dig ud af din danske a-kasse og derefter betale til arbejdsløshedsforsikringssystemet i det land, hvor du arbejder. Arbejdsløshedsforsikringen er obligatorisk i langt de fleste andre lande og betales over skatten. Du skal dog selv tjekke, fx via din lønseddel, at du er tilmeldt og betalende. Kontakt din danske a-kasse for at sikre, at alt er i orden, inden du melder dig ud.

Hvis du ikke får arbejde
Husk, at du skal være tilbage i Danmark og tilmelde dig jobcentret i Danmark igen senest den sidste dag, der står på dokumentet PD U2, hvis ikke du får arbejde. Ellers mister du din dagpengeret.

Tilbage til Danmark efter arbejde i udlandet
Husk at melde dig ind i en dansk a-kasse inden 8 uger, efter du er kommet hjem. 

ØKONOMI

Du kan få udbetalt EØS-dagpenge i op til tre måneder, mens du bor i udlandet og søger job. 

SÅDAN GØR DU

Kontakt din a-kasse for yderligere vejledning om dagpenge under jobsøgning i udlandet. Du skal udfylde ansøgningsblanketten PD U2, som du får i din a-kasse. Det er også vigtigt, at du taler med a-kassen om, hvordan du er stillet, når du vender tilbage.

Gennem jobcentret kan du få kontakt til en EURES-kontaktperson, der arbejder i Danmark. EURES-kontaktpersonens opgave er blandt andet at vejlede dem, der søger job eller uddannelse i udlandet. Du kan også kontakte en EURES-vejleder i det land eller den region, hvor du søger arbejde. Du kan forvente, at du skal skrive dit cv og ansøgninger på det sprog, der er det officielle i det land, du søger arbejde i.

Husk, at kontakte Borgerservice og få udstedt et EU-sygesikrings - bevis, og husk at melde flytning til Folkeregistret på borger.dk, før du flytter til udlandet.

SE OGSÅ